29 Haziran 2021 Salı

Sırası gelenlerden yüzde 25'i gitmedi; Validen aşı çağrısı... [20 Nisan 2021]

Koronavirüs pandemisini, masallarda yer alan 9 kollu canavara benziyor. Bir kolunu kestiğinizde hemen yerine yenisi oluşarak saldırısını sürdürüyor. Üstelik her mutasyonda biraz daha bulaşıcı hale gelerek can alıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın haftalık açıklamasındaki sonuçlar, salgının artarak devam ettiğini gösteriyor. Dünyada nüfusuna göre en yüksek doğrulanmış olgu sayısı olan 2 ülkeden biriyiz. Diğeri ise Uruguay.

Vakalar, Çanakkale'de 9 haftada 24 kat, İstanbul, Ankara ve Bursa'da 13 kat artış görüldü. Birçok kentte 10 binde görülen vaka sayısı 500'ün üzerinde çıktı.

Vaka sayısına paralel olarak salgındaki can kayıpları da artıyor. 18 Mart'ta 81 olan can kaybı, 18 Nisan'da 318 kişiye yükseldi. Ölümler 4 kat, ağır hastalar ise 2 kat arttı.

Türkiye'nin diğer ülkelerden nasıl ayrıştığını gösteren grafiği sosyal medya hesabından 'görünen köy kılavuz istemez' sözleriyle paylaşan Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, pandemiyi doğru yöneten ülkelerde vaka sayısının azaldığını söyledi. Buna örnek olarak İsrail ve Finlandiya'yı gösteren Doç. Dr. Türkkan'a göre, kısmı kapanma kısmı başarı getirir. Tam kapanmayla ancak salgının hızı kesilebilir.

Peki, Bursa'daki durum nasıl?

Vali Yakup Canbolat ve İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'a sorduk.

Bursa'daki vaka sayısı artışının devam ettiğini vurgulayan Vali Canbolat, hastanelerde henüz bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. 'Vaka sayısı artışı, yoğun bakım oranını da attırıyor' diyen Canbolat, hastanelerin kendini idare edecek durumda kalması için vatandaşların kurallara uyması gerektiğine dikkat çekti.

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla dinamik denetim modeli uygulandığını da ifade eden Vali Canbolat aşılama konusuna da dikkat çekti:

'Aşılamada epeyce mesafe kat ettik. Fakat aşı olmayan bir grup var. Sırası geldiği halde aşı olmayanların oranı yüzde 25-27 civarında. Bunların aşı olması için aileleri eşleri, çocukları teşvik etsinler. Aşı sadece kendi sağlıklarını korumak için değil toplum sağlığı için de gerekli'

Alınan tedbirler sonrası bu hafta vaka sayısında düşüş beklendiğini de ifade eden Canbolat, 'Alınan tedbirler önemli. Epeyce kısıtlama getirildi. Bunun üstü tam kapanma olur. Ona da kabine karar verir' dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ise bugüne kadar Bursa'da 744 bin 500 doz aşı yapıldığını, iki dozunu tamamlayan sayısının 283 bin en az bir doz aşı olan sayısının ise 440 bine ulaştığını belirtti.

Yoğun bakımlarda her hangi bir sıkıntı olmadığını ifade eden Dr. Yavuzyılmaz, '2019 yılının bu mevsiminde 20-30 yoğun bakım yatağı bekleyen hasta olurdu. Şu anda yoğun bakım bekleyen hastamız yok. Zorlanıyor muyuz? Evet zorlanıyoruz. Ancak hiçbir hastayı dışarıda bırakmıyoruz' dedi.

İSKENDER KEBAPLI KRİPTO PARA TARİFİ...

Blockchain ve kripto paralarla ilgili ilk yazımı 18 Şubat 2018'de yazmıştım. Bizim yaş kuşağı için epeyce zorlanarak anlaşılan hatta bir noktadan sonra anlaşılmayan bir sistem ve onun para birimi.

Artık haber kanallarında dolar, Euro, faiz, altın ve borsanın yanı sıra kripto paralarla ilgili bilgi bantları geçmeye başladı. Gençler ellerinde telefonla günün büyük bölümünü kripto para ile geçiriyor. Cüzdan sayısında ilk sıralarda yer alan ülkeler arasına girdik bile. Bu yüzden Pazar günü yaşanan dalgalanma ve düşüş piyasayı ve sosyal medyayı salladı.

Geçtiğimiz akşam Habertürk'te Teke Tek bilim programında izlediğim Fatih Altaylı da bizim kuşaktan olduğu için aynı durumdaydı. Uzmanlar anlatıyor, Altaylı da, sorularıyla sistemi anlamaya çalışıyordu.

Programa gece yarısına doğru Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş katıldı. Kripto paralarla ilgili üniversitede araştırma başlattıklarını ve tüm yönleriyle incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Demirtaş'a göre, bu bir devrim. İnternet nasıl bir devrimse bu da, onun gibi. Şu anda dünyada 9 binin üzerinde 'token' ve 'coin' var. İçlerinden yüzde 90'ı da batacak. Ancak, sistem işlemeye devam edecek.

Hükümetlerin sisteme müdahale konusu erteledikçe kontrolünün imkansız hale geleceğini ifade eden Demirtaş, ülkelerin Merkez Bankaları aracılığıyla para basarak, alım gücünü nasıl etkilediğini Bursa İskender Kebabı üzerinden anlatması dikkat çekiciydi.

Prof. Dr. Demirtaş, basılan paralar nedeniyle oluşan güvensizlik nedeniyle kripto paralara ilginin arttığını ifade ederek, Türkiye için öneride de bulundu:

'Ülkelerin bunu vergilendirmesi doğal ancak yasak kararı alınması sıkıntı yaratır. Geçtiğimiz günlerde ABD kaynaklı düşüş, Türkiye'nin kripto para kararına bağlandı. Oysa bu yanlış. Hükümet bununla ilgili aldığı her kararı video haline getirip anlatmalı. Ayrıca Türkiye kripto para konusunda öncülük yapabilir. Böylece bir adım öne geçmiş olur'

EMİRSULTAN BAYRAMA YETİŞECEK

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezit'in damadı olan İslam alimi Emir Sultan'ın türbesi ve ismini verdiği camideki 600 yıllık camideki restorasyonda sona gelindi. Depreme karşı özel paslanmaz çelik millerle delinip içten adeta örümcek ağı gibi örülerek güçlendiren cami, Ramazan Bayramı'nda ibadete açılacak.

Camiide 2018 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında derin çatlaklar ortaya çıkması üzerine restorasyon çalışmalarına yeniden başlanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Yakup Canlolat, cami ve türbenin restorasyonunun Ramazan Bayramı'na kadar tamamlanacağını söyledi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...