AK Parti'nin Şubat ayında il kongreleri sürecini tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 il kongresine bizzat katılırken, diğer il kongrelerine ise canlı bağlantı yaptı. 24 Şubat 2021'deki İstanbul İl Başkanlığı kongresi ile kongre süreci tamamlanmış oldu.
Kongre sürecinde, 973 ilçenin 715'i, 81 ilin ise 52 il başkanı yenilenirken, teşkilatlarda yüzde 70'lik bir değişim yaşandı.
Dün Ankara Spor Salonu'nda yapılan ve 1560 delegenin oy kullanacağı kongrede Erdoğan'ın 2023 seçimlerine yönelik bir manifesto ve yol haritasını açıklayacağı konuşması merakla bekleniyordu.
Erdoğan, mesajlarına kongre girişinde otobüsün üstünden yaptığı konuşmayla başladı. Buradaki konuşmasında, AK Parti'nin kayıtlı üye sayısının 13,5 milyona ulaştığını açıklayan Erdoğan, 'Bırakın Türkiye'yi, dünyada böyle bir siyasi parti yok. 1 milyonu aşkın genç üyesiyle, 5 milyonu aşkın kadın üyesiyle, ana kademe üyesiyle dünyada bir başkası yok' değerlendirmesini yaptı.
Ardından ilk tüzük değişikliği ile 50 kişilik partinin A takımı olan MKYK'nın 75 kişiye çıkarılacağı mesajını verdi. Erdoğan, 35 kişilik yedek kurulunda asıl üyeler gibi çalışacağını açıkladı.
Erdoğan'ın kongredeki ilk ve teşekkür konuşmasıyla ilgili ayrıntıları haber sayfalarında bulacağınız için sadece birkaç konuya değinmek istiyorum.
Birincisi konuşmaya Fatiha Süresi'nin Türkçe meali ile başlayan Erdoğan, rabbi yessir duasıyla teşekkür konuşmasını tamamladı. En dikkat çeken ise koronaya rağmen kongredeki kalabalık görüntülerdi.
Cumhur İttifakı desteği dolayısıyla MHP ve Devlet Bahçeli'ye teşekkür konusuna önem vererek ilk sıraya alan Erdoğan, Türkiye'nin önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna Cumhur İttifakı ile kavuşacağını söyledi.
AK Parti döneminde yapılan yatırımlardan ve değişimi anlatan Erdoğan, piyasalarda son günlerde yaşanan dalgalanmalar için 'Türkiye'nin potansiyelini yansıtmıyor' ifadesini kullandı. Bir kez daha vatandaşlara ellerindeki döviz ve altınları ekonomiye kazandırma çağrısı yapan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklama da yaptı.
'Milletimiz nasıl bir anayasa ile yönetilmek istiyorsa biz de öyle bir anayasa istiyoruz' diyen Erdoğan, bu anayasanın ruhunda insanın huzuru ve refahının yer alması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, 'Yeni anayasa, darbecilerin, vesayetin, şu veya bu dengenin değil, doğrudan milletin anayasası olmalıdır' sözlerinin ardından yeni anayasanın önümüzdeki yılın ilk diliminde milletin önünde tartışmaya açılma safhasına ulaşmasını beklediği mesajını verdi.
Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması devam ederken AK Parti'nin yeni A takımını oluşturan oy pusulası sosyal medyaya düşmeye başladı.
Öncelikle Bursa bölümüyle başlayalım. Genel Başkan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala yerini korurken, sürpriz olarak değerlendirilen bir isim MKYK listesinde yer aldı. Kongre sürecinde il başkanlığı görevini Davut Gürkan'a teslim eden Ayhan Salman, partinin A takımında yer aldı.
Salman gibi İstanbul eski il başkanı Bayram Şenocak'ın da MKYK listesine girdi. AK Parti'yi 2023 seçimlerine taşıyacak listede Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş Genel Başkan Vekili oldu. Şimdi gözler kabinedeki değişime çevrildi.
HİÇ YAĞIŞ OLMASA DA BURSA'NIN 200 GÜNLÜK SUYU VAR
Eskiden olsa mart ayındaki kar yağışına üzülür neden bahar gelmiyor diye sitem ederdik. Kuraklık bizi terbiye edip, doğaya daha sağlıklı bakmamıza neden oluyor. Ayrıca artık kötü hava deyimini de kullanmıyorum. Karlı ve yağmurlu havada güzel.
Türkiye ve Bursa son 30 yılın en kurak yılını 2020'de yaşadı. Neredeyse yağış görmedik. Bursa'ya içme suyu sağlayan Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki su seviyeleri bir ara yüzde 24'e kadar düşmüştü.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ile Bursa'nın su stratejilerini ve yapılan yatırımları konuştuk.
Asıl merak edilen konu barajların durumu olduğu için onunla başlayayım. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Bursa'nın içme suyu ihtiyacının karşılanmasında açılan kuyuların can simidi olduğunu söylemişti.
Bu kuyuların mimarı ise kurulduğu günden beri BUSKİ'de görev yapan Güngör Gülenç'ten başkası değil. Genç bir mühendis olarak göreve başladığı kurumda genel müdürlüğe kadar yükseldi. Bursa'yı her sokağını bilecek kadar tanıyan Gülenç, tehlikeyi Eylül 2019'da gördüğü için 75 olan kuyu sayısını 155'e çıkararak önlemini aldı.
Eğer bu kuyular olmasaydı geçen yıl ağustosta Bursa'da su kesintisi başlayacaktı. İki günde bir su alabilecektik.
Barajların son durumunu sorduğum genel müdürün yüzü soyismi gibi Gülenç hale geldi. Son yağışlar onu da memnun etmiş.
Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki su seviyesi yüzde 45'e ulaştı. Hiç yağmur yağmasa bile Bursa'nın 200 günlük suyu var. Ayrıca daha Uludağ'ın zirvesinde biriken karlar ile nisan yağmurları var.
Şimdilik tehlike geçti ama yine de tasarruflu olmakta fayda var.
Gülenç ile yaklaşık bir saatlik program sırasında yenilenen şebekelerden kayıp kaçağın önlenmesine, Gemlik körfezinin arıtma tesisleriyle nasıl temizlenmeye başladığına kadar birçok konuyu ele aldık. En önemlisi ise Bursa'da hala suyun çeşmeden içilmesi gerektiği konusu.
Bunları hafta sonu yazımda anlatacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder