26 Haziran 2021 Cumartesi

WhatsApp, nafile tartışma, büyük resim tamamlanıyor [12 Ocak 2021 ]

Son iki-üç günden beri her ortamda WhatsApp ile ilgili tartışmaları okurken ya da dinlerken içten içe gülümsüyorum.

Nedenine gelince;

Komik olanı ile başlayayım...

Dondurma çubuğundaki numaradan lüks otomobil kazanmak için TC kimlik numarasını gönderenler, WhatsApp'ın gizli bilgilerine ulaşmasından korkuyor.

Dahası var...

Altın günleri WhatsApp gruplarına taşıyan ev hanımlarında bir telaş... 'Aman biz buradan çıkıp, Telegram'a ya da BiP'e geçelim' sanki bu platformları hısım akrabalar kurdu. Bilgilerine bakıp ticari planlamalar yapmayacaklar.

Bir de işin ciddi yani büyük resim kısmı var.

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde 16 Ekim 2019'da 'Davranışları izle, alışverişi tetikle...' yazımda, BUSİAD'ın Çekirge toplantısına katılan Google Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Sinem Uslu Sücüllü ile Tek Kılavuz AŞ. CEO'su Mehmet Volkan Çakmak'ın konuşmasından edindiğim izlenimleri yazmıştım.

Dünya, İngiliz yazar George Orwell'in 1949 yılında yazdığı 1984 adlı romanında anlattığı günlere gittiğini vurgulayarak, bunun iç uçlarını paylaşmıştım.

İki uzmanın Bursalı iş insanlarının dijital pazarlama konusundaki bilgilendirmelerinin başlığı 'Küresel düşün yerel hareket et'ti.

O günler pandemi öncesiydi. Koronavirüs karantina dönemleri bunları kat be kat arttırdı. Google'yi ayda bir milyardan fazla tekil kullanıcı ziyaret ediyordu.

Google da bu bilgileri düzenleyerek herkesin ulaşabileceği hale getiriyor.

Bu veri miktarı ise uçak uçuktan bir sayı. Başında 25 olan 18 sıfırlı rakam bir rakam. İşlenen günlük veri miktarı 2,5 kentrilyon. Bu, insanoğlunun 90 yılda ürettiği veri miktarına eş değer.

Dünyanın en büyük dijital şirketleriyle ilgili veriler de ilginç. Airbnb'nin oteli, UBER'in aracı Alibaba'nın ise hiç stoku yok. Bu üç şirket de kendi alanlarında dijital pazarın lideri.

Üstelik bu platformlar birbiriyle haberleşiyor. Yapay zeka sizin davranışlarınızı her platform için ayrı ayrı rapor ediyor.

WhasApp'taki yeni düzenlemenin amacı da aynı türden sizin davranış biçimlerinizi izleyip alışverişi tetiklemek.

Bu zaten dijital platformların hepsinde yapılıyor. Google ise bunu en profesyonel şekilde yapanlardan. Facebook da WhatsApp aracılığıyla bunu ticari olarak kullanmak istiyor.

Büyük resim, asıl şu anda Çin'de hazırlanıyor. Orwell'in Big Brother, yada 2001 yılında başlayan ve 5 sezon merakla izlediğim Person of İnterest dizisindeki gibi kameralarla toplum her noktada izleniyor. Yüz tanıma programları sırtınız dönük olsa bile yürüyüşünüzden kimliğinizi belirlemeye başlamış.

Çin, bu izleme sonucu insanların davranışlarını "sosyal güven" başlığı altında sıralayarak büyük bir puanlama sistemi kurmuş durumda. Sistem, insanları sahip oldukları puanlara göre ödül veya ceza veriyor. Bunun benzerini uçuk kaçık öykülerin anlatıldığı Black Mirror adlı dizinin bir bölümünde izlemiştim.

Dahası var...

Parayı Lidyalılar buldu. Böyle giderse Çinliler toprağa gömecek. Çünkü ülkedeki tüm sistem WeChat adlı aplikasyon üzerinden yürütülüyor. Metrodan, restoranlara, her alanda ödemeler karekod okuyucu ile bu program üzerinden yürütülüyor. Koronavirüs takibi de yine bu program üzerinden yapılıyor.

Çin'in kullandığı bu uygulamaları batı ülkeleri el altından yürütüyor. Yakında daha açık hale gelecek.

İşin özeti WhatsApp nafile bir tartışma büyük resim tamamlandığında işimiz çok zor...

GÜRKAN DAVET ETTİ, MİLLETVEKİLLERİ VE AKTAŞ'LA İLK TOPLANTI

AK Parti'de Ayhan Salman'ın ayrılmasından ardından il başkanlığı koltuğuna oturan Davut Gürkan, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile ilk toplantısını yaptı.

Gürkan'ın daveti üzerine Dobruca tesislerindeki kahvaltılı toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve Bursa Milletvekilleri Vildan Yılmaz Gürel, Osman Mesten, Muhammet Müfit Aydın, Atilla Ödünç, Dr. Mustafa Esgin, Zafer Işık, Refik Özen, Ahmet Kılıç ve Emine Yavuz Gözgeç katıldı.

Gürkan'ın göreve başladığı günden beri ilk kez tam kadro toplanma imkanı bulan milletvekilleri ve Başkan Aktaş, Bursa gündeminde yer alan konuları görüştü.

Gürkan, toplantıda 1 Şubat kongre süreci ile ilgili bilgilendirme de yaptı.

10 OCAK'TA BİZLERİ UNUTMADILAR

Basın özgürlüğü, gazetecilerin ekonomik bağımsızlıklarıyla doğrudan ilgili olan bir konu.

Gazetecilerin çalışma şartlarının yasalarla güvence altına alınmasının ilk adımlarından biri de 10 Ocak 1961'de atıldı. Basın çalışanları sancılı bir sürecin altından 212 sayılı kanun düzenlemesi sayesinde, aradan geçen zaman içinde erozyona uğrasa da elde etti.

60 yıldan beri kutlanan '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla gerek sosyal medyadan, gerekse mesajlarla günümüzü kutlayanlar oldu. Bu arada mesajların yanı sıra bu özel günde anlamlı küçük armağanlar gönderenler de oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yaşadığımız pandemi günlerine uygun hijyen seti, Gürsu Belediyesi saksıda çiçek, Limak Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce sürdürülebilir bir doğa için şimşir ağacı fidanı, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ise 'Kırkyıl hatırımız olsun dileğiyle fincan ve kahve gönderdi.

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca ise Sönmez Medya'yı ziyaret ederek, günümüzü kırmızı bir gülle kutladı.

Hem mesajlar hem de anlamlı hediyeler için teşekkür ederiz.

Gazetecilerin hem fikri hem de ekonomik özgürlüklerini yaşadıkları, daha güzel 10 Ocak'ları hep birlikte kutlamak dileğiyle.... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...