21 Ağustos 2017 Pazartesi

UNUTTUK BİLE...




O geceyi ve bitmeyin 45 saniyeyi unutmak mümkün mü?
Unuttuk bile…
‘Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür’ sözü, yaşadığımız durumun karşılığı sanırım.
Yani özeti şu;  insan hafızası unutma hastasıdır, unutur.
17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem felaketinden söz ediyorum.
Teselli babından her yıl o tarih geldiğinde birkaç etkinlik, birkaç uzmanın yine uyaran görüşleri… Atılan manşetler…
Sonra hafta biter defter yine kapanır.
Depreme karşı ölümlerin önlenmesinde en önemli unsur olan yapılarla ilgili gelişmeler devam eder.
Belediye meclisi kararıyla fay hatlarının yerleri değiştirilir, 3 olan en fazla kat yüksekliği önce 4’e sonra 5’e, çekmeydi, terastı derken bir bakarsınız 7-8 kata ulaşır.
Bursa, gibi çifte tehdit altında yaşayan başka kente var mı bilmiyorum.
Çünkü Kuzey Anadolu fay hatlarının hem kuzey hem güney kolundaki bir sarsıntı Bursa’yı direkt etkiliyor. Geçmişte örnekleri de mevcut. 1855 gibi bir küçük kıyameti yaşayan kent.
Peki, geçen hafta neler konuştuk?
Önce Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey fitili ateşledi.
Depremin yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinliklerde konuştu. Yapılan kentsel dönüşüm ve emsal artışı çalışmalarına tepki  gösteren Bozbey,  Nilüfer’in yaşanmaz hale geleceğini söyledi.
Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dönüşüm yapılan Nilüfer sitesinde düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.
‘Rant varsa insan hayatı için var’ dedi ve ekledi…
17 Ağustos depreminin ardından 18 yıl geçmesine rağmen hala ‘şunu yapalım bunu yapalım’ demenin bir anlamı olmadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Artık söylem değil eylem zamanı. Dönüşüm mutlaka devam etmeli ve herkes bu konuda kolaylık sağlamalı. Bu siyaset değil, insanlık meselesi. Kimse insan hayatıyla oynayamaz”
Herkesin altına imzasını atacağı sözler…
Kimse dönüşüme karşı değil ama yöntem ve bölgeler tartışması var.
Yeşil beyazlı taraftarların Timsah Arena, resmi adı Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu ve trafikte yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarından tanıdığımız İnşaat Mühendisi Cengiz Duman’dan tam da bunu anlatan çarpıcı bir elektronik posta  geldi. Gönderdiği iki fotoğraf aslında her şeyi anlatıyor.
Birinci fotoğraf Soğanlı, Çirişhane ve Alemdar mahalleleri, diğeri ise Ataevler.
Fotoğrafa bakanın kentsel dönüşüm yapılması gereken yer konusunda uzman olmasına gerek yok.
Ancak kentsel dönüşümle ilgili inşaatlar en çok nerede diye sorarsanız Ataevler’de
Soğanlı ‘da da bir şey yapılmıyor değil, Osmangazi ve Büyükşehir’in bu bölgelerle ilgili çalışmaları var. Ancak Ataevler’deki hıza yetişmiş değil.
Duman’ın diğer bir sorusu da
 Eimize en yakın "Acil Durum Toplanma Bölgesi"nin nerede olduğuyla ilgili.
Duman soruyor kaçımız biliyoruz.
Ben de kendime sordum ve bilmediğimin farkına vardım.
Duman, Nilüfer / Esentepe Mahalle sakini olarak "Acil Durum Toplanma Bölgesi"nin yerini belediyeden öğrenmiş, hatta acil durum konteynırının anahtarlarının kimde olduğunu bile sormuş.

Bana göre de herkesin bunu sorup öğrenmesinde fayda var. Hiç olmazsa bu yılki hatırlama döneminde acil toplanma yerimizi öğrenerek kendimize bir katkı sağlamış oluruz.
İkinci öneri de benden Bursa’da hiçbir şey yapılmıyor demek haksızlık olur, ancak bana göre eksiklik Büyükşehir ve 3 merkez belediye arasındaki koordinasyon eksikliği. Yıllardır söylememize rağmen henüz dört belediye başkanın bir masa etrafından kentsel dönüşüm için toplandığını göremedik.
Yerel yönetimler konusunda son yıllarda yetkilerle donatılan başkanlar neden bir masa etrafında toplanıp, birlikte planlama yapmazlar hala anlamış değilim.
Çağrım hiç olmazsa bu dönemde bir araya gelmeleri, çünkü uzmanlara göre felaket hiç de öyle uzakta değil….








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...