14 Aralık 2014 Pazar

BURKAY’I ZORLAYAN SİYASET SORUSU?


İbrahim Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı seçimini ABD Başkanı Obama’nın taktiğini izleyerek, kazanmasıyla dikkat çekmişti.
Oylamaya sanki BTSO üyeleri değil de tüm Bursalı seçmenler verecekmiş gibi kampanya yürütmüş ve başarılı olmuştu. Üslendiği görevlerle bir koltukta 10’a yakın karpuz taşımasına rağmen her konuyla ilgili ve ön plana çıkmayı başarmasıyla dikkat çekiyordu. 
Halen Türkiye İhracatçılar Meclisi ve TOBB olmak üzere 11 kuruluşunun başkan, başkan vekilliği  yada yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürüten İbrahim Burkay, son bir yılda Türkiye’de yıldızı parlayan en önemli kişilerden biri.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun en son Bursa gezisinde, onun sloganı olan “Bursa büyürse Türkiye büyür”ü kullanması popülerliğini daha da arttırdı. Bu günlerde diğer oda başkanlarından “nasıl başarıyorsun” sorularını içeren telefonların ardı arkası kesilmiyor.
Aslında tüm bunlar, Burkay’ın Bursa Kapalı Çarşı’da başladığı ticaret hayatındaki başarıların ve azmin doğal bir sonucu.
Bu günlerde yeni projeler için kolları sıvayan Burkay, Batı Organize Sanayi Bölgesi ile Bursa’ya yeni bir vizyon kazandırma çalışmalarının öncülüğünü yürütüyor.
BTSO’nın Altıparmak’taki hizmet binasındaki sohbet toplantısı sonrası DHA Bursa Ekonomi Muhabiri Serhat Tezcan, Perşembe günü Hürriyet Bursa’daki haberiyle projeyi detaylarıyla anlattığı için buradan bir kez daha tekrar etmek istemiyorum. Üzerinde durulması gereken biri eğitim, diğeri de son günlerde dillerden düşmeyen San Francisco modeli ilgili gelişmeleri anlatmak istiyorum.
MESLEKİ EĞİTİM AKADEMİSİ
BTSO uzun yıllardan beri Bursa’da mesleki eğitimin öncülüğünü yapıyor. Burkay ile birlikte çok önemli bir proje daha geliştirildi. Bursa’daki tüm mesleki okullarda öğrenim gören öğrenciler, 3 yılın ardından dördüncü yılda, kurulacak olan eğitim merkezlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda yüzde 100 uygulamalı eğitimden geçirilecek. Nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan firmaların da katılımcı olacağı proje ile BTSO Akademi’den mezun olanlara iş garantisi de verilecek. Proje, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulunca karşı teklif gelmiş. O zaman Almanya Modeli’ne geçip, tüm mesleki okulları odaya devredelim. Burkay, teklife sıcak bakıyor. Ancak yasal alt yapısının hazırlanması gerekiyor. Bakanlık, seçimden sonra bu çalışmanın yasal altyapısını hazırlayacak.
SAN FRANCİSCO MODELİ GERÇEK OLUYOR
Burkay’ın ikinci önemli projesi, son aylarda sıklıkla dile getirdiği San Francisco Modeli kalkınma projesi. İşin aslı teşvik yasalarıyla ilgili Türkiye 6 bölgeye ayrılmış. Amaç geri kalmış bölgelerde yatırımların teşvik edilerek, ülke genelinde dengenin sağlanması. Burkay, Türkiye’nin artık bu süreci aştığına inanıyor. Marmara Bölgesi’nin teşvik kapsamının orta ve ileri teknoloji konusunda 6’ıncı bölge haklarına sahip olmasını istiyor. Bir de yatırım limitleri konusu var. 40-50 milyon dolarlık yatırım limitleri çok yüksek. Bunun daha aşağıya çekilmesini, hatta bir milyon dolarlık yatırıma dahi destek verilmesini istiyor. Burkay’ın talepleri karşılık bulmaya başladı bile bakanlığın Şubat ayında yeni teşvik programında bu gelişmelerin yer alması sözü alındı bile.
