31 Ekim 2021 Pazar

İnşaattaki kriz önce emlak fiyatlarını sonra kiracıları vurdu

 12 Eylül 2021 Pazar, 07:48

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, inşaat sektöründeki krizin gittikçe derinleşeceği ve daha büyük sorunlara neden olacağı mesajını haziran ayı başında düzenlediği kapsamlı basın toplantısında vermişti.

250 alt sektörü etkileyen, istihdama büyük katkı sağlayan inşaat sektörü, malzeme fiyatları ve faizdeki aşırı yükselme nedeniyle zor günler yaşıyordu. Sadece demir fiyatlarının yüzde 130 yükselmesi bile başlı başına büyük bir sorundu. Ve bunun etkisi zincirleme devam edecekti.

Nitekim beklenen oldu, emlak fiyatları aşırı yükselince satışlar durdu, müteahhitler yeni projeye başlayamadı. Konut üretilemeyince kira fiyatları uçuşa geçti. Bir de üzerine üniversitelerde yeniden yüz yüze eğitim başlayınca sorun yumağı daha karmaşık hale geldi.

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi basın bürosundan gönderilen basın açıklamasının başlığı dikkatimi çekmişti: Bursa'da kira fiyatları can yakıyor...

Aslında neyin fiyatı can yakmıyor ki konusunu bir yana bırakıp kira konusuna dönersek...

Açıklamayı yapan Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan'dı. Bursa'da son dönemde konut kira fiyatlarının ikiye üçe katlanmasının yanı sıra vatandaşların kiralık ev bulmakta zorlandığına dikkat çeken Orhan, bazı ev sahiplerinin de mevcut kiracılarına zam baskısı yaptığını ifade ediyordu.

'Bir gün ev sahipleri de kiracı olabilir, kim bilir?' hatırlatmasını da yapan Orhan, ev sahiplerini merhametli olmaya davet ediyordu.

Sorun ev sahiplerinin fırsatçılığı veya merhametinde değil, bir sektördeki krizin zincirleme reaksiyonun ve reel gelirlerdeki düşmenin sonucu.

Sektör temsilcileri son aylarda seslerini duyurmak için büyük çaba sarf ediyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonundan (İMKON) en son çimento zamlarına dikkat çekmek amacıyla 9 Eylül'de boykot ve iş bırakma kararı aldı.

Bursa'da inşaat müteahhitlerinin çatı kuruluşu İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç'a son durumu sorduk. O da haziran ayındaki basın toplantısında söylediklerini hatırlatarak, sektördeki daralmanın yüzde 70-75'lere ulaştığını söyledi.

İş durdurmanın bir süreden beri sessiz sedasız yaşandığını ifade eden Andıç'a göre, sektör 200 kilometre süratle giderken otoyol bitti ve duvara çarptı. Talep de yok, konut fiyatları ve faiz oranları yüksek, vatandaşın alım gücü yok. O yüzden sorun çok boyutlu bir hale geldi ve acil önlemler alınması gerekiyor.

Yakında, kiracı-ev sahibi kavgaları ve mahkemelerin başlayacağına dikkat çeken Andıç, 'ev sahipleri daha yüksek gelir elde etmek için kiracılarını çıkarmaya çalışıyor' dedi.

Kendisinin de İMKON Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu kaydeden Andıç, 'boykot ve iş bırakma kararını destekliyoruz. Önceki akşam yönetim kurulu olarak toplandık. Üyelerimize boykota katılma mecburiyeti yok. Gönüllü olarak katılmak isteyenler katılabilir' dedi.

POYRAZ DURUNCA BALIK BOLLAŞTI, PALAMUT DA GELDİ

Denizlerde av yasağının kalkmasının ardından beklenen bolluk nihayet gerçekleşti.

İlk günlerdeki az miktardaki hamsi, istavrit ve sardalya tezgahlarda yüksek fiyatlardan boy gösterdi. Ardından Marmara'da başlayan ve 4 gün aralıksız devam eden poyraz nedeniyle balıkçılar denize açılamadı. Ancak önceki gece poyrazın durmasıyla ağlarını denize bırakan balıkçılar bu kez eli boş dönmedi.

Dün sabahın ilk ışıklarıyla Bursa Balık Haline sezonun ilk palamutları da geldi. Çifti 30-35 liradan satılan palamut tezgahlarda yüksek fiyatla yer aldı. Sevindirici olan ise hamsi ve sardalya bolluğuydu.

Bursa Balıkçı Hali Dernek Başkanı Ziya Sidal'in verdiği bilgiye göre, 2 Eylül'de kasası 400 lira olan hamsi 150 liraya 200 lira olan sardalya 110-120 liraya satıldı. Yağışların başlaması ve hava sıcaklığının düşmesi balık bolluğu yaşanabilir.

'BURSA'NIN BİR KURTULUŞ ANITI YOK'

Dün Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönüm törenlerle kutlandı. Fetihler kadar egemenliğin de ne kadar önemli olduğunu bu kurtuluş günlerinde bir kez daha anlıyoruz.

Bursa, Bursa 08 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde, Millet Meclisi kürsüsü, peşudeyi siyah yani siyah örtüyle kapatılacak kadar üzüntü yaratmıştı. 2 yıl 2 ay 2 gün süren işgal, Türk Ordusu'nun kente girişiyle sona ermişti. Bursa'nın kurtuluşu haberi Ankara'da büyük coşku ile kutlanmıştı.

Kurtuluş gününü kutlayan ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanı şehitleri rahmet ve şükranla andığını ifade eden MHP Yıldırım Meclis Grup Başkanvekili İhsan Bilgisi, kurtuluş günüyle ilgili teklifini bir kez daha kamuoyuna duyurdu.

'Bursa'nın bir kurtuluş anıtı yok' diyen Bilgili, şöyle devam etti:

' Bursa'ya ve şehitlerin verildiği yer olan Yıldırım'a kurtuluşu simgeleyen bir kurtuluş anıtı yapılması uygun olacaktır. Bu hususta Yıldırım Belediye Başkanlığına 01 Temmuz 2015 tarihinde MHP Meclis Grubu olarak verdiğimiz yazılı önergenin gereğinin yapılmasını talep ediyoruz'

Bilgili, böyle bir anıtın tarihi ve vicdani bir borcun ödenmesi ve gelecek nesillere milli tarih şuuru kazandırması açısından önemli olduğunu da vurgulayarak, anıtın Hacivat köprüsü civarında yapılmasını önerdi ve anıt için Yıldırım ve Büyükşehir Belediye başkanları ile milletvekillerine çağrıda bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...