Osmanlı'nın fethinden sonra günümüzün AVM'leri olan tarihi çarşıların ilk modeli Bursa'da kuruldu. Ardından Anadolu ve Balkanlar'da bu model uygulanarak tarihi çarşılar oluşturuldu.
İstanbul, Edirne, Üsküp, Bosna çarşılarına gittiğinizde modelin farklı versiyonlarını görürsünüz.
Tarihi çarşıların kuruluşuna model olan Bursa, 600 yıl sonra çarşıları bir araya getiren federasyona merkezlik yaptı.
Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım yaklaşık 10 yıldan beri federasyon ve yasa için büyük emek harcadı.Türkiye'nin 97 il ve ilçesindeki tarihi çarşılar tek çatı altında birleşti. 90 binin üzerindeki çarşı esnafının üye olduğu derneklerin oluşturduğu federasyon, son yıllarda yine Muhsin Özyıldırım'ın öncülüğünde çarşıların tüzel kişilik kazanması için büyük çaba gösteriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un göreve başladıktan sonra yaptığı ilk Bursa ziyaretinde, sıcak baktığı Tarihi Çarşılar Yönetim Yasası ile ilgili hazırlıklar aslında 2019'un sonbahar aylarında tamamlanmak üzereydi. Ancak bahar aylarında çıkan koronavirüs salgını bu çalışmaları da sekteye uğrattı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu'nun destek verdiği yasa tasarısı önceki gün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda tekrar masaya yatırıldı.
Başkan Özyıldırım ve 11 yönetim kurulu üyesi Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'la bakanlıkta bir araya geldi. Toplantıda, yasa tasarısında yer alacak maddeler tek tek ele alındı.
Ziyaret sırasında tasarıyla yakından ilgilenen Bakan Ersoy'a teşekkür eden Özyıldırım, bakana İstanbul Kapalı Çarşısı'nın Fesçiler Kapısı'nda yer alan ve üzerinde, 'Allah Helal Kazananın Dostudur' sözleri yer alan Hattat Sami Efendi'nin eserinin tablosunu hediye etti.
Özyıldırım, yasa taslağını parlamentoya gönderilmeden önce son bir kez online toplantıda ele alacaklarını belirterek, yasanın neler getireceğini şöyle özetledi: 'Bakanlığa bağlı bir tarihi çarşılar üst kurulu oluşturulacak. Bunun altında çarşıların bulunduğu il ve ilçelerde Tarihi Çarşı Alan Yöneticiliği yer alacak. Tarihi çarşılara tüzel kişilik kazandıracak alan yöneticiliğinde valilik, bakanlık, belediye temsilcileri de yer alacak. Üst kurul ve alan yönetimleri işe envanter çalışmasıyla başlayacak'
Bakan Ersoy'un kendilerinden yasanın çıkması için lobi yapmalarını da istediğini ifade eden Özyıldırım, 'İttifakla çıkacağına inanıyorum. Hiçbir partinin çekincesi yok' dedi.
DEVA PARTİSİ'NİN İLGİNÇ ÖRGÜTLENME MODELİ
Ali Babacan'ın kurduğu Deva Partisi, Bursa'daki teşkilatlanma çalışmalarına 15 Ağustos'ta başlamış, 5 Ekim'de Serkan Özgöz başkanlığında 40 kişilik il yönetim kurulu belirlenmişti.
Özgöz, dün kurucu heyet üyelerinden Hamza Türk, Serdar Gören ve il yönetimde yer alan Belgin Gök, İskan Akın ve Duygu Atagün'le birlikte Sönmez Medya'yı ziyaret etti.
İl başkanı Özgöz, daha önce siyasette yer almamış bir isim. 45 yaşındaki başkan Yugoslavya göçmeni bir ailenin çocuğu. İzmir'de bilgisayar, Uludağ Üniversitesi'nde de iktisat eğitimi alan Özgöz, kendisine ait şirketiyle yönetim danışmanlığı yapıyor.
Deva Partisi ile yollarının kesişmesi ise partinin kurulduğu mart ayında internetten form doldurmasıyla başlamış. Ankara'dan davet alınca da aklının bir köşesinde bulunan siyasete girme fikri hayat bulmuş. 'Deva Partisi olmasaydı siyasete giremezdim' vurgusu yapan Özgöz'ün teşkilatlanma modeli ile ilgili anlattıkları ilginç. Biraz da 1983 yılındaki Turgut Özal'ın ANAP modeline benzettim. Kendisine de birçok yerde aynı benzetmenin yapıldığını söyledi.
Örneğin şu anki yönetimdekilerin hiçbiri birbirlerini daha önceden tanımıyormuş. Getirilen kotalar da modelin en önemli parçalarından biri. Yüzde 20 gençlik yüzde 35 kadın ve en güçlü olanı ise yönetimde yer alacakların daha önce hiçbir partiye üye olmamaları.
Fomara'daki çalışma ofisini de dün açan Deva Partisi yönetimi, ilçe teşkilatlarının kurulması konusunda aceleci davranmayacak. Çünkü Deva Partisi'nin 41 ildeki kongre takviminde İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa yer almıyor. Bu illerdeki kongreler daha sonra yapılacak.
Özgöz'e erken seçim konusundaki düşüncelerini sorduk. O da yanıtladı:
'İlk toplantıdan itibaren yıllık plan yapıyoruz. Onun içinde de senenin bir yerinde seçim olabilir bölümü var. Seçim olursa biz de hazır olacağız'
BİZ DE KORONA TESTİ YAPTIRDIK...
Koronavirüs salgını sonbahar aylarıyla birlikte yeniden artışa geçti. Geçtiğimiz günlerde Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan'ın vurguladığı gibi artık herkes çemberin içinde.
Medya çalışanları, toplumun tüm kesimleriyle sürekli iletişim içinde olduklarından dolayı yüksek risk grubunda yer alıyor. Virüs kapanlar arasında gazeteci arkadaşlarımız da var.
Sönmez Medya, dün tüm çalışanlarına sağlık görevlisi aracılığıyla test yaptırdı. Parmaktan alınan bir damla kanla yapılan testte hiçbir çalışanda koronaya rastlanmadı.
Kan alındıktan sonra sonucun açıklanacağı 5 dakikalık süre hiç geçmedi gibi. Virüs çıkmaması sevindirici bir gelişme. Ancak bu yakalanmayacağız anlamına da gelmiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder