27 Haziran 2021 Pazar

Tarımın kurtuluş reçetesi: Savunma sanayi modeli [13 Şubat 2021 ]

Türkiye son aylarda en çok tarımsal üretim ve yüzde 20'ye ulaşan gıda enflasyonunu konuşuyor.

Aslına bakarsanız vatandaşın birinci gündemi de hayat pahalılığı ve enflasyon...

Bunu dövizin artmasından, zincir marketlerin uyguladığı politikalara bağlayanlar olduğu gibi Türkiye'nin tarım ve gıda stratejini bir türlü rayına oturtamadığı görüşünü dile getirenler var.

Bursa'da hem tarım hem de gıda konusunda uzman bir isim olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, önceki gün ASTV'de yayınlanan Birgül Telli Uysal'ın sunduğu Ekonomi Masası'nın konuğu oldu.

Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda kuruluşu gerçekleştirilen Türkiye Dondurulmuş Gıda Sanayi Derneği Başkanı olan Murat Bayizit ile program öncesi konuşma fırsatı bulduk.

Bayizit, hem programda hem de sohbetimizde gıda enflasyonunun nedenleri ile çözüm yollarını anlattı.

Bayizit'in uzun konuşmasından bölümleri sizlere aktarayım.

Gıda enflasyonunun dövizdeki aşırı yükselmeden, kuraklığa, pandemiden lojistik maliyetlerinin yükselmesine kadar oldukça çeşitli nedenleri var. En önemlisi de Türkiye'nin bu konudaki yapısal sorunları. Tarımda politika ve stratejisinin olmaması.

Girdi maliyetlerinin yüksekliğine en iyi örnek hayvancılık. Türkiye'deki hayvancılık yurt dışından ithal edilen yemlere dayalı. Bu dünyanın en pahalı hayvancılık yöntemi. Çok büyük meralarımız var ama maalesef kapalı.

Tarımsal üretim ise yerinde sayıyor. Örneğin buğday üretimimiz son 10 yılda 16-20 milyon ton arasında gidip-gelen seyre sahip. Orta gelir tuzağı gibi. Oysa Rusya aynı sürede buğday üretimini 23 milyondan 70 milyona çıkarak, en büyük buğday üreticisi haline geldi.

Ülkemiz ise yüzde 2 bin gıda enflasyonu ile dünya birincisi olan Venezuela'nın bulunduğu listenin 9'uncu sırasında.

'Türkiye'nin ilk 10 içinde yer alması hakikaten içimizi acıtıyor' diyen Bayizit, 'bunun önlenebilmesi için neden-sonuç ilişkisini bir tarafa bırakıp, gıda enflasyonuna marketler sebep oldu gidelim depoları basalım. Gibi palyatif tedbirler bu işin kesinlikle ve kesinlikle çözümü değil. Araba devrilmiş şöfore yol tarif ediyoruz. Türkiye varlık içinde yokluk çeken bir ülke. Bundan kurtuluş ve çıkışın reçetesi ise üretim planlaması ve verimlilik' dedi.

Buna model olarak savunma sanayi ve elde edilen başarıları gösteren Bayizit, şöyle devam etti:

'Tarımda öngörülebilirlik olmadığı için yatırımdan imtina ediliyor. Devletimizin aynen savunma sanayi uzay havacılık sanayideki gibi bu işin arkasında durup, alıcısı benim deyip büyük kapasiteli fabrikalar kurup üst yapıyı güçlendirmesi gerekiyor. İHA ve SİHA'lar gibi müşterisi benim deyip, yatırımları gerçekleştirmeli'

Bayizit'in birinci önerisi Bursa'da güney Marmara, İzmir Ege, Kütahya, Afyon, Konya üçgeninde günde bin ton sebze ve meyve işleyen tesisler kurulması ve bunun çevresinde iyi tarım uygulamalarına geçilmesi.

İkinci önerisi ise dondurulmuş gıda üretiminin desteklenmesi. Çünkü tarladan tüketiciye giden ekosistemde üretimin yüzde 30'u çöpe gidiyor. Bunun önlenmesinin en iyi yöntemi ise dondurulmuş gıda üretiminin yaygınlaştırılması.

ÜNİVERSİTELERDE ONLİNE EĞİTİME DEVA

Koronavirüs pandemisi eğitim hayatına büyük darbe vurdu. İlk dönemi online eğitimle geçiren üniversitelerde ikinci yarı yıl hazırlıkları yapılmıyor.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ikinci yarı yılda da online eğitime devam edileceğini duyurdu.

Görüştüğümüz Prof.Dr. Karademir, bakanlığın uyarılarını göz önünde bulundurarak uzaktan eğitim kararı aldıklarını, ikinci yarıyıl eğitimde mühendislik öğrencilerine staj kolaylığı getirdiklerini belirterek, 'Yılda 20 günlük süreyle iki staj yapılıyordu. Bunu bire düşürdük' dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da, ikinci yarıyıl için duyuru yapacaklarını belirterek, planlarını şöyle açıkladı:

'Öğrencilerden yoğun talep var. Nabzı tutalım diye mart ayı sonuna kadar uzaktan eğitim devam edilmesi kararı alındı. Vaka sayısı makul düzeye inerse öğrencilerimiz beşte biri ile yüzyüze eğitim başlayacak. Kayıt sırasında öğrencilerin görüşlerini anketle alacağız. Uygulamalı bilimlerde ise hibrit eğitim devam edecek' 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...