MÜKEMMELİYET MERKEZLERİ
Burkay’ın 2023’te Türkiye’nin 500 milyar, Bursa’nın 75 milyar dolarlık ihracat hedefleriyle ilgili değerlendirmesi de ilginç. Türkiye’nin ihracatına başka bir pencereden bakarak değerlendirme yapıyor. Türkiye ihracatının kilo başı değeri 1,68 dolar. Bu rakam Almanya’da 4 dolar. Bursa, şu anda 4 doları yakalamış durumda. Ancak, ihracat hedeflerine ulaşılabilmesi için 8 dolara çıkması gerekiyor. Bu da teknoloji kullanımı ve innovasyonla gerçekleştirilebilir. Yani yükte hafif pahada ağır ürünler ihraç edeceksiniz. Bunun için de Ar-Ge çok önemli. Bursa’da tekstil, kompozit, otomotiv ve havacılık mükemmeliyet merkezleri kurulması planlanıyor. Tekstil Mükemmeliyet Merkezi DOSAB’ta projelendirildi bile. Bunu kompozit izleyecek. Final içinde savunma ve uzay sanayinin de yer aldığı havacılık mükemmeliyet merkezi olacak.
Burada oluşacak bilgi birikimi sayesinde Bursa’nın hedefleri yakalaması kolay olacak.
Ancak, burada hemen merak edilen soruyu yöneltiyoruz; Peki Bursa’daki başta Uludağ olmak üzere Üniversitelerdeki bilim insanları bu projeler için yeterli mi?
Burkay, üniversitelere güvendiği dile getiriyor ve bu merkezler sayesinde üniversitelerin önlerinin de açılacağına inanıyor. Asıl hedef ise BTSO üniversitesini hayata geçirmek.
Burkay, projeleri anlatırken, Almanya ve Çin’den örnekler veriyor. 80 milyon Almanın bir milyon 200 bin Çinli’den daha çok ihracat yapmasındaki başarının model olmasını istiyor.
SİYASET GÜNDEMİNDE YOK
Son final sorusunu sormadan olmayacak galiba. Bu kadar alanda faaliyet göstermeniz kimileri tarafından siyasete atılma çalışması olarak değerlendiriliyor. Siyasete atılacak mısınız?
Burkay, kesinlikle siyaset düşünmediğini ve bu aşamada enerjisini Bursa için kullanmak istediğini anlatıyor. Burkay’a göre, siyaset ona göre değil, iş dünyası temsilcisi olması dolayısıyla herkesle rahatlıkla görüşüp, dertlerini ve sıkıntılarını anlatabiliyor. Oysa siyasetçi olursa, firmalar adına bu görüşmeleri yapamayacağına inanıyor. Hatta bunu bir örnekle de anlatıyor. Yurt dışı inşaat ihalelerinde Bursa firması olmaması dikkatini çekmiş ve Bursa firmalarının da bu alanda faaliyet göstermesi için girişimlerde bulunmaya başlamış bile.

Burkay, siyaset konusunda kesin bir dil kullanıyor ama bakalım zaman neler gösterecek. 






İBRAHİM BURKAY’IN YÖNETİCİLİK YAPTIĞI KURULUŞLAR
• Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) (Başkan)
• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) (Yönetim Kurulu Üyesi)
• Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) (Başkan Vekili)
• Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) (Başkan)
• Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) (Kurucu Üye)
• Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) (Başkan)
• Bursa Tekstil Boyahaneleri Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB) (Yönetim Kurulu)
• Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) (Yönetim Kurulu)
• Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) (Yönetim Kurulu)
Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletmesi Kooperatifi (Başkan Vekili)
•  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (Yönetim Kurulu Üyesi)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...