Koronavirüs salgını hayatın her alanı gibi kültürel etkinlikleri de olumsuz yönde etkiledi.
Bursa'da bahar ve yaz ayları festivallerle şenlenirdi. Tarımsal ürünlerden kültürel temalı olanlara kadar onlarca festivalde insanlar soluk alma fırsatı yakalardı.
58 yıldan beri aralıksız olarak yapılan Uluslar arası Bursa Festivali ve yine uluslar arası nitelikteki Altın Karagöz Halk Dansları yarışmaları pandemi nedeniyle iptal edildi. Tek iptal edilmeyen festival ise bu yıl BursaFotofest oldu.
Fotofest'i kurtaran ise koronavirüsle ön plana çıkan teknolojik gelişmeler oldu.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu düzenlenen festival, geçen yıl 16 ülkeden 230 fotoğraf sanatçısını Bursalılarla buluşturmuştu.
Festivalin dijital ortama alınmasıyla daha önce 'Uygarlık' olarak belirlendi. Ancak pandeminin insan hayatına yaptığı etkiyi vurgulamak amacıyla 'Uzak-yakın' olarak değiştirildi. Gerçekten de isabetli bir karar. Çünkü koronavirüste gördüğümüz gibi uzak olan bir anda yakınımıza gelip bizi etkileyebiliyor.
16-24 Ekim tarihleri arasında dijital ortamda düzenlenecek festivalin detaylı duyurusunu önümüzdeki günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yapacak.
Festivalin dijital ortamda gerçekleştirmesi aslında bir çok kolaylığı da sağladı ve yabancı katılımcı sayısını arttırdı. 20 ülkeden 160 sanatçı festival kapsamında sergi açacak. Fotofest ekibi tarafından altyapısı tamamlanan internet sitesine girenler, sanatçıların fotoğraf sergilerini sanal ortamda dolaşabilecekler.
Bu yıl yarışması bölümü yapılmayan festivalin en önemli bölümlerinden biri olan fotoğraf sanatçılarıyla söyleşiler ve atölye çalışmaları ise youtube üzerinden gerçekleştirilecek. Festivalin onur konuğu ise Ozan Sağdıç olacak.
Bir ayrıntıyı yazmakta fayda var. Türkiye'nin en uzun soluklu fotoğraf festivali olan Fotofest, bu yıl 10'un yaşını kutlayacaktı. Ancak koronavirüs nedeniyle dijital ortama kaydırılınca ismi Fotofest2020 oldu. 10'uncu yıl kutlamaları ise önümüzdeki yıl yapılacak daha geniş kapsamlı festivale bırakıldı.
Artık bir Bursa markası olan festival, daha sonraki yıllarda CHP Milletvekilliği de yapacak olan Dr. Ceyhun İrgil'in önerisi dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den karşılık bulunca başlamıştı.
Festivalin organizasyonu ise oldukça zor bir görev. Bu zor görevi ise yıllardan beri Kent Konseyi adına yürüten Bursafotofest Koordinatörü Murat Başlar ve FotoFest Küratörü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Fırat'ın özverileri çalışmaları sonucu dijital ortama taşınması da büyük başarı. Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (BUFSAD) katkılarını da unutmamak lazım.
TÜRK ŞEKER, KAPYA BİBER ALIMLARINA BU HAFTA BAŞLIYOR
Türkiye'nin en önemli salçalık domates ve biber üreticileri, rekolte fazlalığından dolayı fiyatların düşmesi nedeniyle zor günler yaşıyor.
Geçen hafta zor bir işe soyunduğunu yazdığım AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in girişimleri sonucu Türk Şeker, domates alımlarına başlamış ve 50 bin ton ürün alarak piyasada fiyatların yükselmesini sağlamıştı. Türk Şeker, daha önceden açıkladığı 50 bin tonluk kotayı doldurmasına rağmen alımlara devam etti.
Dr. Esgin, yine zor günler yaşayan kapya biber üreticileri için de müjdeli haberi vermişti. Türk Şeker'in fiyatı bu günlerde 40 kuruşa kadar düşen kapya biber alımlarına başlayacaktı.
Biryandan üreticiler diğer yandan Türk Şeker yetkilileriyle görüşen Dr. Esgin'e son durumu sorduk.
Türk Şeker fabrikasının bibere göre bakımdan geçirildiğini ve aparat eklemeleri yaptığını belirten Dr. Esgin, 'Çalışmalar son aşamaya geldi. Bir-iki gün içinde haber bekliyoruz. Bu hafta içinde alımlar başlayacak. Perşembe günü ben de üreticilerimizle Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da bulaşacağım' diye konuştu.
Dr. Esgin, Türk Şeker'in kapya biber alımlarının bir ay devam edeceğini de belirterek, ' Bizim girmemizle birlikte fiyatlar da dengeye oturacak' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder