Bursa'da son ayların en çok tartışılan konularından biri Yunuseli Havaalanı'nın geleceği.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın 'Yunuseli'ni Bursa'ya kazandıracağız' açıklamaları sonrası bu bölgenin çok katlı binalarla beton yığınına dönüşeceği endişesi yaşanıyor.
Dün, Bursa'nın yeni apolet kazanması için çalışmaların yürütüldüğü UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı programı sonrası Olay Gazetesi Yazarı meslektaşım Mustafa Özdal ile birlikte Aktaş'a Yunuseli'nin geleceğini sorduk.
Aktaş, yeni projeleri mart ayı sonunda iki yıllık başkanlık dönemini anlatacağı basın toplantısına saklıyor. Yunuseli de dönem sonuna yetiştirmek istediği projelerden biri. Israrlı sorularımız üzerine bazı ipuçlarını öğrendik.
Yeni gelişme; Yunuseli'nin yarıdan fazlasını oluşturan 750 dönümlük bölümü geçtiğimiz günlerde imzaların atılmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Bu bölümler alanın havaalanı olan kısmını kapsıyor.
Anlamı ise şu; Bakanlık ve büyükşehir buranın değerlendirilmesi amacıyla ortak proje yürütebilecek. Ancak ortada henüz somut bir proje yok.
Aktaş, Yunuseli konusunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la görüşerek, beklentilerini ve öngörülerini anlatmış.
'Yunuseli'de Bursa'yı üzecek bir şey olmayacak. Burası Bursalıların yaşam alanı olacak' güvencesini vererek, söze başlayan Aktaş, şöyle devam etti:
'Ben bu konuyu açtığımda herkesin aklına Doğanbey gibi bir proje geldi. Ben, Doğanbey'i doğru bulmuyorum zaten. Şehrin siluetini bozmuş bir proje. Ayrıca farklı sosyal sorunları da ortaya çıkmış. Bana bu saatten sonra kimse 20-25 katlı bina yaptıramaz'
'Allah aşkına bugüne kadar kaç kişi Yunuseli'ne girebildi' sorusunu soran Aktaş, bu bölgenin parkları bahçeleri, yaşam alanlarıyla bütün Bursa'ya açılmasını arzu ettiğini söyledi.
Aktaş, o bölgede ciddi bir yapı yoğunluğu oluştuğunu ve dönüşüme ihtiyaç olduğunu da vurgulayarak, bunların göz önüne alınarak planlama yapılması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti: 'Dönem sonuna kadar bitirmek istediğim bir proje. Bu yılın ikinci yarısında proje netleşir. Bakanlıkla yaptığımız tüm görüşmeleri de kamuoyuna açıklayacağım'
1050 KONUTLAR'DA ÇÖZÜME DOĞRU
Aktaş'a ikinci sorumuz yine tartışma başlıklarından biri olan 1050 Konutlar'la ilgili.
Bu konuyla ilgili de yeni bir gelişme var. Çok yakında orada bir ofis kurulacak ve hak sahipleriyle görüşmeler başlayacak.
Aktaş'a göre, hak sahipleri de sürecin uzamasından şikayetçi. Bir an önce projenin gerçekleşmesini bekliyorlar.
Emlak Konut tarafından yapılacak projede hak sahipleri ortalama 80-100 bin lira arasında ödeme yapacak. Bölgeye özel hazırlanacak projeye göre, binalar zemin artı 5,6 ve 7 katlı olacak.
Örnek projeyi önlerine koyup en kısa sürede sözleşme imzalamak istediklerini söyleyen Aktaş, tamamlandığında Türkiye'nin örnek dönüşüm projelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.
'DUBAİ PROJESİ'Nİ BURSA TARTIŞSIN'
Görükle ve çevresindeki mera alanında, yani Nilüfer Belediyesi sınırları içinde 10 yıldan beri yeni kent kurulması projesi var. Son dönemde Dubai'deki gibi projelendirme olacağı için Birleşik Arap Emirlikleri'nin ikinci büyük kentinin ismiyle anılmaya başlandı.
Meslektaşım Özdal, planın Nilüfer Belediye Meclisi'nden geçtiği hatırlatmasını yaparak, Aktaş'tan proje ile ilgili ne düşündüğünü sordu.
Konunun 10 yıldan beri tartışıldığı hatırlatması yapan Aktaş, görüşlerini şu sözlerle anlattı: 'Bu projeyi Bursa'nın tartışmasını istiyorum. Bir de İMSİAD, akademik odalar baksınlar. Projenin farklı yönleri var. Bu memlekette insanlar sadece Dubai konseptinde yaşamıyor. Tartışma sonucu Bursa projesi olsun'
'BURSALILARIN CEBİNDEN HER YIL 250 MİLYON ÇIKTI'
Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl su faturalarının yükselmesine neden olan katı atık bedellerini toplama kararından vazgeçmişti. Bu karar önemli bir gelir kaynağını kaybeden ilçe belediyelerinin bazılarının tepkilerine neden oldu.
31 Aralık'ta yeni düzenleme bekleniyordu. Ancak, bakanlık eski kararını devam ettirdi. Uygulama zorunluluğunu bir yıl daha uzattı. Ancak, halen sadece 6 belediye bu zorunluluğa uyuyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'ın o dönemki çıkışı gündem yarattığı için yeni düzenleme konusunda da onun görüşlerine başvuruluyor. Yeni düzenleme için Aktaş'ın önerisi bunun Çevre Temizlik Vergisi'yle birleştirilmesi.
Bu konuyu anlatırken Aktaş'tan ilginç bir yorum da geldi: 2011 yılından beri Bursalıların cebinden her yıl 250 milyon lira parayı aldık. Türkçesi bu. Tahsilatçılığını da büyükşehir belediyesi yaptı.
Başkan Aktaş, bu yorumu yaparken aklıma geldi. Yaklaşık 9 yıl katı atık bedeli ödeyen aboneler acaba dava açsa kazanır mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder