27 Haziran 2021 Pazar

Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK'tan pay [02 Mart 2021]

Geçen hafta iki kez deprem ve kentsel dönüşüm ile ilgili iki yazı yazmıştım.

Birincisi deprem riski hesaplanması ve bina envanterlerinin çıkarılması, ikincisi ise İnşaat Mühendisleri, Mimarlar Odası ve BTSO İnşaat Konseyi ile İMSİAD'ın kentsel dönüşüm modeli çalışmasıydı.

Yazıların ana teması ülkemizin değişmez kaderi olan depreme karşı önlem alınması ve en önemli büyük deprem kapımızı çalmadan bina stokunun nasıl yenileneceğiyle ilgiliydi.

Nüfusun yüzde 71'i, Türkiye topraklarının da yüzde 66'sı deprem riski altında. Türkiye'de yaklaşık 15 bin kilometresi ana aks üzerinde olmak üzere 24 bin 500 kilometre uzunluğunda canlı fay hattı bulunuyor.

Bu faylardan bir veya ikisi her yıl yıkıcı deprem üretebilme kapasitesine sahip.

Bilim insanları ve sivil toplum örgütlerinin ortak görüşü; Türkiye'nin deprem sonrası yapılacak faaliyetlerde çok iyi durumda olduğu. Ancak bina stokunun yenilenmesi konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.

İzmir depremi sonrası kasım ayında 5 siyasi partinin ortak önergesiyle TBMM'de deprem zararlarının en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin saptanması amacıyla araştırma komisyonu kurulmuştu.

Komisyon üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, Sönmez Medya'yı ziyaretinde komisyonun çalışmalarını anlattı.

Komisyon, bu süre içinde kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileriyle görüştü. Hafta sonu İzmir'de daha sonra Elazığ'da inceleme yapacak.

Peki, komisyon raporu hangi konuda yoğunlaşacak?

Aklın yolu bir misali, komisyon da görüşmeleri sonucu Türkiye'deki depreme dayanıksız yapı stokunun yenilenmesi konusuna ağırlık verecek.

Ahmet Kılıç, ülkemizde 6 milyon riskli yapıdan söz edildiğini hatırlatarak, bunların bir an önce yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Geçmişteki büyük Marmara depreminin Türkiye'ye verdiği zararı hatırlatan Kılıç, 'Beklenen Marmara depremi Türkiye'nin kalbini vuracak. Ülkemizin sanayisi, yetişmiş insan gücü burada. Oluşacak bir felaket Türkiye'ye de derinden etkiler. O yüzden tüm Türkiye olarak deprem gelmeden hazır hale gelmeliyiz' dedi.

Komisyon olarak Meksika başta olmak üzere dünyada uygulanan modelleri incelediklerini ve AK Parti Grubu olarak kapsamlı bir öneri hazırladıklarını ifade eden Kılıç bunu şöyle anlattı:

'Önce belediyeler ve akademik odaların desteğiyle bina envanterleri çıkarılacak. Binanın riskli olup olmadığı tespit edilecek. Bizim görüşümüz binaların dönüşümüne yasal zorunluluk getirilmesi. Bunun kişilere ve mülk sahibine bırakılmaması gerekiyor. Bunu yasa teklifi olarak finans modeliyle sunacağız. Bizim önerimiz zorunluluk gelmesi. Kabul edilmesi meclisin takdiri 'Teklifte bu konuyla ilgili devletin özel bir kurumu olmasını önerdiklerini de ifade eden Kılıç, 'finans modeli emlak vergileri ve DASK'tan alınan paylarla oluşacak. Kurum vatandaşla irtibata geçip, çözüm önerilerini anlatacak' dedi.

BÜYÜME UMUT VERDİ, SÜREKLİLİK İSTENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı ve geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı.

Açıklanan verilere göre Türkiye dördüncü çeyrekte yüzde 5,9, 2020 yılında ise yüzde 1,8 büyüdü. Aslında beklentiler dördüncü çeyrekte yüzde 7, yıllık olarak da 2'yi geçmesi yönündeydi. Ancak buna rağmen dünya yüzde 3,5 küçülürken, Türkiye OECD ülkeleri arasında birinci, dünyada ise Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı.

Pandemi şartlarında büyüyen nadir ülkelerden biri olmamız iş dünyasını sevindirdi. Bursa iş dünyası temsilcileri de büyüme rakamlarının açıklanmasından sonraki değerlendirmelerinde, pozitif ayrışmanın önemli olduğu vurgusunu yaparken, bunun fiyat istikrarı, mali disiplin ve reformlarla desteklenmesi konusunda görüşler açıkladılar.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, finansal istikrarın sağlanmasıyla yatırım iştahını yeniden artacağı vurgusu yaparak, hukuk, demokrasi ve ekonomi alanında gerçekleştirilecek reformlar ve hizmet sektörünün faaliyetlerine başlamasıyla daha güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme hamlesi gerçekleştirileceğini söyledi. Burkay, bu noktada reel sektöre sunulan desteklerin sürdürülmesinin de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Büyüme rakamları içinde dikkat çekici olan ise inşaat sektörü. Diğer sektörler büyürken inşaat sektörü yüzde 3,5 daraldı. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç değerlendirmesinde faizlerin yükselmesine dikkat çekerek, daralmanın işsizliğe olumsuz etkilerinin yaşanmaması için alınacak tedbirlerle sektörün büyümesini önerdi.

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel ise pandeminin etkilerine rağmen sanayicinin üretmekten vazgeçmediğini hatırlatarak, gelen zamlara dikkat çekti. Çevikel, 'Girdi maliyetlerinin azaltılmasını beklerken ocak ve Şubat aylarında zam yapıldı. Bu zam 1 Mart itibariyle de yapıldı. Bu dönemde yapılan bu zamlar üretmek isteyen sanayiciyi zorluyor" dedi.

MÜSİAD KONGREYE HAZIR

Büyüme rakamlarının açıklandığı saatlerde MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Alpay, Başkan Yardımcıları Murat Bayizit, Alpaslan Şenocak, İbrahim Güney Sönmez Medya'yı ziyaret etti.

8 Mart'ta yapılacak olan genel kurul daveti yapan Alpay, 'Genel teamüle göre bir dönem daha görevde kalacağım. Yönetim kurulunda ise yüzde 30'luk bir değişim olacak' dedi.

Büyüme rakamlarını da değerlendiren Alpay, böylesine zorlu bir dönemde Türkiye'nin pozitif büyüme trendini sürdürmesini takdire şayan bir performans olarak nitelendirdi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...