19 Haziran 2017 Pazartesi

TARİHİ TRİBÜN YIKILIYOR, VERİLEN SÖZ TUTULACAK MI?



Bursaspor’un yıllar sonra ikinci Anadolu devrimini gerçekleştirerek, 2010 yılında futbol tarihine ismini altın harflerle yazdırdığı tribünün yıkımına iş makinalarıyla başlandı.
Tribünle birlikte sadece şampiyonluk değil, onlarca yıllık anılarda yok olup gidecek, o gün yani 16 Mayıs 2010 günü stadyumu dolduran 25 bin kişilik taraftarın yanı sıra binlerce yürek yeşil beyaz atmıştı.
Şimdi kepçe hem tarihe hem de  o anılara darbeler indiriyor.
Üstelik Bursaspor’u kurup şampiyonluğa kadar uzanan yolculukta emeği geçen başkanların posterlerine aldırmadan….
Bazen filmlerde olur ya başa dönüp, öykünün çıkış noktası anlatılır…
Bu da öylesine bir öykü…
Geçmişi ta Ulu Önder Atatürk’e kadar dayanıyor…  1926 yılında Atatürk bizzat bin lira bağışta bulunduğu Atatürk Stadyumu 1948’den beri de resmi törenlere ev sahipliği yapıyordu.
Ne olduysa resmi adı Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu olan Timsah Arena’nın yapımına  başlanmasıyla oldu.
Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ve bölgeyi beton yığına dönüştürecek plan Bursa Barosu, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Bursa Atatürk Stadyumunu Koruma ve Yaşatma Derneği’nin (BASKOD) başvurusu başvurusuyla iptal edildi. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçen ağustos ayında, gönüllere su serpen açıklamayı yaptı. Bunda eski büyükşehir belediye başkanlarından Erdem Saker’in de katkısı büyüktü.
Atatürk Stadyumu ‘nun kötü betonarme eklentilerinin yıkılacağını ve meydan haline getirileceğini açıkladı. Tarihi tribün de korunacak ve festival müzesi olacaktı. Sonra tarihi tribünün depreme dayanıksız olduğu ortaya çıkınca aynısının yapılacağı da açıklandı.
Bugün ilk kepçenin vurulduğu tribünün geleceği ile ilgili endişeler devam ediyor. Stadyumun hemen yanına asılan ve render olarak adlandırılan çizimlerin de değişmesi endişeleri arttırıyor. Çünkü tarihin tribün yerine yeni bir proje geliştirilmiş, tarihi tribüne de benzemiyor üstelik. Üzerinde de festival müzesi diye bir ibare yok.
Sadece, “Atatürk Stadyumu meydan ve parkı Bursalıların yeni buluşma noktası olacak” yazısı yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Atatürk Stadyumu Meydanı ve Yakın Çevresi Çalışma Grubu adına açıklama yapan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek de aynı endişelerini dile getirmişti. BASKOD Başkanı Ali Küçüksarı, kent müfettişi olarak stadyumdaki gelişmeleri günü gününe takip ediyor. Gelinen noktadan o da endişeli ve başkanın sözünü tutması gerektiğini vurguluyor.
Verilen mücadele sonucu bugüne kadar gelinen tablo, gayet güzel gidiyordu.  Şimdi kafalardaki soru işaretlerine yanıt vermek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye düşüyor.
Bursa gerçekten adına yakışır bir meydan kazandı. Tüm etkinlikler için de doğru bir adres, keşke tarihi tribün ilk gün başkanın açıkladığı projedeki gibi festival, hatta onunla birlikte Bursaspor müzesi de olsaydı.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...