28 Haziran 2021 Pazartesi

Bursa Çalışma Grubu: Yunuseli halkın yararına değerlendirilmeli [04 Mart 2021 ]

Bursa, Türkiye'de kent konseyi konusunda öncü şehirlerden biri.

Halkın yerel yönetimlere katılımı konusunda önemli bir görev üstlenen Bursa Kent Konseyi kurulduğu günden beri büyüyüp güçleniyor. 40 çalışma grubunun bulunduğu konseyde kadın, gençlik, engelliler, yabancılar. çocuk meclisleri ve bunların alt çalışma grupları da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin mekan imkanı sunması sayesinde önemli işlere imza atıyor.

Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren bu gruplardan biri olan Bursa Çalışma Grubu, kentlerin anayasası olarak nitelendirilen 1/100 binlik planla ilgili geniş bir rapor hazırladı.

Bursa Çalışma Grubu'nda yer alan Suat Gülçimen, İsmail Hakkı Kavurmacı, Faruk Çolak, Ali Tuğcu, Feridun Baykara, İhsan Aydın ve Kenan Sertalp'ın hazırladığı raporda,1/100 binlik plan ve Yunuseli bölgesi önerileri yer aldı.

Bursa Çalışma Grubu, raporun hazırlanması öncesinde inşaat mühendisleri, mimarlar, harita mühendisleri, şehir plancıları odaları ile BTSO inşaat komitesi ve Bursa Platformu Derneği ile toplantı ve görüşmeler yaptı. Rapor ve akademik odaların görüşleri de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na sunuldu.

Raporda, 1/100 binlik plan çalışmalarının kent gündemine taşınarak, kent dinamikleri ve paydaşları ile tartışılmasının katılımcılığı sağlayacağı, kalıcı ve sahip çıkılan bir plan olacağı vurgulandı.

Geçmişte sıklıkla yaşandığı gibi planların ortak akıl ile değerlendirilmediğinde mahkeme kararları ile bozulduğu ve plan konularının uzun yıllar sürüncemede kaldığı ifade edilen raporda, planların Bursa Kent Konseyi koordinasyonunda çalıştay ve bilgilendirme oturumlarıyla değerlendirilmesi istendi. Planın onay sonrası uygulanması aşamasında ise plana sadık kalınması için büyükşehir, ilçe belediyeleri, üniversiteler, akademik odalar, kurumlar, kent dinamikleri ile oluşacak bir komisyonunun planı izlemesi önerildi.

KENT ANAYASASINDA NELER OLMALI?

Raporda, 1/100 binlik planın kentsel dönüşüm ve rezerv alanlar, turizm, tarım, çevre, deprem ve doğal afet, altyapı gibi master planlarının temel alınarak oluşturulması önerilerek, görüşler şöyle sıralandı:

Marmara Bölgesi'ndeki diğer planlar ile etkileşim içerisinde olmalı, bölge/ilçelerin gelecek nüfus gelişimine bağlı olarak kentin gelişim alanları belirlenmeli, böylece göç ve kaçak yapılaşmanın önlenerek planlı gelişme sağlanmalı,

Otoyol, ulaşım, toplu konut, madencilik gibi merkezi hükümet tarafından hazırlanan plan/izinler plana aykırılık oluşturmamalı, Plan hazırlanırken Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Kentler parametreleri dikkate alınmalı,

Sanayi Bölgeleri envanterine göre planlanmış ve planlanacak sanayi bölgeleri belirlenmeli, yeni sanayi bölgelerine kısıtlama getirilerek kontrolsüz sanayileşmenin önüne geçilmeli.

Kentin doğal, kültürel mirası, tarihi yapılar, kent siluetleri, Uludağ, doğal bitki, örtüsü gibi alanların korunması temel ilkeleri plana eklenmeli, insanların zamanlarını doğa ile dost, eğlenerek, kültürel aktiviteler ile geçirebilecekleri yeni sosyal yaşam alanları üretilmesi sağlanmalı,

Nilüfer Çayı, Mustafakemalpaşa Çayı olmak üzere içme suyu kaynaklarının korunmasına yönelik tüm çay ve derelerin korunması amacı ile atık su, arıtma tesisleri planda belirtilmeli, su kaynaklarının korunması amacı ile Havza Yönetim Planı oluşturulmalı/güncellenmeli,
Bursa Merkez ve ilçelerinin Ova Koruma Planları güncellenerek keskin şekilde plan ile ilişkilendirilmeli, 267 kilometre uzunluğundaki kıyıların Bursa halkı yararına kullanılması amacı ile plan ilkeleri belirlenmeli, kent içerisinde yer alan sanayi tesislerinin bir plana göre kent dışına çıkarılması için strateji oluşturulmalı,

Birinci sınıf deprem bölgesi olan Bursa'da deprem riskleri planlamalarda esas alınmalı,Kentsel dönüşüm stratejileri göz önünde tutularak kısa, orta ve uzun dönemli iyileştirmeler planda yer almalı,

Geleceğin enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji alanları planlarda yer almalı,

Raporun son bölümünde ise son günlerin tartışma konusu olan Yunuseli'nin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine de yer verildi.

Bursa'nın geleceği açısından hassasiyet taşıyan Yunuseli bölgesinin 1/100 binlik plan dahilinde ele alınarak, Bursa Kent Konseyi'nde tartışılması ve Bursa halkının yararına değerlendirilmesi görüşü dile getirildi.

GÜNDE SADECE 15 DAKİKAYLA AYDA 2 KİTAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan kitap okuma seferberliğinin Bursa'daki en yakın takipçi ve destekleyiciliğini AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Esgin yapıyor.

Sosyal medya hesabından günde 15 dakika zaman ayırarak ayda 2 kitap okunabileceği çağrısı yapan Dr. Esgin, bugüne kadar Bursa'daki 9 mahallede kıraathane, cami derneği, okul, kafeterya ve muhtarlığa mini kütüphane kazandırdıklarını söyledi.

Bine yakın kitabı kendisinin alarak bu kütüphanelere hediye ettiğini kaydeden Dr. Esgin, kampanya çağrısını yineledi: Yer sizden, kitaplar bizden. Hep birlikte mahallelerimizde kitap okuma seferberliği başlatalım.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...