28 Kasım 2014 Cuma

PANOROMA BURSA 1326’DA SONA DOĞRU


Bursa’nın önümüzdeki yıllardaki rotasını turizme çevirmesi gerektiğini her fırsatta hem bilim adamları hem de bu kenti yönetenler dile getiriyor.
Ancak, 13 tane organize sanayi bölgesi olan ve bazı üretim alanlarında alternatifi dahi bulunmayan Bursa’da bunun gerçekleşmesi hiç de kolay değil. O zaman sanayiyi gözardı etmeden tıpkı bir çok gelişmiş şehir gibi, Bursa da sahip olduğu tarihi özellikler ve doğasıyla turist çekebilme özelliğini hala kaybetmiş değil.
Yıllarca kaplıcalarıyla iç turizmin gözdesi olan Bursa’ya son yıllarda, özellikle televizyon dizilerinin ardından turist akını yaşandı.
İnsanlar, Osmanlı’nın nerede kurulduğunu, beylikten nasıl bir cihan imparatorluğu haline geldiğini merak ediyordu.
Muhteşem Yüzyıl dizisinin ardından babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulan Şehzade Mustafa ve acılı annesi Mahidevran’ın mezarlarını görmek için gelenler bile vardı.
Peki gelen turistler nereleri ziyaret ediyor?
Ulu Camii, Muradiye Külliyesi, Emir Sultan, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbeleri ile Hanlar bölgesi bunların hepsi tabi ki bir arada değil.
O zaman Osmanlı’nın kuruluşu nasıl anlatılacak?
Bursa Valiliği bunun için yıllar önce bir adım atmıştı. Tüm dünyada örnekleri olan ve İstanbul’da da her gün binlerce ziyaretçi çeken Fetih 1453 benzeri panorama müzesi bunun için biçilmez kaftandı.
Panorama Bursa 1326, bunun ilk çalışması olacak. Çünkü gelecek turist önce panoramayı görerek başlayacak. Ardından kent turu yapılacak.
İstanbul’daki Fetih 1453’ü görmeyenler için söyleyeyim. Muhteşem bir mekan. İzleme platformuna adım attığınız andan itibaren, eğer diğer ziyaretçilerin gürültüleri olmazsa bir anda 500 yıl geriye gitmiş gibi oluyorsunuz. Hem ses, hem üç boyutlu görüntülerle İstanbul’un alındığı anları bire bir yaşıyorsunuz.
İşte bunun benzeri olacak üstelik Bursa’nın fethi ile birlikte imparatorluğa giden yolu anlatacak panorama için valilik başarılı olamayınca Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar projeye sahip çıktı.
Önce İstanbul projesini yapan sanatçı ve uzmanlarla görüşüldü. İşin en önemli taraflarından biri de Osmanlı tarihi denilince akla gelen Prof. Dr. Halil İnalcık’ın danışmalık yapmasıydı.
Halil Hoca’nın görüşü de alındıktan sonra bu kez bir başka akademik kurum olan Uludağ Üniversitesi devreye girdi. Panoramanın yerleştirileceği bina Kamberler Parkı’na kurulacağı için Bursa mimarisine uygun bir proje hazırlandı ve kamuoyuna açıklandı.
Bu günlerde projenin en önemli aşamalarından biri olan panoramanın birebir 3 boyutlu maketi tamamlandı. Başkan Dündar da İstanbul’a giderek maketi inceledi.   
Şehrin Bizanslılar tarafından teslim töreninin yer alacağı kompozisyonda o dönemdeki Türkler ve Bizanslıların yaşantılarından kesitler de aktarılacak. En önemli unsurlar tabi ki Uludağ ve Saltanat kapı olurken, kenti fetheden Orhan Gazi’nin çadırda babası Osman Gazi ile birlikte yer alacak.
Başkan Dündar’ın verdiği bilgiye göre, bina ihalesi de son aşamaya geldi. Ocak ayında ihalesi yapılacak ve ilk kazma bahar aylarında vurulduktan sonra 3 yıl içinde tamamlanacak. Bugüne kadar kamulaştırma çalışmaları için 8 milyon lira harcanacak proje 20 milyon liraya malolacak.
Türkiye’nin ilk yeşil kamu binası ve müzesi olma özelliğini taşıyacak eser, dünyanın ikinci tam panoramik müzesi özelliğini taşıyacak. Müzenin tamamlanmasıyla Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi üzerinde yer alan tarihi aksı da hareketlendirilecek. Panorama 1326’tan başlayacak kent turu hanlar bölgesine kadar devam edecek, dönüş tramvayla gerçekleştirilecek.
2023 planları içinde Bursa’ya her yıl 5 milyon turist hedefi konulmuş, hedef koymak güzel. Ancak, kılıç-kalkan ya da mehter takımı ile karşılayarak turist gelmez. Bu tür yatırımları yaparak, turist çekebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...