29 Haziran 2021 Salı

Ramazan'da fiyatlar uçtu, pazarlar hala avantajlı [14 Nisan 2021 ]

Koronavirüs gölgesinde ikinci Ramazan ayına moralsiz başladık. Bir yanda hastalığın yaygınlaşması diğer yandan fiyatlardaki artış deyim yerindeyse tadımızı kaçırdı.

Geçen hafta Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesinde üretici ve market fiyat farkı 8 kata kadar ulaştığını belirterek, 'Bir önceki ay üretici market fiyat farkı yaklaşık 5 kata çıkmıştı. Zira üreticilerimiz ürününü düşük fiyata satarken tüketicilerimiz pahalıya tüketmektedir' açıklamasını yapmıştı.

Köşe yazılarımı takip edenler bilir. Ayda en az bir kez Reyhan ve Tuz Pazarı'nı dolaşarak, izlenimlerimi sizlerle paylaşırım. Bayraktar'ın dikkat çektiği fiyat artışlarının pazara nasıl yansıdığını görmek amacıyla rutin geziyi erkene çektim.

Vatandaş, birkaç gün öncesinden alışverişini tamamlamış olmalı ki fazla kalabalık yoktu.

Fiyatlara gelince;

İftar sofralarının olmazsa olmazı hurma ile başlayayım. Kilosu 40 liradan başlayan hurmalar, kalitesine göre, 100 liraya kadar çıkıyor.

İkinci sırada yer alan peynir ve zeytin fiyatları da el yakan cinsten. Orta kalite Ezine peyniri 50 lira, Kars Kaşarı 60 lira civarında. Zeytin de onlarla yarışıyor. 140 ila 170 lira arasında değişin fiyatlara sahip pastırmanın yanına ise yaklaşılmıyor.

Pazar tezgâhlarına yaklaşınca moralimiz biraz yerine geldi. Domates, salatalık, patlıcan ve kabak geçen hafta olduğu gibi 5 lira, 16 lira olan taze fasulye ve sivri biber hala tahtından inmemiş. En pahalı olanlar ise tanesi 10 lira olan karnabahar ve brokoli.

Patates ve soğan ise bu yıl yerlerde sürünüyor. Üreticinin elinde aldığı için hükümet tarafından alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı açıklanan patatesin 5 kilosu 10 liradan satılıyor.

Yağışlı havaların etkisiyle olsa gerek marul, yeşil soğan ve maydanozların demetleri irileşmiş, fiyatları da ucuzlamış.

Et ve tavuk fiyatları ise Ramazan öncesinden başladığı yükseliş trendini devam ettiriyor. Bazı marketlerdeki kampanyalara rağmen ocak ayından beri kanatlı ürünleri neredeyse yüzde yüze yakın arttı.

Bahar aylarında kırmızı et için seçenek olan oğlak fiyatları da 60 liraya yükselmiş.

Ramazan'da pek tercih edilmeyen balık fiyatları da yükselmiş. Hamsinin kilosu 30 lira...

Pazara gitmediğim zamanlarda almasam da mutlaka marketlerdeki sebze-meyve reyonuna bakarım. Hafta sonu baktığım marketlerdeki fiyatlarla Pazar arasında yüzde 25-30 yakın fark var.

Hal yerine direkt üreticiden aldıklarını söyleyen marketlerdeki fiyat farkının yüksekliği Şemsi Bayraktar'ın dediği gibi dikkat çekici. Fiyat farkının hep aracılardan kaynaklandığı söylenirdi. Aracı olarak nitelendirilen komisyoncular olmadığına göre bu kadar fiyat farkı nereden kaynaklanıyor?

PAZARCILARIN SESİNİ DUYAN YOK

Yeni getirilen kısıtlamalarla artık hafta sonu semt pazarları kurulamıyor. Geçen hafta aralarında Bursa'nın da bulunduğu çok sayıda ilin pazarcılar odası yasağın kaldırılması ve Pazarcılara izin verilmesi için Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na yazı ile başvurdu.

Başvurularına bir yanıt alamadıklarını söyleyen Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, pazarların açılmaması nedeniyle hem esnafın hem de vatandaşın mağdur edildiğini söyledi.

'Bir kesime kırmızı kart, diğerine ödül verilmemeli' diyen Aksu, 'Kapanacaksak ülke çapınca seferberlik olmalı. Market açık ve sebze meyve satmaya devam ederken bize yasak' sözleriyle sitem mesajı verdi.

Refik Aksu, pazarda koronavirüs satmadıkları sözünü yineleyerek şöyle devam etti:

'Hizmet verdiğimiz Pazar alanları havalandırma açısından marketlerden daha iyi. Üstelik günlük taze ürünü daha uygun fiyata satıyoruz. Pazarda rekabet var. Marketlerde yok. Eğer fedakarlık gerekiyor, konu sağlık ise bunu hep birlikte yapalım. Hiçbir yer açık olmasın. Bir kesim mutlu olurken, diğer bir kesimi ise mağdur etmeyelim'

Aksu, siteminde haklı. Geçen hafta sonu kapanma saatine yakın girdiğim marketin önündeki sıra kadar yoğunluğu pazarlarda görmedim. Bir ürünün bedelini ödemek için yakın mesafede 20 dakikaya beklemek zorunda kaldım.

Semt pazarlarına yaya gidilerek, alışveriş yapılması marketlerdeki yoğunluktan daha sağlıklı olacağından eminim.

GIDA MÜHENDİSLERİ: RAMAZAN FIRSATÇILARINA DİKKAT

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Ramazan'da gıda fiyatları üzerinden fırsatçılık yapılmasının önüne geçilmesi için denetimlerin arttırılması çağrısında bulundu.

Durmuş, pandemiyle mücadelede hijyen kuralları kadar sağlıklı beslenmenin de önemli olduğunu vurgulayarak, Ramazan gibi gıda ürünlerine olan talebin ve dolayısıyla tüketimin arttığı özel dönemlerde bu konuya daha çok hassasiyet gösterilmesini istedi.

Vatandaşlara da seslenerek merdiven altı üretim yapan yerlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Durmuş, gıda alışverişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nca verilen kayıt veya onay numarasının yer aldığı etiket bilgilerinin kontrol edilmesini istedi.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM BURSA...

Bursa'da son günlerde en önemli gündem maddelerinden biri kaçak yapılaşma, depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm.

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, daha önce büyükşehir belediyesi imar komisyonunda iki dönem başkanlık yaptığı için sorunları yakından takip eden isimlerden biri.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu olan Ödünç'le Bursa'yı ve meclisteki çalışmalarını konuşacağız.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...