28 Haziran 2021 Pazartesi

Turizm kuşu tek kanatla uçmaz: Platformdan BTSO'ya davet [11 Mart 2021 ]

Koronavirüs pandemisi hayatın her alanındaki alışkanlıkları değiştirdi.

Durma noktasına gelen turizm, yeni konseptlerle çıkış yolu arıyor. Doğa, karavan, tekne turları, bireysel ve küçük gruplarla kültür gezileri yükselen trendler. Bilim insanlarının açıklamalarına göre, daha 8-10 yıl koronavirüs kabusuyla yaşamaya devam edeceğimiz için bu trendlere göre kendini hazırlayan kazanacak.

Bu saydığım özelliklerin hepsinin bir araya geldiği yer ise Bursa.

Belki iddialı bir söylem olacak ama önümüzdeki yılların yükselen değeri Bursa olacak.

Bursa da zaten son 10 yıldan beri rotasını sanayiden turizme çevirmek istiyor. Göreve gelen tüm belediye başkanlarının ana yatırımlarının yanı sıra öncelikli hedefleri turizmle ilgili.

Geçtiğimiz yıllarda bölük pörçük, her kurumun kendi çapında yürüttüğü turizm ve Bursa'nın tanıtımının tek elden yürütülmesi amacıyla resmi ve sektörle ilgili sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla Bursa Turizm Platformu kurulmuştu.

Kuruluş çalışmalarında Bursa'da turizm zirvesi ve fuarlara imza atan Hasan Eker, daha sonra koordinatörlük görevini TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu'na devretti. Saraçoğlu da pandemiye rağmen ısrarla platformun çalışmalarını aksatmadan yürütülmesini sağlarken, önerileriyle ufuk açmaya devam ediyor.

Platform geçtiğimiz günlerde mart ayı toplantısını Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da katıldığı platform toplantısıyla ilgili bir konu dikkatimi çekmişti. Araya pandemi konuları girdiği için yazamadım.

Platformun afişinde, valilikten büyükşehir belediyesine TÜRSAB'dan BEBKA'dan GÜMTOB'a kadar 15 resmi veya özel kurum ve kuruluş yer alırken, Bursa'nın en büyük üyeye sahip ticaret ve sanayinin çatı örgütü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yok.

BTSO'nun olmaması çok büyük eksiklik. Eğer Bursa'dan turizm kuşunu uçurmak istiyorsak tek kanatla bunu başarmak mümkün değil. İşin ticaret ve sanayi ayağının da olması gerekir.

Konuyu Platform Koordinatörü Saraçoğlu'na sordum. O da yanıtladı: Davet ettik. Bekliyoruz.

Ardından sitemini dile getirdi:

Yanlış bir anlayış ve algı var. Burası sanayi şehri. Turizm konusunda bir şey olmaz eleştirileri yapılıyor. Oysa biz tarım, ticaret ve sanayiyi turizmle entegre etmek istiyoruz. Dünyada bunu başaran 10'larca şehir var.

Saraçoğlu, platformun önümüzdeki toplantısına Vali Yakup Canbolat'ın da katılacağını belirterek, ayrıca TÜRSAB olarak önümüzdeki aylarda bölge başkanları ve genel yönetim kurulu üyeleriyle Bursa'da toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi.

Son bir not daha ekleyeyim. Toplantıda platformun eski üyeleri Ahmet Bayhan ve İsmail Gerim'e sağladıkları katkılar nedeniyle plaket verildi. BEBKA Genel Sekreterliği döneminde İsmail Gerim, turizmle ilgili tüm çalışmalara destek vermiş, son aşamaya gelen turizm strateji planının hazırlanması konusunda büyük çaba sarf etmişti.

BURSA'NIN YENİ TURİZM HEDEFLERİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Toplantıda Platform Koordinatörü Murat Saraçoğlu'nun sunum yaptığı metni istedim. O da gönderdi.

Yeni dönem için platformun hedefleri arasında çok sayıda öneri yer alıyor. Bunlardan sadece birkaçını yazabileceğim.

En önemli hedeflerden biri pazar alanının geliştirilmesi ve 3 yaş turizmi için Avrupa ve Uzakdoğu pazarına odaklanılması, Uludağ'da dört mevsim turizm ve günübirlikçiler için alternatifler oluşturulması.

Bursa'nın en büyük hayali hızlı tren konusunun turizm açısından da doping etkisi yapacağını vurgulayan Saraçoğlu'nun diğer öneri başlıkları ise şöyle:

'Dağ köyleri için yerel kültür turizmi, film, dizi reklam sektörünün Bursa'ya çekilmesi, Bursalıların turizme ilgisinin artırılması için kendi şehrinin bir günlük turisti ol projesinin hayata geçirilmesi, gastronomi turizminin geliştirilmesi için festival düzenlenmesi, sağlık ve termal turizmin geliştirilmesi'

Bursa marka kimliği ve stratejisi olan Yeşil Hisset, Yeşil Yaşa başlığındaki eylem planları arasında en çok dikkatimi çeken ise Bursa'nın ismini dünya genelinde gündemde tutacak ve markalaşmasına katkı sağlayacak öğrenci ve klasik müzik festivalleri düzenlenmesi önerisi oldu.

Bir diğer önemli öneri ise son yıllarda popüler hale gelen deneyim turizmi için ipek üretiminden kestane şekeri yapımına, çini işlemesinden Hacivat Karagöz oyunlarına kadar Bursa ile ilgili unsurların değerlendirilmesi oldu.

Turizm konusunu yazmışken geçen yılın istatistiki bilgisini de vereyim. 2019 yılında Bursa'ya 397 bin 798'i yabancı, toplam bir milyon 647 bin 231 turist gelirken, bu sayılar 2020 yılında pandeminin etkisiyle düşerek, 115 bin 595'i yabancı 748 bin 124 turist Bursa'yı ziyaret etti.

Bu yılın ocak ayında ise 7 bin 124'ü yabancı, toplam 64 bin turist Bursa'da konakladı.

AKTAŞ'TAN MUHİTTİN BÖCEK'E GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, koronavirüse yakalandıktan sonra 109 gün süren bir tedavi sürecinin ardından görevinin başına dönebilmişti.

47 üyesi bulunan Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümen Toplantısı için Antalya'ya giden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'i ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Muhittin Böcek'e üzerinde Ulu Camii minyatürünün bulunduğu ipek tablo hediye eden Aktaş, görüşme fotoğrafını sosyal medya hesabından 'Burada olmaktan mutluyuz. Bizleri karşılayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek'e de tekrardan geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. İnşallah hep birlikte bu günleri geride bırakacağız' sözleriyle paylaştı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...