Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam illere göre haftalık koronavirüs vaka sayılarını açıkladı.
Bu sayılar, 1 Mart'tan itibaren başlaması planlanan kademeli gevşeme kriterleri açısından büyük önem taşıyor.
7 günlük vaka sayılarına bakıldığında 'düşük riskli' kategorisinde şimdilik 4 il bulunuyor. Bunlar 100 binde 3,21 ile Hakkâri, 3,91 ile Şırnak, 8,51 ile Muş ve 8,71 ile Batman.
Sağlık Bakanlığı'nın planlamasına göre 100 binde 10'un altındaki iller düşük, 11-35, orta, 34-100 arası yüksek, 100'ün üstündeki iller ise çok yüksek riskli sayılacak. Bu iller bakanlığın haftalık açıkladığı haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilecek.
Vaka sayılarının bu şekilde devam etmesi durumunda kademeli gevşemede bu iller öne çıkacak. Hangi durumda, hangi yasakların kalkacağına ilişkin bu listeler, il hıfzıssıhha kurullarına gönderilecek.
Bakanlığın son haritasına göre,100'ün üzerinde olan Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize, Tokat Osmaniye, Adıyaman, Aksaray, Karaman, Sakarya ve Konya en yüksek 12 il.
Vaka sayılarını düşüremezse bu iller gevşeme için biraz daha beklemek zorunda kalacak. Hatta yeni önlemler de gündeme gelebilecek. Her ilçeye yönelik ayrı kararlar alınmayacak, değişimler, bir haftalık ya da 14 günlük izlemelerden sonra yapılacak. Yeni sürecin haziran ayına kadar devam etmesi planlanıyor.
Bursa ise 100 binde 39,14 ile 47'nci sırada. Komşu illerimiz Balıkesir 92,40, Yalova 74,62, Kocaeli 92,53 ve İstanbul ise 68,23. Bursa komşuları arasında en düşük orana sahip.
Harita incelendiğinde Türkiye genelinde son haftada bir artış söz konusu. Bursa'daki son durumu sorduğumuz İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Türkiye'deki artışa paralel olarak Bursa'da da artış olduğunu, ancak çevre illerle kıyaslandığında Bursa'nın göreceli olarak iyi durumda bulunduğunu söyledi.
Herkesin gözü kulağı bu günlerde önümüzdeki hafta açıklanacak kademeli geçiş listesinde.
Acaba Bursa bu iller arasında yer alacak mı?
Dr. Yavuzyılmaz, kademeli geçiş ile ilgili şu anda bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirterek, 'Vaka sayılarına göre herkes bir yorum yapıyor. Bursa, Türkiye'nin dördüncü büyük ili. Bu güne kadar kriterlerle ilgili bakanlıktan ne valiliğe ne de sağlık müdürlüğüne bir yazı gelmedi. Gelecek yazıya göre yol haritamızı belirleyeceğiz. Kriterler açıklanmadan biz iyiyiz veya kötüyüz diyemeyiz' şeklinde konuştu.
Bursa'nın birkaç öncesine kadar vaka sayısında birinci sırada yer aldığını vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:
'Bursalıların katkısı ve ekiplerimizin başarılı çalışmaları sayesinde 47'nci sıraya indik. Bursa'dan beklentimiz biraz daha sabır. çünkü bizim gevşememiz daha üzücü sonuçlara neden oluyor. Ardından normalleşmenin gecikmesine sebep oluyor. Biz eğer normalleşeceksek bu hem bizim çalışmamız hem de vatandaşın verdiği destekle olacak. Tek başına olacak değil. Geçen haftalara göre ciddi bir kıpırdanma var. Bunun önüne geçmemiz lazım'
'BİR EKMEK POŞETİYLE BURSA'YI DOLAŞACAK DURUMDA DEĞİLİZ'
Kısıtlamaların gevşetilmesini beklediğimiz bugünlerde, vaka sayısının düşmesi rehavete de yol açıyor. Bildiğiniz gibi gazeteciler olarak sokağa çıkma yasağı kapsamı dışında yer alıyoruz. İşi gidiş-gelişlerimde dikkat ettiğim neredeyse hafta içi trafik yoğunluğu var. Bursa kapsam dışı olanların sayısı bu kadar mı çok?
İkincisi, 10.00-17.00 arasında alışveriş için işyerlerine yaya olarak gidilmesine izin veriliyor. Birçok ilde olduğu gibi Bursa'da da bunu fırsat bilip dolaşmaya çıkanların sayısı hayli fazla. Eline şeffaf poşet içine konulmuş ekmeği alan tura çıkıyor. Geçen Pazar günü Gemlik sahili neredeyse normal günlerdeki yoğunluğa sahipti.
Bu rehavet ve vurdumduymazlık birkaç gün sonra vaka sayısının artışı ile karşımıza çıkıyor.
Yetkililer de bunun farkında. Sağlık Müdürü Dr. Yavuzyılmaz, tedbirlerin arttırılması konusunu dün Vali Yakup Canbolat ile görüştüklerini belirterek, 'Ek tedbir düşünülmüyor ancak tedbirlerin uygulanması konusundaki hassasiyeti biraz arttıracağız. Kısıtlama olan günlerde insanlar parklarda piknik yapar hale geldiler. Bu kadar rahatlık fazla. Bir ekmek poşeti ile bütün Bursa'yı dolaşacak seviyede değiliz' dedi.
Dr. Yavuzyılmaz'a Bursa'daki aşılama konusunu da sorduk. Günde 10-15 bin doz aşı yapıldığını bildiren Yavuzyılmaz, toplam aşı sayısının 265 bine ulaştığını sözlerine ekledi.
GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM: TURİZM
Türkiye'nin en önemli döviz kaynaklarından biri olan turizm resmen alarm veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı devam eden pandemi etkisiyle 2021 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,48 azalarak 509 bin 787 kişiye geriledi.
Pandemiye bağlı güvenlik endişeleri ve seyahat kısıtlamalarının etkisiyle 2020 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 72'ye yakın gerilerken; ekonominin temel gelir kalemlerinden olan turizm gelirlerinde de yüzde 65'lik sert daralma yaşanmıştı.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nde bu hafta gündem turizm olacak. Konuk ise Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nde (TÜRSAB) Bursa'yı sayman üye olarak temsil eden turizmci Hasan Eker.
Hem genel, hem de Bursa ile ilgili 2021 yılı beklentilerini ve turizmcilerin taleplerini ele alacağımız Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da canlı yayınla ASTV'de
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder