Türkiye'de ilk kez hazırlanan Milli Uzay Programı hedeflerini kamuoyuyla paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ay'a gidiş müjdesinin ardından bir çağrı yaptı.
Erdoğan, 'Uzay Programı'ndaki onuncu ve son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir. Dil bilimcilerimize bir çağrıda bulunuyorum; Gelin, Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım. Tabii yalnızca dil bilimciler değil 83 milyon vatandaşımız da özgün fikirleriyle bu arayışa ortak olabilir' dedi.
Erdoğan'ın bu çağrısı üzerine sosyal medyadan yüzlerce isim önerisi geldi. Siyasilerden ilk öneriyi de MHP lideri Devlet Bahçeli yaptı. Bahçeli, uzaya gidecek astronot ismi için 'Cacabey'i önerdi.
Selçuklular döneminde yaşayan ve Kırşehir'de yıldızları incelediği rasathane inşa eden Cacabey güzel öneri. Ancak Bursa ilk Türk uzay yolcusuna verilecek ismi 8 yıl önce Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlatılan proje ile vermişti.
Kısa adı GUHEM olan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi projesi BTSO Başkanı İbrahim Burkay tarafından açıklandığında Türkiye'nin ilk astronotunun bu merkezden çıkacağına işaret etmişti.
Önceki gece isim konusundaki öneriler sosyal medyada devam ederken, bir süre önce GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, takipçilerine merkezi hatırlatarak, 'Türk uzay yolcusuna verilecek en güzel isim Gökmen değil mi?' diye sordu.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da dün yaptığı yazılı açıklamada, 'GUHEM'in Türkiye'nin Gökmen'i olmayı hayal eden çocuk ve gençlere ufuk kazandıracağını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin milli uzay programı hedeflerini kamuoyuyla paylaşırken de yer verdiği GUHEM nedir?
İsterseniz; tamamlanmasına rağmen pandemi nedeniyle henüz kapılarını ziyaretçilerine açamayan GUHEM'i anlatayım.
Burkay, 2013 yılında göreve başladığında projeleri arasında GUHEM de yer alıyordu. Proje hayata geçirilmeden önce aralarında şu anda GUHEM'in genel müdürlüğünü yapan Halit Mirahmetoğlu, NASA'dan Umut Yıldız ve Fransız astronot Patrick Baudry'den görüş alınıp planlamalar yapıldı.
Mimar Hasan Sözüneri'nin projesini çizdiği bina Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirildi ve 30 Ekim'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı törenle kapılarını açtı.
GUHEM, 13 bin 500 metrekare alanda kuruldu. Tamamı yerli, uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı 154 interaktif düzenek, havacılık öğrenme ve uzay inovasyon merkezi ile birbirinden farklı uygulamaların yer aldığı GUHEM'in ilk katında modern uçuş simülatörleri bulunuyor.
"Uzay Katı" olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunuyor. Merkez Avrupa'nın en iyi, dünyanın ise en iyi 5 merkezinden biri olarak nitelendiriliyor.
Beklentimiz böyle bir merkezi hayata geçiren Bursa'nın, 8 yıl önce ismini koyduğu Gökmen'i de yetiştirmesi.
Yeni isimler aramaya da gerek yok sanırım...
MEVLANA'DAN SONRAKİ HEDEFİ AÇIKLADI
Yıldırım'da, geçen hafta aylardan beri sonucu beklenen iki konuda önemli gelişme yaşandı. Birincisi Mevlana'daki dönüşüm, diğeri ise Mollaarap'ın geleceği.
Sönmez Medya'yı ziyaret eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile hem Mevlana'daki dönüşümü ve yeni projeleri hem de Mollaarap'ın riskli bölge ilan edilmesi konularını konuştuk.
Mevlana'nın Türkiye'ye model olacak bir proje olduğu vurgusu yapan Yılmaz, şunun gerekçesini de şu sözlerle anlattı:
'Birincisi yerinde dönüşüm. İkincisi vatandaşla uzlaşma sağlanması ve hak sahiplerinin de taşın altına ellerini koymaları'
Mevlana'daki TOKİ tarafından yaptırılacak 1250 konutun ilk etabının ihalesi 24 Mayıs'ta yapılacak. Haziranda da inşaata başlanacak. Yıldırım Belediyesi, şimdiden buradaki bina sahiplerine boşaltma çağrısı yaptı. Mart ve nisan ayındaki taşınma tamamlanınca mayısta inşaat alanı TOKİ'ye teslim edilecek.
Mevlana'dan sonra neresi var?
Yılmaz, bu sorumuza, seçim sürecindeki 'Biz müteahhitlik yapmayacağız. Özel sektör ve bakanlıkla birlikte yürüyeceğiz' hatırlatmasını yaparak yanıt verdi.
Mevlana'dan sonra 75'inci Yıl Mahallisi, Esenevler ve Yiğitler mahallelerinde planlama yaptıklarını ifade eden Yılmaz, 'Bir iki sokak birleşerek kendi içinde bir proje geliştiriyor. Bu bölgede hem Ankara caddesine alternatif güzergahlar oluşturup hem de bu güzergahları birbirine bağlamayı hedefliyoruz. 5 etaplı bir proje yaptık. Burada bazı etapları biz bazılarını büyükşehir yürütüyor' dedi.
Sinandede'de geçmişte iptal olan planlarda yeni düzenlemeler yaptıklarını, burada özel sektörün vatandaşlarla görüşmelerinin devam ettiğini bildiren Yılmaz, Eğitim Caddesi'nde de vatandaşlarla müteahhitlerin görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
GÖKDERE PROJESİ'NDE SONA DOĞRU
Yıldırım'da ticaretin kalbinin attığı yer Vişne Caddesi ve çevresi. Türkiye'de bebe ve çocuk giyimi konusunda faaliyet gösteren firmaların yer aldığı bu caddenin adı bazı ülkelerde Bursa'dan daha çok tanınıyor. Buna geçtiğimiz yıllarda bebe çocuk konfeksiyoncularıyla gittiğimiz Kırgızistan ve Kazakistan'da bizzat şahit olmuştuk.
Bu bölgedeki bina fiyatları, cazibenin artmasıyla kat be kat yükseldi. Binaların fiyatları dolarla ifade ediliyor. Bu bölgeye sınır olan Gökdere Millet Bahçesi projesi, Vişne ticaret bölgesini doğrudan etkileyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projeye bu yıl başlanacağını açıklayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, millet bahçesine uygun plan değişikliği yapacaklarını söyledi.
Anadolu Mahallesi'nde iyileştirme ve dönüşüm yapılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
'Bununla ilgili hazırlık yaptık. Yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte buranın istişaresini gerçekleştireceğiz. Vişne ticaret bölgesine şehir merkezine sadece eski fakülte kavşağı üzerinden değil şehrin batısından da bu bölgeye ulaşımı iyileştirecek bir plan çalışması olacak. Hak sahipleriyle görüşüp planı bir noktaya getirdikten sonra bakanlıkla konuşacağız. Buradaki uygulama sürecinde Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yapacağız. Vişne ve Karlıdağ caddeleri ile Yunus emre Bulvarı'na batıdan ulaşım konforu gelecek'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder