Koronavirüs pandemi sürecinde Bursa, inişli çıkışlı bir grafik çizdi. Geçen yıl bu zamanlarda Bursa örnek gösterilen büyükşehirler arasında yer alıyordu.
Sonbahardaki ikinci pik, deyim yerindeyse vaka sayılarını patlattı. Günlük vaka sayısının günlük 5 bin 500'e ulaştığı günler yaşadık. Ardından gelen kapanma sürecinde de Bursa iyi sınav verdi. 1 Mart'taki kısıtlamaların kaldırılması kararına bir de mutant virüsler eklenince Bursa iyi başladığı sürecin sonunu getiremedi. Ramazan ayıyla birlikte önlemler alınmaya başladığı günlerde Bursa'daki vaka sayısı günlük 2 bin 500'e ulaşmış, hastanelerdeki yatak ve yoğun bakım doluluk oranı sınıra yaklaşmıştı.
Vaka sayılarındaki hızlı yükseliş Türkiye'yi 17 günlük tam kapanma kararına götürdü. Ramazan ayındaki tedbirler ve ardından gelen tam kapanma Bursa'da olumlu sonuçlar vermeye başladı. Vaka sayısı binin altına düştü. Hastanelerdeki yoğunluk azaldı.
Geçen ay görüştüğümüz Vali Yakup Canbolat, vaka sayılarının belirli bir seviyede yükselmeden devam ettiğini vurgulayarak bu noktadan dönüşün başarı olacağını söylemişti.
Bursa'daki son durumu İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'a sorduk.
Vaka sayısının düşmesini sevindirici gelişme olarak nitelendiren Yavuzyılmaz'a göre, vaka sayısının düşmesinde kapanmanın katkısı büyük. Hareket ve temas ne kadar azalırsa bulaşma riski o kadar düşüyor.
Mart ayı başındaki seviyelere ne zaman inebiliriz?
Yavuzyılmaz'a göre, bunu bayramdaki davranış biçimimiz belirleyecek. Fabrikaların bir bölümü kapanacak. Ancak, bayram dolayısıyla mahalle, apartman ve köylerde iş klasik bayram ziyaretlerine dönerse bulaşma devam eder. O yüzden bayram süresince vatandaşların duyarlı olup, en asgari temas ile bu süreyi geçirmeleri gerekiyor.
Peki, Bursa'daki aşılama ne durumda?
Bursa'da aşı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Yavuzyılmaz, sırası gelen hiç kimseyi geri çevirmediklerini söyledi. Bursa'da aşılamanın başladığı ilk günden beri 878 bin doz aşı yapıldığını, iki dozu tamamlayanların sayısının ise 345 bin olduğunu söyledi.
Tek doz aşı olanların sayısının 509 bin olduğunu belirten Yavuzyılmaz, 'Hedef grubun yüzde 43'ünün ikinci dozu tamamlandı. 165 bin kişi de ikinci dozu bekliyor. Dolayısıyla hedef gruptaki oran yüzde 60'a ulaşır.'
Hastanelerde de vaka sayısının azalmasıyla birlikte sürecin iyiye gittiğini kaydeden Dr. Yavuzyılmaz, 'Yatak ve yoğun bakım bekleyen hastamız yok. Bursa rahat bir nefes aldı' diye konuştu.
Bu arada, hem yaş hem de basın kartı dolayısıyla ilk doz aşıyı nisan ayı başında yaptırmıştım. Bir ara ikinci doz için süre uzatımı çıktı. Fakat alınan karar daha sonra değiştirilerek randevu alanlar için geçerli olmadı. Önceki gün Çekirge Devlet Hastanesi'nde özel olarak ayrılan bölümde iki dozu da yaptırdım.
Aşı tereddüdü konusunu buradaki görevlilere sordum. Eskiden randevu alıp gelmeyenlerin sayısı fazlaymış ama son günlerde oldukça azalmış, günde bir, en fazla iki kişi gelmiyormuş.
AKTAŞ, TABURCU OLDU, GEÇMİŞ OLSUN BAŞKAN
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz şubat ayında Sönmez Medya ziyaretindeki sohbetimiz sırasında, farkında olmadan koronavirüs geçirdiğini, bunun da kontroller sırasında antikor yüksekliğiyle tespit edildiğini söylemişti.
Bildiğim kadarıyla aşı da olan Aktaş'ın geçtiğimiz önceki hafta koronavirüs testi pozitif çıkmış, evinde başlayan tedavisi Şehir Hastanesi'nde devam etmişti.
Başkan Aktaş, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 13 günlük tedavinin ardından taburcu olduğunu görüntülü mesajla paylaştı. Tedavisinin bir süre daha evde devam edeceğini belirten Aktaş'ın sesine hastalığın etkisi yansımıştı.
Bursa için canla başla çalışmaya devam mesajı da veren Aktaş, tedavi sürecinde mesajlarıyla destekte bulunan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve diğer ilgililerle sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
Geçmiş olsun başkan. En kısa sürede yeniden göreve başlamanızı bekliyoruz...
CUMARTESİ GÜNÜ PAZARLAR AÇILACAK MI?
Tam kapanmayla birlikte hale ürün gelmedi, pazarcılar da tezgah açamadı.
Sosyal medyada veya haber bültenlerindeki görüntüleri sizler de izlemişsinizdir. Marketlerde kilosunu 12-13 liraya satılan ürünler, bir liraya kadar düşmesine rağmen alıcı bulunamadığı için üretim merkezi olan Antalya'da çiftçiler tarafından çöpe dökülüyor. Kasa kasa sivribiberler, salatalıkları çöpe döken üreticiler yasağa tepki gösterirken, pazarcılar da bu durumun ortadan kalkmasının yolunun tezgah açmalarına izin verilmesi olduğunu söylüyorlardı.
İlk günden beri konuya çözüm bulunması için çağrı yapan ve bu durumların yaşanacağına işaret eden Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaptıkları girişimler sonucu cumartesi günü saat 10.00-17.00 arasında seyyar pazarların açılacağı müjdesini verdi.
Telefon açıp bu gelişmenin nasıl gerçekleşeceğini sorduğumuz Aksu, federasyon ve Türkiye genelindeki tüm odaların yaptığı çağrı ve girişimlerin karşılık bulduğunu belirterek, 'Şimdilik sadece cumartesi günleri için izin verildi. İçişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili genelge yayınlayacağı federasyona bildirildi. Şimdilik ucundan yakaladık inşallah darısı bütün pazarlarımıza diyelim.' Şeklinde konuştu.
GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Küresel ısınmanın etkisi kuraklıkla geldi, ardından Marmara'yı kirlilikle vurdu. ALG patlaması olarak nitelendirilen kirlilik tehlikenin kapıda olduğunun göstergesi.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'ne bu akşam konuk olacak Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar'la çevre kirliliği ve küresel ısınmanın doğuracağı sonuçları ele alacağız.
Gözlem Kulesi, saat 20.30'da ASTV'de
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder