21 Ekim 2014 Salı

BURSA GÜNEŞ EVİ NEREYE TAKILDI



Bursa’dan bir grup gazeteci ile birlikte 2008 yılında Diyarbakır’a yaptığımız gezi sırasında, kentin tarihi dokusu kadar Sümer Parkı’nda kurulan Güneş Evi ilgimizi çekmişti.
Dubleks bina tüm enerji ihtiyacını kendisi karşılıyordu. Aydınlatmasından beyaz eşyaların elektrik ihtiyacına aklınıza gelebilecek tüm enerji ihtiyacı güneş panelleriyle elde edilirken, soğutma, binanın hemen yanı başındaki toprak altından gelen hava sirkülasyonu ile sağlanıyordu. Sera ve sebze kurutma üniteleri de çabasıydı.
İlgiyle binayı gezerken mimarının Bursalı olduğunu öğrenince hayretlerimiz bir kat daha artmıştı.
Dünyanın sayılı enerji mimarlarından biri olan Çelik Erengezgin 33 yıldır Bursa’nın Ürünlü Köyü’nde yaşıyordu.  
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan ve 272 makalesi 300’ü aşkın mesleki dergi ve gazetede yayınlanan Erengezgin,  “Enerji, Ekoloji ve Ahşap” ana başlıkları altında 120’si ülkemiz Üniversitelerinde gerçekleşen 367 sempozyum, ders ve konferansta vermiş,
Hazırladığı 88 enerji mimarlığı projesi bir dünya rekoru. Projelerinden 18’incisi olan ve  2008’de açılan “Diyarbakır Güneş Evi” projesi ile “Eurosolar 2008” Mimarlık Ödülüne ve AB tarafından Türkiye’deki en iyi çevre ödülüne layık görülmüş.
Tüm enerjisini kendisi üreten ve hiçbir atık vermeyen Diyarbakır Güneş Evi’nde 6 yıl içinde 40 bin öğrenciye eğitim verilmesi ile “Eurosolar” ödülünü de layık görülmüş,
Ürünlü’de ekolojik bir hayat süren Erengezgin, üç çocuklu bir aile için planlanmış ve mevcut yapıyı bozmadan 114 metrekareye büyütülme şansı olan, 77 metrekare  toplam alana sahip bir Modül Güneş Evini, 55 firmanın ortak yapımı olarak Bursa’da hayata geçirmiş.
İçeriği ile bir; “farkındalık projesi” olan çalışma için bu güne kadar 500’ü aşkın ailede “ben de böyle yaşamak istiyorum ” talebi yaratmış.
Böylesine bir değeri Bursa’da barındıran Bursa’da maalesef bir güneş evi yok. Zaten Erengezgin’in sitemi de buradan kaynaklanıyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 2011 yılında kendisinden Güneş Evi projesi istemiş. O da Bursa’ya bir eser kazandırmak için hemen kolları sıvayarak tüm teknik detayları ve şartnameyi hazırlayıp göndermiş.
Ancak 3 yıldır ses seda yok.
Erengezin’e göre, iki kez Avrupa’dan ödül aldığı bu proje, Bursa’nın yeri ve yöresel önemi gözönüne alındığında, aynı süre içindi bir milyon öğrenciye ulaşılabilir.  Yani güneş evi, Bursa’nın gururu olmaya da aday.
Bursa’nın lafta değil, gerçek bir Avrupa şehri olmasına giden, somut bir örnek ve gerçek bir bilimsel kapı olacak Güneş Evi projesinin hala neyi beklediğini Erengezgin de bilmiyor.
Yeni stadyum projesiyle birleştiğinde Başkan Altepe’nin verdiği bilgiye göre bir milyon metrekarelik yeşil alan ortaya çıkacak Hüdavendigar Parkı için yapılması planlanan Güneş Evi Projesi, nereye takıldı?
Bilen varsa lütfen söylesin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...