Marmara Depremi sonrası gündeme gelen ve her sarsıntı sonrası konuşulan kentsel dönüşüm yüzde 60'lık bölümü kaçak ve imara aykırı yapılardan oluşan Bursa için büyük önem taşıyor.
Çünkü Bursa, hem beklenen büyük Marmara, hem de kendi faylarından kaynaklanacak deprem tehdidi altında. Bina stokunun deprem meydana gelmeden yenilenmesi gerekiyor.
Geçen süre içinde hükümet, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeleri oluştururken, TOKİ ve yerel yönetimler çeşitli projeler geliştirdiler.
Ancak ortaya Doğanbey gibi kentin yüreğine saplanan hançer olarak nitelendirilen projeler, 0.50 uygulaması gibi Nilüfer'i yeniden şantiyeye çevirip, 5 katlı binaların yerini 15 katkı yapıların aldığı kötü örnekleri yaşadık.
Osmangazi ve Yıldırım'da kısmen başarılı girişimler de oldu. Ancak bunlar beklenen büyüklükte projeler değildi.
Son aylarda, TOKİ'nin Yıldırım ve 1050 konutlar bölgelerinde uygulayacağı dönüşüm projeleri konuşuluyor.
Yerel yönetimlerin proje hazırlıkları devam ederken, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Bursa şubeleri, İMSAD ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi geçtiğimiz aylarda önemli bir işbirliğine imza attı.
Toplantıların amacı Bursa'nın yapı stokunun geleceği, dönüşüm ve kentleşme sorunlarının çözümüydü. Önceki gün yapılan beşinci toplantıya İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Mimarlar Odası Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İMSİAD adına Şerif Demir'in katıldığı toplantılarda, Daha önce Yıldırım Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yapan Alper Dağdelen ve Nilüfer Belediyesi eski İmar Müdürü Selim Akyıldız da uzman olarak destek veriyor.
Toplantıyı değerlendiren Mehmet Albayrak, herkesin kentsel dönüşümü konuştuğunu, ancak ortaya bir model koyamadığını ifade ederek, şunları söyledi:
'Konunun akademik odalar, sivil toplum kuruluşları tarafı olarak komisyonu kurduk. Konuşup tartışıp Bursa için bir model ortaya koymak istiyoruz. Önemli ilerlemeler kaydedildi. Yapacağız çalışmalar Bursa için bir kazanç olacak.'
Albayrak, komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra kamuoyunun önüne çıkıp, hazırladıkları raporu paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
VALİ CANBOLAT'TAN BURSALILARA ÇAĞRI
Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık koronavirüs vaka sayılarını açıkladığı haritaya göre, hem Türkiye genelinde hem de Bursa'da bir haftalık sürede artışlar görülmüştü.
Sağlık İl Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da, 'Bursa, kademeli gevşeme için biraz daha sabredecek' mesajını vererek, Bursalılara kurallara uyma çağrısında bulunmuştu.
Gerçi durumumuz komşu illere göre, iyi ancak henüz bakanlığı kısıtlamanın gevşetilmesi kriterlerinden uzak.
Dün de Bursa Valisi Yakup Canbolat'tan bir çağrı geldi.
Son bir hafta görülen artışların toplu çalışılan yerler, ev ziyaretleri, nikah, nişan, cenaze gibi toplantılardan kaynaklandığını vurgulayan Vali Canbolat, şöyle devam etti:
'Ankara'nın belirleyeceği kriterlere göre kısıtlamalarda bir kalkma olacaksa oranlarımızı daha aşağıya çekebilmeliyiz. Son bir haftada kısmı artış var. Bu hayra alamet değil. Bütün vatandaşlarımızın kurallara uymasını ve dikkat etmesini bekliyoruz. Vatandaşlardan istirham ediyoruz; kurallara uymalı ve oranları düşürmeliyiz ki normal zamanlara daha erken ve hızlı ulaşabilelim'
Vali Canbolat, uyarısında haklı. Geçtiğimiz aylarda da bunu yaşadık. Kurallara uyulmadığı zaman rakamların nasıl arttığını kasım ve aralık aylarında gördük. Beklentilerimizin gerçekleşmesi bizlerin elinde...
RAPOR TAMAM, SIRA YASADA
Tıbbı ve aromatik bitkiler, son yıllarda yükselen değer haline geldi. Koronavirüs salgını da bağışıklığın arttırılmasını sağlayan bu tür bitkileri daha değerli hale getirdi.
TBMM'de koronavirüs salgını başlamadan bir yıl önce tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunması, üretim ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken önlemleri belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmuştu.
Sözcülüğünü gıda mühendisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen'in yaptığı komisyon, Karadeniz'den Güneydoğu'ya Marmara'dan İç Anadolu'ya kadar çeşitli illerde incelemelerde bulundu. Üreticiler, uzmanlar ve ihracatçılarla görüştü.
Hazırlanan rapor aslında aylar önce meclise sunulacaktı. Ancak gerek pandemi gerekse gündem yoğunluğu nedeniyle bir türlü gerçekleşmeyen sunum önceki gece Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın tarafından genel kurulda okunarak resmiyet kazandı.
Komisyonunun raporu hakkında bilgi veren Refik Özen, tıbbı ve aromatik bitkilerin dünyada 100 milyar dolarlık piyasası bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu konuda zengin bir ülke olmasına rağmen potansiyelini değerlendiremediğini ve ucuz hammadde temin edilen ülke konumunda olduğunu söyledi.
Özen, komisyonun öncelikle sağlık, tarım ve orman ile ticaret bakanlığının yetki alanında bulunan tıbbı ve aromatik bitkilerle ilgili karmaşanın önlenmesi amacıyla üst kurul oluşturulmasını önerdiğini belirterek, 'Ayrıca üreticilerin desteklenmesi, ihracatın arttırılması için katma değerli ürünlere yönelimin sağlanmasını önerdik. Bundan sonraki adım yasal düzenleme ile kalıcı hale getirmek' dedi.
ERDOĞAN'DAN BURSA'YA SELAM VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke gündemiyle ilgili önemli mesajlarını grup toplantısında yaptığı konuşmalarda veriyor.
Grup toplantılarının diğer bir özelliği de milletvekillerinin Cumhurbaşkanı ile görüşme fırsatı sunması. Dünkü toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uğurlayan AK Parti Bursa Milletvekilleri Zafer Işık, Refik Özen, Ahmet Kılıç ve Emine Yavuz Gözgeç, karşılıklı selamlaştı.
Zafer Işık'ın 'nasılsız' sorusunu üzerine Erdoğan, ' İyiyim. Daha iyi olacağız' dedikten sonra vekillere 'Bursa nasıl' sorusunu yöneltti. Vekillerden 'Bursa çok iyi yanıtını alan Erdoğan, Bursa'ya çok selam söyleyin' dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de bu selamlaşma fotoğrafını, 'Derin üzüntüler, büyük sevinçler, zorlu günler. Her şey gelip geçer, geriye sadece tavrımız kalır.' sözleriyle paylaştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder