Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından 2 Nisan'da Şehir Hastanesi- Emek Metro hattının temeli atma töreni sonrası 'Hep Bursa yaptı, sıra şimdi Ankara'da' başlığıyla yazdığım yazıda, Bursa'nın ilk kez şehir içi raylı sistem için Ankara'dan destek aldığını anlatmıştım.
Hatırlatmakta fayda var.
Bursa'nın ilk büyükşehir belediye başkanı Ekrem Barışık döneminde master planla başlayan kent içi raylı sistem ağı yolculuğu belediye başkanları Teoman Özalp, Erdem Saker, Erdoğan Bilenser, Hikmet Şahin ve Recep Altepe döneminde devam etti.
OSB- Küçük Sanayi ve Şehreküstü bölümünü Bilenser, gerçekleştirdi. Hikmet Şahin, hattı Şehreküstü'den Arabayatağı'na uzattı. Küçük Sanayi'den de Uludağ Üniversitesi'nin de projesini tamamladı. Recep Altepe ise üniversite hattı, Kestel ve OSB Emek hattının yapımını gerçekleştirdi.
Bu hatlardaki toplam 47,2 kilometrelik raylı sistemin tamamını Bursa kendi imkanlarıyla gerçekleştirdi. Halen 9 kilometrelik Kent Meydanı-Terminal arasındaki tramvay hattı inşaatını da yine Bursa Büyükşehir Belediyesi yapıyor.
Geçen 30 yılı aşkın sürede başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere metro ve hafif raylı sistem yatırımlarının büyük bölümünü Ulaştırma Bakanlığı yaparken, Bursa hep kendi yağıyla kavrulmuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun temelini attığı 6,1 kilometre uzunluğundaki metro hattı bu yüzden Bursa için büyük anlam taşıyordu. Şehir içi raylı sistem ilk kez Ankara tarafından finanse edilmişti.
Şehir için raylı sistem için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Milletvekilleri, 2,5 yıldan beri her platformda talepte bulunuyordu. 31 Mart seçimleri öncesi Gökdere Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yatırımın garantisi benim' sözünden sonra süreç hızlanmıştı.
Dün Ankara'dan gelen haber hevesimizi kursağımızda bıraktı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yaklaşık 1 milyar 800 milyon bedelli davet usulü yapılan ihalesi Taşyapı ve Söğüt İnşaata verilmişti. Ege Gökmen İnşaat ve Günfalt İnşaat ise bu çapta bir ihalenin davet usulü yapılmasına itiraz ederek dava açtı. Firmanın avukatlar aracılığıyla yaptığı başvuruyu Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi ret edince dava Danıştay'a taşındı.
Danıştay 13'üncü dairesi aldığı yeni kararla 1 milyar 800 milyon liralık hafif raylı sistem ihalesini iptal etti.
İhale bedelinin yüksekliği, ihalenin uygun yapılıp yapılmadığı tartışmaları bir yana bu iptal kararı Bursa'nın yine zaman kaybetmesine neden olacak.
Benzerini Kent Meydanı- Şehirlerarası Otobüs terminali arasındaki T2 Tramvay hattı ihalesinde de yaşamıştık. Buradaki inşaat sürecinin uzamasının bir nedeni de ihale iptaliydi.
Şehir Hastanesi- Emek metro hattında da Danıştay'ın kararı üzerine ihalenin yeniden yapılması süreci uzmanlara göre en az 6 ay sürer. Başka firma alırsa, eski yüklenicinin işi bırakma süreci, yeniden yer teslimi derken bu süreç daha da uzayabilir.
ÇAVUŞOĞLU'DAN ERMENİSTAN'IN SAVAŞ SUÇLARI İÇİN BM'YE ÇAĞRI
İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Başkanlığını AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda, 'Ermenistan'ın Azerbaycan'a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye'deki Ermeni Vatandaşlarımızın Durumu' Alt Komisyonu oluşturulmuştu.
Çavuşoğlu başkanlığındaki alt komisyon, Ermenistan'ın sivil yerleşim bölgelerine saldırdığı Azerbaycan'ın Gence, Berde ve Terter kentlerinde incelemeler yaparak, rapor hazırlamıştı.
TBMM Tören Salonu'nda dün İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan İkinci Karabağ Savaşı ve Ermenistan'ın Savaş Suçları Paneli ile Savaş Suçları Fotoğraf Sergisi'nin gerçekleştirildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı'nın sözde 'soykırım' açıklamasına tepki göstererek, bunun hukuku, siyasi ve tarihi birikimi hiçe sayan bir açıklama olduğunu vurguladı. Ardından da İkinci Karabağ savaşında Ermenistan'ın insan hakları ihlallerini anlattı. Toplantı sonunda da TBMM'nin ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine karşı bildiri yayımlayacağını söyledi.
Panelin açılışında konuşan Hakan Çavuşoğlu da önemli mesajlar vererek, BM ve Avrupa Konseyi'ne çağrı yaptı.
Ermenistan ordusunun, uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak çiğnediğini söylen Çavuşoğlu, Ermenistan Ordusunun misket bombası ve fosforlu mermiler gibi yasak olan silahları kullandığını, kasıtlı olarak sivillerin ikamet mahallerine, mezarlıklara, okullara, sağlık binaları, elektrik, gaz, su ve boru hatları gibi ekonomik altyapı tesislerine ve tabii ve kültürel eserlere saldırdığını anlattı.
Çavuşoğlu, bu eylemler sonucu çatışmalar sona erdiğinde, 94 sivilin öldüğünü, 405 sivilin yaralandığını, 3 bin 326 müstakil evin tahrip edildiğini, 504 sivil tesisin tahrip edildiğini, 120 çok katlı yerleşim apartmanının yıkıldığını kaydederek, şöyle devam etti:
'İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyetinin sahadaki bulgularla teyit ettiği üzere, Ermenistan'ı savaşa sürükleyen ve bu savaşı yöneten sivil ve asker yöneticiler, sivillere karşı işledikleri savaş suçlarından dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalı ve yol açtıkları zararlar tazmin edilmelidir.
Birleşmiş Milletler, işlenen savaş suçlarının ve diğer insan hakları ihlallerinin tespit edilmesi ve sonrasında BM Güvenlik Konseyinin harekete geçirilmesi için ivedilikle bir özel raportör atamalı, aynı şekilde Avrupa Konseyi de bu hususu behemehal gündemleştirmelidir'
Panel kapsamında düzenlenen oturuma, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Acer ile Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın konuşmacı olarak katıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder