Deprem, Anadolu coğrafyasının değişmez kaderi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçen yıl açıklamıştı:
Nüfusun yüzde 71'i, Türkiye topraklarının da yüzde 66'sı deprem riski altında. Türkiye'de yaklaşık 15 bin kilometresi ana aks üzerinde olmak üzere 24 bin 500 kilometre uzunluğunda canlı fay hattı bulunuyor.
Bu faylardan bir veya ikisi her yıl yıkıcı deprem üretebilme kapasitesine sahip.
Depremi önlemek mümkün değil. Depremi önceden tahmin etmek bugünkü bilime göre neredeyse imkansız.
Geriye 'kader kedere dönüşmeden' önlem almak kalıyor. Bunun en iyi yöntemi ise binaları depreme güvenlik hale getirmek.
Geçen ay Sönmez Medya'yı ziyaret Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile Bursa'nın deprem tehlikesi üzerine uzun soluklu bir sohbet gerçekleştirmiştik.
Bursa faylarıyla ilgili ilk uydu incelemesini yapan Prof. Dr. Kutoğlu ile her sohbetimizde, ben deprem riskini sorarken o da binaların depreme hazırlanması konusunu ısrarla vurgular.
En son sohbetimizde de binaların depreme hazırlanması konusuna dikkat çekerken, belediyelerin envanter çıkarmaları gerektiğini bir kez daha dile getirdi.
Ve bu konuda kendisinin fikri ile ortaya çıkan projesini anlattı. Cep telefonuna indirilecek bir uygulama ile isteyen binasının deprem riskini ölçebilecek.
Kendisinin telefonunda bulunan henüz hazırlık aşamasında olan uygulamadan binamızın durumuna da baktı.
Projenin henüz lansmanı yapılmadığı için yazılmamasını istediği için bugüne kadar bekledim.
Sonunda proje tamamlanarak hem App Store hem de Google Play'deki yerini aldı. Prof. Dr. Kutoğlu da sosyal medya hesabından 'Başarsoftla birlikte Deprem zararlarını azaltmaya katkı koyabilmek için hazırladığımız mobil yazılım yayında. Tedbirinizi alın rahat edin' sözleriyle uygulamanın çalışmaya başladığını duyurdu.
Görüştüğümüz Prof. Dr. Kutoğlu, projenin detaylarını anlattı:
Projenin fikri kendisine ait. Önce üniversitedeki arkadaşlarıyla birlikte yapmak istemişler ancak yazılım konusunda sıkıntıyla karşılaşınca şirketle görüşme yapılmış. Teorik alt yapı kısa sürede yazılıma dönüştürüldü.
DEPREM RİSKİM UYGULAMASINI NASIL ÇALIŞIYOR?
Prof. Dr. Kutoğlu, verilerin deprem riski haritasından alındığını ve binaların depremsellik bilgisinin ise kısa adı FEMA olan ABD Acil Durum Yönetim Ajansı standartlarına göre yapıldığını söyledi.
Programın aslında daha pratik hale gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, 'Uygulama, değerlendirme yaparken bina özelliklerini vatandaşa soruyor. Belediyeler bina envanteri çıkarıp, veri tabanına dökselerdi. Daha büyük kolaylık olurdu' dedi.
Prof. Dr. Kutoğlu, bu programın belediye elemanları tarafından da kullanabileceğini ve bu sayede daha kolay envanter hazırlanabileceğini sözlerine ekledi.
Deprem Riskim mobil, binanın depremde zarar görebilirliğine ilişkin bir tahmin ve hasar tespit uygulaması.
Programı indirdikten sonra bina koordinat bilgisi haritadan seçilerek ve GPS konum bilgisi kullanılarak yer tespiti yapılıyor. Binaya ait adres bilgileri, yapım yılı girildikten sonra FEMA standartlarına göre hazırlanmış görsellerden bina tipi ve varsa düzey veya plan düzenliği seçiliyor.
Bu bilgiler alındıktan sonra sismik bölge derecelerine göre skor hesabı yapılarak hasar tahmin raporu oluşturuyor.
Bir ön değerlendirme özelliği taşıyan rapor tabii ki resmi bir özellik taşımıyor. Mobil uygulamayı indirmek ve kullanmak da ücretsiz.
Prof. Dr. Kutoğlu'nun altında imzası bulunan bu uygulama küçük ama çok önemli bir adım. Ancak, bundan sonra geliştirilecek ve bu işin profesyonelleri tarafından kullanılacak daha detaylı programlar için model olma özelliği taşıyor.
Tebrikler hocam...
CHP NİLÜFER'DEN 'MAMA' KAMPANYASI
Sosyal medyayı yakından takip edenler bilir; bir marketin bebek mamalarına özel kilit taktırması günlerce konuşulmuş ve tepkilere neden olmuştu.
Algıda seçicilik belki. Torun sahibi olduktan sonra bebek maması ve ürünlerindeki aşırı fiyat artışı benim de dikkatimi çekmişti. Fiyatlar neredeyse haftada bir artıyor. Bir ürünü alıp tükettiğiniz süre içinde market raflarında olana zam geliyor.
Aynı konu CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz'ın da dikkatini çekmiş. Geçtiğimiz aylarda tablet kampanyası düzenleyen ve ihtiyaç sahibi 220 çocuğu tablete kavuşturan Yılmaz ve ekibi 1 Mart'tan itibaren yeni bir kampanya başlatıyor.
Yılsonuna kadar sürecek kampanyada bebek maması, bezi, ıslak mendil ve pişik kremi ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtılacak. Yönetimin sağladığı 10 bin lira ile başlayacak kampanya İMECE usulü devam edecek. Yardımseverlerin katkılarıyla alınacak ürünler ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek. Bilgisayar programı ile yardım alan her aileye bir kart verilecek ve giriş-çıkışlar barkod üzerinden izlenecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder