11 Kasım 2014 Salı

ALTEPE, DAVUTOĞLU’NDAN NELER İSTEDİ?




Bursa, geçen hafta sonu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ağırladı. Oldukça yoğun programın ana gövdesini, Bursa Valiliği, Büyükşehir, Yıldırım ve Osmangazi Belediyeleri ile Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Bursa’da yaptırılan ve 720 milyon TL’ye mal olan 21 yatırımın toplu açılışı oluşturduğu için birbirinden önemli toplantı ve görüşmeler gölgede kaldı.
Bütünleşik Şehir Yasası’nın ardından 18’e çıkan Büyükşehir Belediyelerinin sorunlarının ele alındığı ilk kapsamlı toplantı Bursa’da gerçekleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin teklifine Başbakan Davutoğlu’nun onay vermesi üzerine 18 Büyükşehir Belediye Başkanı Davutoğlu’na sorunlarını anlatmanın yanı sıra Bursa’nın önemli projelerini görme imkanını buldular.
Bazı başkanlar kentiçindeki tramvaya ilgi gösterirken, kimi Uludağ’ın yeni teleferiğini kimi de asansörlü otoparkı merak ederek inceleme fırsatı buldu.
En önemlisi ise Altepe’nin Bursa’nın sorunlarını Başbakan Davutoğlu’na anlatma fırsatı bulmasıydı.
Altepe, Uludağ ve sahil projelerini gerçekleştirirken karşılaştığı zorlukları anlatarak yardım istedi. Uludağ’da herkesin bir şeyler yapmak istediğini vurgulayan Altepe, birinci oteller bölgesinin Milli Park alanından çıkarılmasını talep etti.
Altepe, “500 yataklı otelin önü milli park, kayak merkezinin ihtiyaçlarını karşılamak için tesis yapamıyoruz. Sonra Uludağ neden gelişmiyor diye soruluyor. Buna bir çözüm bulunmazsa hiçbir şey gerçekleştirilemez” cümleleriyle sıkıntısını anlattı.
Diğer bir konu ise sahillerdeki uygulamalar, Kurşunlu, Mudanya, Gemlik, Küçük Kumla tüm bu sahiller yeniden düzenlenirken, küçük basit bir bürokratik işlem 3 yıl sürüyor. Sonunda yapılacak projeler de gecikiyor.
Altepe’nin en çok dert yandığı diğer bir konu ise gelirlerin arttırılması ile ilgili oldu. Yasalar hazırlanırken, artık büyükşehir belediyelerinden de görüş alınması gerektiğini vurgulayan Altepe örnek olarak da kent için ulaşımda 65 yaş ve üstü vatandaşlardan ücret alınmaması ve Sebze hallerinin gelirleriyle ilgili uygulamayı gösterdi.
65 yaş uygulaması nedeniyle her yıl 40 milyon lira zarar ettiklerini anlatan Altepe, “Kanun hazırlanırken Maliye ve diğer bakanlıklara gidiyor. Onların gelirlerine dokunulmuyorsa yasa geçiyor. Ama bir de belediyeler var. Bizim durumumuzun da gözönüne alınması gerekiyor. 65 yaş düzenlemesi çıkarılırken en azından belediyelerin gelir kaybı hesaplanarak buna göre sübvanse edilebilirdi” diye dert yanıyor.
Davutoğlu, uzun süren toplantıda Altepe gibi tüm başkanları dinleyerek not alıyor.
Şimdi sıra Başbakan Davutoğlu’nun bunları hayata geçirmesinde...

BURSA’DAN HACI BEKTAŞ’A GİDEN ZÜLFİKARIN ÖYKÜSÜ

Başbakan Davutoğlu’nun Bursa gezisinin belki de en renkli taraflarından biri Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin kılıç hediye etmesiyle başlayan gelişmeler oldu.
Ulu Camii’nde Cuma Namazı’nı kılan Başbakan Davutoğlu, yürüyerek Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi binasına geldi.
Basına kapalı olarak gerçekleşen bu görüşmenin ayrıntılarını ve Hacı Bektaş’a giden Zülfikar’ın öyküsünü Başkan Altepe anlattı:
Altepe, göreve başladıktan sonra  Bursa’nın en önemli el sanatlarından biri olan bıçakçılığı geliştirmek amacıyla hem yarışma hem de teşvik edici organizasyonlar düzenlemeye başladı. Çünkü kendisinin dedesi ve babası Sırrı Altepe de bıçakçıydı.
Çin istilası nedeniyle yok olan bu geleneksel el sanatı yapılan katkılarla bir nebze olsun canlanmıştı. Altepe, hem kendisini ziyaret edenlere, hem de yurt dışı gezilerine her biri sanat eseri olan bıçak ve kılıçları hediye olarak götürüyordu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da Bursa’nın çok iyi tanıdığı bıçak ve kılıç ustası “Cin Mehmet” in yaşayan kalfası olan ve günümüzde büyük usta olan Emrullah Tamtürk’ün el emeği göz nurundan ürettiği kılıç hediye edildi.
Kılıcı alan Davutoğlu, önce sordu; Zülfikar üretiyor musunuz?
Başkan Altepe’den ‘Evet’ yanıtını alınca isteğini söyledi.
”Bir gün sonra yani Pazar günü Hacı Bektaş’a gideceğim. Orada Zülfikar armağan etmek istiyorum hazırlayabilir misiniz”
Altepe, hemen Hazreti Ali’nin kılıcının benzeri olan 3 Zülfikar ve 3 tane de normal kılıcı Emrullah Usta’dan aldırarak, Davutoğlu’nun oteline gönderdi.
Davutoğlu, Pazar günü Hacı Bektaş’ta zülfikarlardan birini hediye etti. Geri kalan 2 zülfikar ve 3 kılıcı da ziyaret edeceği devlet başkanlarına armağan edeceğini Altepe’ye açıkladı.
Altepe’ye göre, Bursa’nın ve onun geleneksel el sanatı olan bıçakçılığın tanıtımı için bulunmaz bir fırsat bu. Zaten Bursalı ustaların artık et ve yemek bıçakları yerine bu tür eserlere yönelmelerini istiyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...