7 Ekim 2014 Salı

KURBAN, BİR SOSYAL MEDYA FENOMENİ DEĞİLDİR

Çılgınlığın bu boyutlara ulaşacağının sinyallerini karikatüristler vermişti.
Arife günü yayınlanan karikatürde, boğazına bıçak uzatılan koç, onu kesen kasap ve kurbanı kestirenin ellerinde cep telefonlarıyla orijinal adı selfie, sonra bizim bulduğumuz –pek tutmadı ama- özçekim yapıyordu.
Sosyal medya bayramın birinci günü bu tür görüntülerle doldu taştı.
Bir paylaşım ise tüyler ürpertecek boyutlara ulaşmıştı. Bir aklı evvel fotoğraf galerisi yapacak kadar işi ileriye götürmüştü. Dananın kesilmesinden, parçalara ayrılmasına, kavurma için doğranmasından sofrada yenmesine kadar boy boy fotoğraflar ve yüzlerinde hiç de kurban bayramına yakışmayan tebessüm.
Allah kabul etsin.
İnanç sahibi insanların ibadetine kimsenin bir diyeceği yok ama bu kadar abartılıp, sosyal medya fenomeni haline getirilmesi ayıp, üstelik İslamın alçak gönüllülük ve ibadetin gösteriş olarak kullanılması buyruğuna da aykırı.
Nitekim, Kurban için olmasa da kutsal topraklardaki selfie çekimi için İslam alimlerinden uyarılar gelmeye başladı.
Düşünsenize 2 milyon Müslüman hacı olmak için kutsal toprakları ziyaret ediyor. Amaç İslam’ın 5 şartından birini yerine getirmek, arınmak, tövbe etmek.
Bizimkisi, tıpkı kurbanda olduğu gibi  düşmüş gösteriş peşine hac sefiesi yapıyor.
Bu yaşananlar o kadar tepki çekmiş ki Riyad’daki İslami Çalışmalar Enstitüsü’nden Zehra Muhammed de yorum yapmış. Selfie’nin bir “kibir ifadesi” olduğunu hatırlatan Muhammed, haccın bir ‘sosyal medya fenomeni’ haline getirilmesinin ve gösteriş merakının ibadetleri de yok ettiğine dikkati çekmiş.
Teknoloji kullanmak onun imkanlarından yararlanmak elbette ki güzel şeyler, ama kalkıp, inanan insanların en önemli kutsalları olan hac ve kurban gibi ibadetlerin gösteri aracı haline getirilmesi çok yanlış. 
Sosyal medyadan başladık ondan gidelim bari. Hakkını vermek lazım, işi abartıp gösterişe kaçanların yanı sıra çok duyarlı insanların paylaşımları da dikkat çekiyor.
Benim de en çok eleştirdiğim konulardan biri olan kurban etleriyle ilgili bir paylaşımı sizlere de aktarmak istiyorum.
”Kestiği kurbanın sevabını derin dondurucularda saklayan güzel insanlar ne olur bunu yapmayın, kurban etini yoksul ailelere ulaştırın ..!”
Güzel söze ne denir.
Kurban Bayramınız kutlu olsun....






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...