24 Haziran 2021 Perşembe

Korona Uludağ'ın da tadını kaçırdı [19 Aralık 2020]

Koronavirüs pandemisi, hayatımızın her alanındaki düzeni alt üst etti.

Çalışma hayatı, tatil düzeni sosyal ilişkilerimiz hepsi değişti ve yeni düzene göre ayarlandı.

Genel düzen bir yana ani gelen kapatma kararları kısa vadeli planlar yapmamıza bile izin vermiyor. Yılbaşı için alınan 4 günlük kapatma kararı da bunlardan biri.

Uludağ, Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri. Kar yağınca, haberciler Uludağ'a beyaz gelinliğini giydirir, turist gelince Beyaz Cennete akın manşetleri atarlardı.

Kuraklık yüzünden bu yıl Uludağ'a kar ancak 11 Aralık'ta yağdı ve ardından lodosla eridi bileUludağ'daki asıl kuraklık ise turizm konusunda.

Her yıl bu günlerde, otellerin doluluk oranları yazılır, yılbaşı paketleri ve katılacak sanatçılarla ilgili duyurular yapılırdı.

Zirvedeki son durumu öğrenmek için Uludağ'ın duayen turizm işletmecilerinden Haluk Beceren ile görüştük.

'Günlük güneşlik havada oturuyoruz' diye söze başlayan Beceren, işletmelerin hazırlıklarını tamamladığını ve 25 Aralık'ta sezonun açılacağını söylediBof ve Karina otellerinin daha erken açıldığını hatırlatan Beceren, koronavirüsün hayatın her alanını olduğu gibi Uludağ'ı da olumsuz etkilediğini vurguladı ve şöyle devam etti:

'Uludağ'daki otel ve tesisler genelde yerli turistlere hizmet veriyor. 4 günlük kapatma kararı öncesi rezervasyonlar başlamıştı. Ancak, karar ile birlikte iptaller de geldi. Bunlar nasıl bir sezon geçireceğimizin olumsuz işaretleri'

TÜRSAB Genel Yönetim Kurulu'nda Sayman Üye olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker ise Uludağ'da belirsizliğin de turistler için sorun oluşturduğuna dikkat çekti.

Başka kış turizm merkezlerinde pistlerin işletmelere ait olduğunu ve bu yüzden kapanma dönemlerinde de hizmet verebildiklerini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

'Uludağ'daki pistler Milli Parklara ait. Kapanma döneminde kayak pistlerinin kullanımı için özel izin gerekiyor. Bu tür tesisler için kapanma döneminde kayak pistlerine çıkılabilir açıklaması yapılsaydı. Talep artardı'

Dört günlük kapanma kararının Uludağ'ı olumsuz etkilemesine rağmen sahil bölgelerine ilgiyi arttırdığını ifade eden Eker, evde kapalı kalmak istemeyenlerin sahillere gitmek istediklerini söyledi.

'Belki bir patlama etkisi yaratmayacak' diyen Eker, yılbaşındaki kapatma kararı sonrası Bursa ve Antalya'daki turizmcilerle görüştüğünü ve yüzde 15'e varan talep artışı olduğunu sözlerine ekledi.

Anlaşılan o ki koronavirüs salgını sona ermeden bize rahat yüzü yok...

BURSA, ASAYİŞ OLAYLARINDA ADANA'YI GEÇTİ Mİ?

Son aylarda, televizyonların haber bültenleri ve internet sitelerinin manşetlerinde sürekli Bursa haberleri yer alıyor.

Çoğunluğu da günlük asayiş olayları... Hatta Bursa'nın bu konuda şöhreti olan Adana'yı geçtiği söyleniyor.

Geçtiğimiz günlerde yaptıkları haberlerin tüm televizyonlarda yayınlanmasını övgü ile sosyal medya hesabından paylaşan İHA Bursa Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş'e 'Huzur kenti olarak bilinen Bursa, gerçekten Adana'yı geçti mi?' diye sordum. Bir günde 40 televizyonun ana haber bültenine servis ettikleri 5 haber giren Altıkardeş de anlattı. İşin aslı şu:

Bursa ve Adana'nın kendilerine göre farklı yapıları var. Adli vaka sayılarına bakıldığında Bursa yine birçok ilin gerisinde ama işin basına yansıması bölümünde değişiklik var.

Mesela, İHA Bursa Bürosu'nda 30 personel görev yapıyor. 30 da haber başına ücret alan muhabirleri var. Bunların yaptıkları haberler Bursa'yı gazete ve televizyon manşetlerine taşıyor.

Altıkardeş ile sohbetimize katılan bursahakimiyet.com.tr editörümüz Coşkun Saitoğlu da haber sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu söyledi.

İhsan Altıkardeş bir konuya da vurguladı. Bursa'da özellikle Tacettin Aslan'ın emniyet müdürü olarak göreve başlamasından sonra operasyon ve denetimler arttı. Polis artık sosyal medyayı da çok yakından takip ediyor.

Emniyet müdürünün makam odasındaki dev ekranlardan Bursa'nın 50 ayrı açıdan görüntüsü canlı olarak izleniyor. Günün 24 saati çok kritik noktalarda ani denetimler yapılması da asayişin sağlanmasında etkili oluyor.

Anadolu Ajansı ve DHA'da görev yaptığım yıllarda Bursa'nın en önemli sorunlarından biri sentetik uyuşturucu kullanımındaki dikkat çekici artıştı. Altıkardeş'e 'uyuşturucu ile mücadeleyi de' sordum.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'uyuşturucu satıcılarının kafasını kırın' açıklamasının ardından Bursa'da da adeta nefes aldırmamacasına operasyonlar yapıldığını ve satıcıların kısa sürede yakalandıkları söyledi.

Buradaki sorun kullanıcılarla ilgili. Polisin yakaladığı kullanıcıların ifadelerinin alınmasının ardından serbest kaldıklarını söyleyen Altıkardeş, polisin bu konuda yasal düzenleme yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

VALİ CANBOLAT, AŞI GÖNÜLLÜSÜ OLDU

Koranavirüs salgını başladığı günden beri umudumuz olan aşılama nihayet başlıyor.

Geçtiğimiz günlerde yazmıştım; aşı karşıtı görüşler kafamızı karıştırıyor. Bu konuda, bilim insanlarının açıklama yapması ve kanaat önderlerinin de öncülük yapması gerektiğine işaret etmiştim.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, novac firmasının geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı için gönüllü olduğunu açıkladı ve aşı olurken çekilen fotoğrafını da sosyal medya hesabından yayınladı.

Vali Canbolat, hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Aşı çalışması için gönüllü oldum. Yapılan testlerde aşı olmama engel bir durum çıkmadı. Bugün Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Sinovac-Coronavak aşısından oldum. Bilime ve ülkemize faydalı olur inşallah. Sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederim'

Canbolat'ı bu davranışı için kutluyoruz. Virüsten kurtulmamızın yolu aşıdan geçiyor. Toplumun da buna hazır olması lazım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...