Bursa'da imar barışından yararlanmalarına rağmen bir yönetmelik hükmü nedeniyle doğalgaz bağlayamayan konutlarla ilgili 100 bin vatandaşı ilgilendiren sorun önceki gece yarısı TBMM'de kabul edilen yasal düzenleme ile çözüldü.
Tasarının önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından AK Parti Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın ve Dr Mustafa Esgin'den düzenlemelerle ilgili notlar cep telefonuma düştü.
Kabul edilen yasa enerji alanındaki düzenlemeleri içeriyor. Bir bölümü de jeotermal kaynaklarla ilgili ve yasa dili malum, çözmek için uzmanına danışmak gerekiyor.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcılığı döneminden beri Müfit Aydın ile birlikte sorunun çözümü için çaba harcayan isimlerden biri.
Sorunun nasıl çözüldüğünü ve nasıl bir düzenleme yapıldığını sormak için Çavuşoğlu'nu aradım. O da detaylarıyla anlattı.
İmar Yasası'na göre kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanmıyor. Bursa'nın da özellikle Yıldırım, Gürsu ve Osmangazi ilçelerinde bu konuda yıllardan beri büyük sıkıntı yaşanıyordu. Bunu aşmak için Çavuşoğlu'nun çabalarıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda değişiklik yapılarak elektrik ve su aboneliği sağlandı.
Ardından imar barışı geldi. Bu yasa ile de yapı kayıt belgesi alanlara elektrik, su ve doğalgaz bağlanması hükmü getirildi. Ancak, Yapı Kayıt Belgesi alanlar Bursagaz'a müracaat ettiklerinde EPDK'nın bir yönetmeliği gerekçe göstererek itiraz etti ve abone işlemi yapmadı.
Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu'nda Aydın da TBMM ve bakanlıklarda konuyu yeniden gündeme taşıdı. Bursa'da muhtarlarla yapılan toplantılarda, kayıt belgesi alınması çağrısı yapan Çavuşoğlu, 'Söz verdik bunu yapacağız. Kanunla düzenleyeceğiz' mesajını verdi.
İmar barışı başvuru süresinin uzaması süreci uzattı. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Bursa ziyaretlerinde durum bir kez daha anlatıldı. Dönmez,yerel seçimlerin kampanya döneminde Vakıfköy ve Panayır'da vatandaşla görüştü. Orada da söz verildi.
Sonunda, yasal düzenlemenin mecliste kabulüyle Yıldırım, Gürsu ve Osmangazi'de doğalgaz bekleyen 30 bine yakın konut ve dolayısıyla 100 bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren sorun çözülmüş oldu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Yasal düzenlemeyle neler getirecek ve nasıl abonelik işlemi yapılacak?
Burada birinci görev ilgili belediyelere düşecek. Belediyeler doğalgazı olmayan alanları belirleyerek, meclislerden karar çıkaracak. Bursagaz da yatırıma başlayacak. Bu arada Bursagaz'ın yaptığı yatırımlarda belediye çalışmaların bir bölümünü üslenecek.
Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından yapı kayıt belgesi olan evler doğalgaz abonesi olabilecekler.
TERMAL TESİSLER KATKI PAYI YÜKÜNDEN KURTULDU
TBMM'de önceki gece genel kurulda kabul edilen yasa, jeotermal otellerin katkı paylarıyla ilgili düzenlemeler de içeriyor.
Düzenlemenin içeriğini sağlık Turizmi ve termal kaynakların kullanımı konularıyla ilgili konularla yakından ilgili AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin haber verdi.
Termal su kullanan tesislerin tüm gelirleri üzerinden yüzde 1 oranında katkı payı alındığını hatırlatan Dr. Esgin, düzenlemeyi ve getireceği yararları şöyle anlattı:
'Bütün geleri termalden olan Afyon'daki gibi yerlerde katkı payı sorun olmuyordu. Ancak Bursa'da otellerin büyük bölümü konseptini geliştirmek amacıyla termal su kullanıyorlardı. Katkı payı tüm gelirler üzerinden olduğu için bu da işletmeleri zora sokuyordu. Birçoğu termal su aboneliklerini iptal etti. Yeni düzenleme ile katkı payı kaldırıldı. Yerine kullanılan su miktarı kadar ödeme uygulaması getirildi.'
TBMM'de bir gecede Bursa'yı ilgilendiren iki düzenlemenin yasalaşması sevindirici. Sırada yine Bursa'nın beklediği Uludağ Alan Yasası ve Tarihi Çarşılarla ilgili yasal düzenleme var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder