31 Ekim 2021 Pazar

Göç dayanışması için kuruldular, iyilik hareketine dönüştüler

 20 Ağustos 2021 Cuma, 08:04

 

Bazı kelimeler vardır yabancı dillerde tam karşılığını hiçbir zaman bulamazsız. Küçücük bir kelime o kadar anlam ve duygu yüklüdür ki ancak anadili olan anlar.

Gurbet kelimesi de bunlardan biri. Okurken bile 'Gurbet o kadar acı ki'den tutun da 'Gurbet giden gelir mi gelmez mi' şarkılarına, kendi yaşantınızın bir bölümüne gidip gelirsiniz.

Gurbet kavramını ortaya çıkaran ise bugün en çok tartışılan konulardan biri olan göç olgusudur. Yurt dışı kaynaklı göçler bir yana insanoğlunun güneşi takip eden batıya doğru yolculuğunu Anadolu'daki iç göçte rahatlıkla görebilirsiniz.

Bursa da yakın tarihte İstanbul'un ardından en çok göç alan kentlerden biri. Balkanlar ve Kafkasların yanı sıra Anadolu'nun birçok bölgesinden Bursa'ya göç edenlerin önceleri dayanışma amacıyla kurduğu dernekler bugün birer iyilik hareketine dönüştü.

Yazılarımda sık sık söz ederim; Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin demografik yapı ve kent sosyolojisiyle ilgili yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını oldukça çarpıcıydı. Göçle Bursa'ya gelenler asla bu kenti terk etmeyi düşünmedikleri, Bursa sevgisi de köken olarak Bursalı olanlarla yarışacak düzeyde.

İşin özeti; göçle gelenler, doğduğu topraklar kadar doyduğu topraklara da sahip çıkıyor.

Hemşeri derneklerinin de birer sosyal kurum ve iyilik hareketine dönüşmesinin nedeni de burada yatıyor. Geçmişte hemşericilik siyasetinin yerini Bursa'nın geleceği için ortak çalışma sinerjisine dönüştürdüler.

Bu derneklerden biri olan Muş İli Kültür Eğitim, Kalkındırma, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Muş İl-Der) Başkanı Mehmet Önder Mutlu, 19 derneğin üye olduğu Bursa Muş Dernekleri Federasyonu Başkanı Fesih Baykal ile yönetim kurulu üyeleri Mehmet Deniz, Ferit Gücüyener, Mehmet Türker, Mehmet İsa Sevinç ve Servet Kaynar, dün Sönmez Medya'yı ziyaret etti.

2010 yılında kurulan dernek 11 yılda çok önemli başarılara imza atmış. İki başkan anlatırken, derneğin nasıl iyilik hareketine doğru evrildiğinin de farkına vardık.

Derneğin Esentepe'deki dört katlı binası, 300 kişilik konferans salonu ve her katı bir çalışma için ayrılmış eğitim merkezi gibi. Bursa'daki tüm Muşlu üniversite öğrencilere burs veren derneğin önümüzdeki hedef yine üniversite öğrencileri için öğrenci yurdu yaptırmak.

'Konuş Muş' programını düzenleyen dernek ve federasyon, bugüne kadar birçok ünlü ismini Bursa'da ağırladı. İhtiyaç sahiplerine yardımlar ise her yıl yaptıkları klasik faaliyetlerden biri. Bu yıl pandemi dolayısıyla kapsam genişletilerek, Muşlu olup olmadığına bakılmaksızın bin 500 aileye ayni ve nakti yardımda bulunulmuş. KOSGEB,İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi ile meslek edindirme kursları ise yıl boyunca devam ediyor. Sertifikalı kurslara katılanların da sadece yüzde 30'u Muşlulardan oluşuyor.

Uyuşturucu ile mücadele ve suça sürüklenen çocuklar konusunda da faaliyet gösteren dernek üyeleri, trafik ışıklarında mendil satan çocuklarla ilgili çalışmasında oldukça başarı elde edilmiş. Bu çocuklardan halen üniversite eğitimi görenler bile var.

Yeni projeleri ise gerçekten tüm dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak bir çalışma. Bursa ve Muş'taki tüm köy okullarına kütüphane kazandırmak için kolları sıvayan dernek, 3 köy okulundaki kütüphaneleri tamamlamış. Hedef; 300 köy ilkokulu.

Dernek ve federasyonun yardım eli sadece Bursa ve Muş'a değil, Suriye'ye kadar uzanmış. İdlib'in Babulhava köyünde İHH organizasyonuyla 15 briket ev yaptırmış.

Dernek üyelerine göre, Bursa'da halen 200 bin civarında Muşlu yaşıyor. Erzurum ve Samsunlulardan sonra üçüncü sırada yer alan Muşluları bu dayanışma ve katkıları için kutlamak gerekiyor.

ALİNUR AKTAŞ'TAN MAMUŞA HALAYI

Balkanlar gönül coğrafyamız. Osmanlı döneminden beri bu topraklarla öylesine güçlü bağlar kurulmuş ki zaman zaman yaşanan ayrılıklara rağmen gönül birlikteliği hep devam etmiş.

Pandemi nedeniyle Balkan gezilerindeki eski yoğunluk görülmese de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş fırsat buldukça Balkan ülkelerini ziyaret ediyor. Aktaş ve AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuzgözgeç ve Ahmet Kılıç, iki günden beri Kosova'da.

Geziye, Türk dili, kültürü, tarihi ve sanatını tanıtmak için kurulan Yunus Emre Enstitüsü'nün Priştine Şubesi, Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar'ı ve Priştine Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pacolli'yi ziyaret ederek başlayan heyet, Sultan Murat Hüdavendigar Han'ın türbesinde de dua etti.

Programın en renkli bölümü ise Mamuşa'daydı. Uluslararası 13'üncü Mamuşa Domates Festivali'ne katılan Alinur Aktaş, oldukça renkli ve eğlenceli festivalde, halk oyunları ekibinin oynadığı halaya da katıldı.

AZERBAYCAN'DA YANKI BULAN KAMPANYA

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, seçildikten sonra sosyal yönü güçlü kampanyalara imza attı. Öğrencilere tablet, bebek market bunlardan önemli olanları.

Yardımların hedefine ulaşması ise bu tür kampanyaları düzenleyenleri heveslendirip, yenileri için teşvik ediyor. Nilüfer'de yaşayan ve kampanyadan yararlanan Azerbaycan Türkü bir vatandaşın, duygu ve düşüncelerini kendi ülkesindeki bir dergide paylaşması da bunun örneklerinden biri. Ulusestv. az dergisinde yayınlanan yazıyı Fırat Yılmaz dün sosyal medya hesabından paylaştı.

Yazıda, Fırat Yılmaz ve kampanyadan övgüyle söz ediliyordu. Yılmaz da, dergi kupürlerini yayınladığı paylaşımında, bebek market kampanyasına bağış ve destekleriyle katılan ve organize eden çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...