Pandeminin başladığı bahar aylarında, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla tüm dünyada ilk tedbirlerden biri olarak kapanma seçeneği tercih edilmişti.
Kapanma ekonominin durması anlamına geliyordu. O yüzden ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri deyim yerindeyse kesenin ağzını açtı. İş dünyasına yapılan desteklerin büyük bölümü de hibe özelliği taşıyordu.
Türkiye ise ekonomisinden elverdiği ölçüde destekler yaptı. Hibe miktarları Avrupa'nın yanına bile yaklaşmazken, genellikle erteleme ve kredi tercihleri devreye sokuldu. Pandemideki beklenti yaz aylarında azalma, ardından normale dönüş yönündeydi. O yüzden kredi ve ertelenen vergi, sigorta ödemeleri için sonbahar aylarında başlayacaktı.
Ancak, işler beklenildiği gibi gitmedi. Sonbaharda salgın azalacağına, bahar aylarını kat be kat geçti. Yine kapanma kararları devreye girdi.
Bu karar özellikle geçimini günlük, haftalık veya aylık olarak sağlayan esnafı zor durumda bıraktı. Bir yandan kredi geri ödemesi, diğer yandan vergi ve sigortaların ertelenen ödemeleriyle tam kıskaca giren esnaf ve iş dünyası bu kez hibe talebini yüksek sesle duyurmaya çalıştı.
Bu işin öncülerinden biri de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay oldu. Burkay'ın hibe çağrıları, iş dünyasından büyük destek gördü. TOBB aracılığıyla bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına iletildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın esnafa yönelik kira hibe desteği ve kira stopaj oranlarındaki indirimler BTSO'nun talepleri arasında yer alıyordu. Ancak beklentiler bunun çok ötesindeydi. Çünkü açıklanan hibe sadece küçük esnaf ve basit usulde vergilendirme yapılanları kapsıyordu.
Burkay da dün yaptığı açıklamada bunu bir kez daha dile getirdi ve kira desteğinin yeni hibe destekleriyle devam etmesinin sektörlere nefes aldıracağına dikkat çekti.
Peki, neydi bu destekler? Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Burkay, beklentilerini ise şöyle sıraladı:
'BTSO olarak iş dünyası temsilcilerine yönelik hibe desteği verilmesini isteyen ilk kurum olmuştuk. Bu çağrımızın bir kısmının sonuçlanması memnuniyet verici bir gelişme. Vergi borçlarının kapatılması, ertelenen muhtasar, SGK prim ve KDV'lerin alınmaması gibi yeni hibe desteklerinin devreye girmesi, üyelerimize büyük kolaylık sağlayacaktır.'
ÇEVİKEL: DEVAMINI BEKLİYORUZ
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel de sanayideki büyüme rakamlarıyla ilgili açıklamasında hibe konusuna da yer verdi.
Haziran ayı ile birlikte üretimde eski düzene dönüşün başladığına vurgu yapan Çevikel'e göre, bu büyüme pandemide ikinci dalga ile başlayan kısıtlamalar nedeniyle kasım ve aralık ayı beklentileri negatife döndü.
Bu süreci yeniden artıya çevirmek gerektiğini vurgulayan Çevikel, şu değerlendirmeyi yaptı:
'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı hibe desteklerini açıkladı. Teşekkür ederiz, fakat yeterli değil. Sürdürülebilir büyüme için devamı gerekli. Hazırlanan hukuk ve ekonomik reformların da hayata geçmesi gerekiyor'
Dün görüştüğüm özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren iş dünyasının temsilcileri de karamsar bir tablo çizdi. Nedenine gelince; alınan kararlarla işyerleri kapatılmış görünmüyor. Sadece paket servisi yapan bir işletmenin ise ayakta durma ihtimali yok.
Bakalım hükümet önümüzdeki günlerde yeni paketlerle sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek mi?
FARKINDALIK VİDEOSUYLA BAŞLAYAN TARTIŞMADA UZLAŞMA
İnegöl Belediyesi ve özellikle Belediye Başkanı Alper Taban'ın sosyal medyadaki paylaşımları ve oluşturduğu farkındalık dikkat çekiyor.
Tabela tartışmasından çöpü araziye dökenlere, uçan halıdan dilencilerin nasıl duygu sömürüsü yaptıklarına kadar birçok farkındalık yaratan çalışma büyük destek ve beğeni toplamıştı.
İnegöl Belediyesi geçtiğimiz günlerde yine farkındalık oluşturmak amacıyla geçtiğimiz aylarda dilenci kılığına giren tiyatrocuyla yeni bir çalışma yaptı. Virüs kılığına giren tiyatrocunun İnegöl'de dolaşmasını Başkan Taban, 'Virüs gerçekten aramızda sırıtan surat' yazısıyla sosyal medya da paylaşmış, yapılan haber birçok ülkedeki medya organlarında yayınlanmıştı.
Ancak, son yıllarda sosyal medya üzerinden yayın yapan Gazeteci Cüneyt Özdemir, yapılacak onca iş varken, virüs kılığında farkındalık oluşturulmasını eleştirmişti.
Başkan Taban da, bu eleştiri üzerine Özdemir'e sosyal medyadan yanıt vererek, 'Şaşırdım. İnegöl Belediyesi olarak yaptığımız çalışmaları sizlere anlatmak isterdim. Sizleri İnegöl'ümüze davet ediyorum. Hem çalışmalarımızı yerinde görmüş olursunuz, hem de meşhur köftemizi ikram ederiz' dedi.
Taban'ın çağrısına Özdemir'in videolu yanıtı gecikmedi. Espri olsun diye açıklamayı yaptığını söyleyen Özdemir, Başkan Taban'a sıcak mesajlar verdi.
Aslında işin diğer bir yönüne bakarsak, bu tartışmadan yine İnegöl ve onun meşhur köftesi karlı çıktı. Çünkü milyonu aşan takipçisi bulunan Özdemir, İnegöl'ün reklamını yaptı.
Teşekkür ederim @cuneytozdemir Bey 🙂
-- Alper TABAN 🇹🇷 (@alpertaban16) December 15, 2020
İnegöl'e davetimiz bakidir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. pic.twitter.com/DiRkOg7F2x
GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU ÖZEN
Türkiye'de bu haftasının gündemi ABD'nin S 400 füzeleri nedeniyle aldığı yaptırım kararı.
Karara tepkiler devam ederken, bazı uzmanlara göre, yaptırım kararı büyük bir krize yol açmayacak ve Türk savunma sanayisinin gelişimine olumlu yansıyacak.
ABD, aslında 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan beri aynı yöntemi kullanmaya devam ediyor. Son yıllarda bunun benzerlerini başka alanlarda görüyoruz.
Bu yönde atılan her adım yerli ve milli savunma sanayinin daha da güçlenmesini sağlarken, diğer yandan ABD'nin dost ve müttefikliği de bir kez daha sorgulanıyor.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında ABD'nin aldığı kararı ve yerli ve milli savunma sanayi üretimini TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Refik Özen ile masaya yatıracağız.
Karar üzerine sosyal medya hesabından, 'Mesele S 400 değil güzel kardeşim; Siz artık çok oluyorsunuz meselesi....' yorumunu yapan Özen'in katılacağı Gözlem Kulesi, bu akşam 20.30'da ASTV'de
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder