Koronavirüs pandemisi öncesi rotasını turizme çeviren Bursa, yıllar sonra bu alanda önemli mesafeler kaydetmişti.
Tarih ve doğa turizmi konusunda Bursa algısı; özellikle Türkiye'de belirli bir noktaya ulaşmış, başta Güney Kore olmak üzere uzak Asya'da yeni pazarlarla ilgili atılan adımlardan da önemli geri dönüşler sağlanmıştı.
Ancak, pandemi turizmdeki tüm planları altüst etti. Alınan önlemler, kapanmalar bırakın seyahat etmeyi insanları evden dışarıya çıkamaz hale getirdi. Bursa markası konusunda BEBKA'nın yaptığı çalışmalar bile son aşamaya gelmesine rağmen kamuoyuna açıklanamadı.
Önceki gün en uzun soluklu kapanmanın ardından yeni normale dönüş adımları atıldı. İç turizm özellikle önümüzdeki haftalardan itibaren ivme kazanacak.
Bursa ise bu konuya hazırlıklı. Pandemi döneminde ciddi planlama çalışmalar yapıldı. Özellikle birçok alanda Türkiye'ye örnek olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından diğer illerde de kurulması önerilen Bursa Turizm Platformu, aylık toplantılarını hiç aksatmadan yürüttü.
Çünkü pandeminin şekillendireceği yeni turizm konsepti için Bursa biçilmiş kaftandı. İnsanlar kalabalık ortamlar yerine doğa turizmini tercih edecekleri sinyallerini vermeye başladılar.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında turizm ile ilgili beklentilerinin yüksek olduğunu ifade ederek, yeni dönemde Bursa'nın yıldızının parlayacağını söyledi.
Bursa Turizm Platformu da, bu tarza uygun seçenekler konusunda alternatifleri arttırmak istiyor. Önceki gün aynı zamanda TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı da olan Murat Saraçoğlu koordinatörlüğünde toplanan platform, kendi içinde etki ve verimli çalışma yapmak amacıyla icra kurulu oluşturdu. Bu kurulda, Turizm Tanıtma Birliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB ve GÜMTOB yer alacak.
Toplantıda, kent tanıtım projeleri ve harita basımı, Bursa'daki potansiyel turizm bölgelerinin eksiklikleri, dizi ve film projeleri, turizm fakültesi kurulması, Kozahan ve Uludağ'ın yeni fotoğraflarının çekilmesi, geleneksel Bursa yemeklerini markalaştırma çalışması, turizm zabıtası ve fuar konuları ele alındı.
Murat Saraçoğlu, dış pazar olmasa da iç pazarda Bursa'ya ilgi ve algıyı arttırmaya çalıştıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde İstanbul'un yanı sıra Bodrum, Antalya, Marmaris gibi turizm bölgelerindeki billboardlarda Bursa davetlerinin yer almaya başlayacağını söyledi.
Aslında bu bahar döneminde Bursa'ya turizmcileri davet etmeyi planladıklarını anlatan Saraçoğlu, 'Bütün planlarımız altüst oldu. Önümüzdeki günlerden itibaren yeniden tanıtım atağına geçiyoruz. Alım heyetleri ve turizm acentalarını Bursa'ya davet edeceğiz. İstanbul'da da görüşmeler yaparak konaklamalı turist sayısının arttırılması için girişimlerimiz olacak' dedi.
RUSYA YASAĞI KALDIRMADI, BEKLENTİLER YİNE ÖTELENDİ
Koronavirüsün vurduğu turizm, 54 sektörü doğrudan etkilediği gibi istihdama da önemli katkı sağlıyor. Turizm geliri, 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Gelen turist sayısı 52 milyona ulaşmıştı. Türkiye gibi dış ticaret açığı olan ülkeler için önemli olan turizm için 2020'de beklentiler oldukça yüksekti. Ancak, pandemi buna izin vermedi. Küresel krizle birlikte Türkiye'nin 2020'deki turizm geliri yıllık yüzde 65 düşüşle 12 milyar dolar oldu.
Bu yıl yaz sezonu için yine umutlar vardı. Ancak mutasyon ve Türkiye'deki aşılamanın istenilen sayılara ulaşamaması kapıların açılmasında sıkıntılar yarattı. Dış turizmin canlanmasıyla ilgili beklentilerimiz Rusya'nın uçuş yasağını kaldırmaması üzerine yine ötelendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet, 20 Mayıs'ta Rusya'ya giderek uçuşların yeniden başlaması konusunda görüşmeler yapmıştı. Bu görüşmelerde Rusya tarafı ne kırmızı ne de yeşil sinyal vermiş, inceleme yapılacağını açıklayarak bizi sarı ışıkta beklemeye almıştı.
Uçuş yasağı ile ilgili kararı merakla beklenen Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi, Türkiye ile Tanzanya'ya uçuş yasağının 21 Haziran'a kadar uzatıldığını duyurdu. Karara gerekçe olarak iki ülkedeki ağır epidemiyolojik durum gösterildi.
Rusya'nın kararını değerlendiren TÜRSAB Yönetim Kurulu'nda Bursa'yı Sayman Üye olarak temsil eden Hasan Eker, 'Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi' dedi.
Aldıkları duyumlara göre kararın siyasi olduğunu ifade eden Eker şöyle devam etti:
'Ancak Rus Hükümeti siyasi olmadığını duyurduğu için güvenmek zorundaydık. Bu kararla beklentilerimiz ötelenmiş oldu. Zaten bugün seferlerin açılacağı bildirilse hazırlıkları bir ay sürer ve sonra turist gelir'
Türkiye'nin başka ülkelerin kararlarını beklemek yerine, atması gereken adımların önemli olduğuna da dikkat çeken Eker, 'Bizim bir an önce hızla aşılamayı arttırmamız lazım. Bunun yanı sıra gelen turistler için de aşı ve PCR testi kurallarını yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu karar ilk başta turiste zorluk gibi gelse de Türkiye'ye olan güveni arttıracaktır. Kendinizi turistin yerine koyun aşı olan ve PCR testi yaptıranların alındığı bir otele mi gidersiniz yoksa, herkesin elini kolunu sallayarak girdiği tesise mi'
GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM BALKANLAR
Balkanlar ve Batı Trakya ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Bulgaristan'da önümüzdeki temmuz ayında seçimler yapılacak. Burada Türklerin kurucuları arasında yer aldığı partilerin kilit rol oynaması bekleniyor. Bir başka gelişme de sandık sınırlamasının kaldırılması. Batı Trakya ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in açıklamaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gezisi ile yeniden gündeme geldi.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan olacak.
Prof. Dr. Özkan, Bal-Göç genel başkanlığı sonrası siyasete atılan bir isim. CHP'de de Balkan masası üyesi. Programda, Balkanlar ve Batı Trakya'daki gelişmeleri ele alacağız.
Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da ASTV'de...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder