9 Aralık 2014 Salı

GEMLİK’E DOĞRU BETONU GÖRECEKSİN SAKIN ŞAŞIRMA!


Aziz Nesin ile birlikte 1942 yılında Bursa’dan İstanbul’a giderken birden Orhan Veli’nin ağzından “Birazdan denizi göreceksin, sakın şaşırma” sözleri dökülür. Ardından Aziz Nesin de şaşkınlığını “Aaa deniz!” diyerek ifade eder.
Orhan Veli’nin bu sözü şiir kitabına almasıyla “Gemlik’e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma” cümlesi ölümsüzleşir ve Gemlik’e girişteki tabelada yerini alır.
Gerçekten de Anadolu’dan gelenler, yeşil Bursa’dan İstanbul’a giderken tepeyi aştıkları anda birden masmavi Marmara Denizi ile karşılaşınca şaşırırlar.
Gemlik’e her gidişimde, Dürdane, Kurtul, Engürücük köylerinin ardından tırmanılan tepede denizin karşıma çıkmasını özlemle beklerim.
Gece veya gündüz fark etmez, Kuzey Anadolu fay hattının güney kolunun oluşturduğu çanağın yamaçları yeşilin onlarca tonuna sahip zeytin ağaçları, ortası ise mavi denizdir. Geceleri, hele bir de Marmara sakinse ışıklar körfezin ta ortasına kadar yansır, ay ışığında ise yakamoz ayrı bir büyü katar.
Orhan Veli’nin sözleri sadece deniz için değil, tüm güzellikler içindir aslında.
Ancak, geçtiğimiz akşam denizi görmek değil de 40 yıldan beri değişik renklere boyanıp yeri birkaç metre sağa veya sola kaydırılsa da yeni hazırlanan tabelayı görmek beni şaşırttı.
Orhan Veli’nin sözlerinin yer aldığı tabela boyanıp temizlenmiş ve yanına Gemlik’in Ak Parti’li Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın gülümseyen fotoğrafı konulmuştu. İtalik yazılan sözün asıl sahibi Orhan Veli, kaybolup gitmiş, sanki Refik Yılmaz, Gemlik’e gelenleri karşılarken bu cümleyi sarf etmiş gibi bir hava yaratılmış:

Refik Yılmaz, geçen dönem Gemlik Belediye Meclisi üyesiyken, CHP’li başkanın bir soruşturma nedeniyle görevden alınmasının ardından Belediye Başkan Vekilliği’ne seçildiğinde, Ahmet Dural Meydanı’na astırdığı kocaman tabela ile tepki çekmişti. 30 Mart’ta yapılan seçimlerde yeniden Başkan seçilen Yılmaz’ın bu kez girişteki tabelaya fotoğrafını koydurması tepkilere yol açacak.
Bir belediye başkanının yaptığı hizmetlerini seçmenlerine duyurması kadar normal bir davranış olamaz. Ancak bunun abartılı hale getirilmesi ve hizmetten ziyade başkanın şahsının bu kadar ön plana çıkarılması hiç de hiç de yakışık alır bir durum değil.
Hele Gemlik gibi kirletici sanayinin yanı sıra beton yığınına dönmüş bir kentte çözüm bekleyen onlarca belki de yüzlerce sorun varken, bu tür imaj çalışmalarının beğeniden öte tepki çekmesi gayet doğaldır.
Bir taraftan deprem kabusu, diğer yandan zeytinliklerin birer birer yok edilmesi, bir zamanlar Anadolu’nun en güzel yerlerinden biri olan Gemlik’i tüketirken, belediye başkanının imajdan öte öncelikleri olması gerekir.
Yeni tabeladan bence Orhan Veli’nin yazısı da kaldırılsın. Benim önerim tabelaya artık, Başkan Refik Yılmaz ile birlikte “Gemlik’i doğru beton yığını göreceksin sakın şaşırma” cümlesi yakışır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...