Bursa, tıpkı hızlı tren projesinde olduğu gibi geniş ve her türlü etkinliğin yapılacağı bir meydanı bekliyor.
Merhum Hikmet Şahin'in fitilini ateşlediği ancak devamı gelmeyen projeyi hayata geçirmek Osmangazi'de üçüncü dönemini yani kendi deyimiyle 'ustalık' dönemini geçiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a nasip oldu.
Aslında öyle kolay da olmadı. 2009 yılında göreve başladıktan sonra bölgede kamulaştırmalara başlayan Dündar, iki dönemi boyunca bölgenin temizlenmesi için uğraştı. 150 milyon lira sadece kamulaştırmalara harcandı. Ve sonunda 40 bin metrekarelik bir alan ortaya çıktı.
Projenin oluşturulmasında da aynı titizlik ve süreç devam etti. Projeler hazırlandı, ancak Bursalıların isteğine uygun olmadığı için değişti. Burada bir parantez açmak lazım o proje daha sonra ödül bile aldı.
Vatandaş, sivil toplum ve akademik odaların ortak görüşü bölgenin meydan olması ve ticari kaygılardan uzak bir projenin gerçekleştirilmesiydi.
Mustafa Dündar da bu kaygıları dikkate alarak bölgede imar durumu 2,5 emsal olmasına rağmen yüksekliği toprak altına gömdü. Emsali açmak gerekirse burada 5 katlı bir bina yıkıldığında yerine 20 katlı bina yapılabilirdi.
Üçüncü döneminin başında projeye başlayan Dündar, ayrıntıları ve meydanın ne zaman açılacağını ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nde anlattı.
Programın can alıcı sorusunu ise bir gün önce masa komşum İlhami Yıldız, önceki gün katıldığı törende Dündar'a yöneltmişti: Başkan ne zaman temel atacaksınız?
Programda bunun yanıtını veren Dündar, pandemi ve inşaat koşulları nedeniyle törensiz başladıklarını, ancak projenin 2022'de tamamlanınca törenin yapılacağını söyledi. Proje bu yönüyle de tarihe geçti. Temel atma töreni yapılmadan bir yıl sonra açılışı gerçekleştirilmiş olacak.
Bursalıların da izlemesi için çevresindeki panolara pencereler açılan Osmangazi Meydanı inşaatı ile ilgili de biraz bilgi vereyim.
Artık 24 metre derinlikte başlayan inşaat yoldan görülmeye başlandı. 4 katkı betonarme yapı yol seviyesine çıktı. Buraya gelinceye kadar 632 fore kazık çakıldı.
Osmangazi Meydanı'nda, 2 bin araçlık otoparkın yanı sıra belediye nikah dairesi ve kütüphane de yer alacak. İkinci etabında ise Kent Meydanı AVM yakınındaki cami kaldırılarak ortaya taşınacak buraya da Millet Kırathanesi yapılacak.
Projenin diğer bir özelliği ise Ulubatlıhasan Bulvarı'nın böldüğü iki mahallenin birleşmesi olacak. Bulvarın üzerinden demiryolu altı diye adlandırılan mahallelere yaya geçişi sağlanacak.
Dündar'a göre, meydanın asıl işlevinin ise kentteki trafik yoğunluğunu azaltması. Araçlarını meydandaki yer altı otoparkına bırakacak olanlar ister yaya, ister ipekböceği tramvayıyla Hanlar bölgesi ve Heykel'e çıkabilecek. Ayrıca burası geçmişte olduğu gibi Santral Garaj özelliğini de koruyacak.
GÜNEY KORELİLERİN PANORAMA MERAKI
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın meydan projesinden önce gözbebeği projesi Panorama Fetih 1326 müzesiydi. O da iki dönemlik bir çalışma sonucu ortaya çıkmış, üçüncü dönem seçim kampanyası sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.
Pandemi öncesi büyük ilgi gören ve kısa sürede Bursa'nın yeni cazibe merkezine dönüşen projesi ve içeriğiyle büyük ilgi gören müzeyi bugüne kadar 122 ülkeden 822 bin kişi ziyaret etti.
Bursa'ya sadece Arap turistler geliyor algısını kıran bir ülke çeşitliliği içinde en dikkat çekici olanı ise Güney Korelilerin ilgisi.
Dündar'ın verdiği bilgiye göre, Güney Kore'de Panoramanın popülaritesi oldukça yüksek. Bunda buğdayın gelişimi ile ilgili belgesel yapılmasının da etkisi büyük. Güney Koreliler Bursa'ya gelince Panorama dikkatlerini çekmiş ve program hazırlamışlar. Yapılan anketlerde de Korelilerin Türkiye'deki ziyaret etmek istedikleri yerler arasında artık Panorama'da yer alıyor.
Pandemi nedeniyle geçen yılki ziyaretçi sayısı yüzde 80 oranında azalan Panorama Müzesi, salgının sona ermesini bekliyor.
İNEGÖL, DİJİTAL BELEDİYECİLİKTE REKOR KIRIYOR
Mesleği iletişim olan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, göreve başladığı ilk günden beri belediye hizmetlerini dijital ortama taşımak için büyük çaba sarf ediyor. Bu çabaların meyvesini de ödüllerle topluyor. 1397 belediye arasında e-devlette en çok hizmet veren kurum olma başarısına e-belediye konusunda da 52 işlemle Türkiye birinciliği İnegöl Belediyesi'nde.
En son yapılandırma hizmetinin de e-devlet üzerinden verilmeye başlanmasıyla buradaki sayıyı da 43 çıkaran İnegöl Belediyesi halen sosyal yardım başvurularının da dijital ortamdan sağlanmasını için girişimlerini sürdürüyor.
Alper Taban, göreve başladığında belediye sadece 5 hizmeti dijital ortamda verebiliyordu. İki yılda 43'ı çıkarılması büyük bir başarı.
Dijital hizmetlerin artmasının katılımcı belediyecilik yönlerini güçlendirdiğine dikkat çeken Alper Taban, halen belediye yönetişim sistemi ile kent bilgi sistemini birleştirecek adım üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Taban, Türkiye'nin en kolay ulaşılabilir kamu kurumu olduklarını da ifade ederek, 'Belediye çağrı merkezine yapılan aramaların tamamına 5 saniye içinde yanıt veriliyor. Bizden hızlısı yok' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder