7 Ekim 2014 Salı

KENDİNİZİ KESMEDEN KAVURMANIZI AFİYETLE YİYİN


Bayram sabahı umarım, bu yazıyı okumadan önce kurban keserken kendinizi yaralamamışsınızdır.
Bunu da nereden çıkardın dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Yanıtını hemen vereyim.
Geçmiş yıllardaki deneyimlerimden.
Rakamlar yalan söylemez. Bir de üstelik gazetecilik unsurları eklenip, fotoğraf ve görüntülerle de desteklenirse iyi bir kanıt haline gelir.
Doğan Haber Ajansı’nın geçen yıl bayramın birinci günü yani 15 Ekim 2013’te Türkiye genelinde yaptığı araştırma habere göre, kurban kesimi sırasında 3 kişi öldü, 3 bin 383 acemi kasap da kendini yaralayarak hastanelere koştu.
İstanbul’u bir yana bırakırsak Anadolu’daki rekor 293 yaralanma olayıyla Bursa’ya ait. Bu birinci günün rakamı. Bayramın üçüncü gününe kadar kurban kesilebildiğini dikkate alırsanız daha da artmıştır.
Buna evde et doğrarken elini kesenler dahil değil.
Kurban değil, adeta kendimizi kesiyoruz.
Kurban, insanoğlunun kendisini kesmesini önlemek için Hazreti İbrahim’e gönderilmemiş miydi?
Yine başa dönerek yazıyorum eğer kurban kesecekseniz lütfen işi ehline teslim edin.
Yaralanmalar bir yana belediyelerin tahsis ettiği yerler dışında kurban kesenlerin görüntülerine ne diyeceğiz.
Geçen yıl, Soğanlı, Emek başta olmak üzere Yıldırım’ın bir çok mahallesi kan gölüne dönüyor.
Çekilen fotoğrafı unutmuyorum. Baba kurbanı kesmiş, anne doğruyor, çocuklar ise çevresinde meraklı gözlerle izliyor. Etler bir yanda, iç organlar bir yanda.
İnsanın inancı doğrultusunda ibadet etmesi manevi açıdan güzel bir duygu ancak, ibadetin böyle yapıldığına hiçbir din adamının onay vereceğine inanmıyorum.
Bu hem çocuklarda yaratacağı travma, hem de hayvanlardan bulaşacak hastalıklarla ilgili çok tehlikeli bir davranış.
Uzmanlara göre hayvanların iç organlarından bulaşacak hastalıklar çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tedavisi pahalı tekrar etme riski yüksek olan ‘kist hidatik’ denilen bu hastalık Türkiye'de oldukça yaygın ve maalesef hayvanların iç organlarından bulaşıyor.
Uzmanlar demişken, kavurmaya kafayı takanlara da birkaç şey söylemek istiyorum.
Etin kilosu 30 liraya çıkmış, hiç olmazsa bayram günü kavurma zevkini çıkarmak isteyenlere bayramı zehir etmeyin.
İnsanlar sanki her gün sabah kahvaltıda kavurma yiyorlarmış gibi koca koca uzmanlar televizyonlarda boy gösterip, “Aman dikkat”le başlayan cümleler kuruyorlar.
İşin uzmanına sordum.
Sadece bir gün sabah kahvaltıda kavurma yemekle bir şey olmuyor.
Kurban kavurması yiyenlere afiyet olsun.
Nice sağlıklı bayramlara....


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...