5 Temmuz 2017 Çarşamba

ALTEPE SÖZÜNÜ TUTTU

Çevre konusunun en önemli alt başlığı ise şüphesiz hava kirliliği. 
1990’lı yıllarda doğalgazın Bursa’ya gelmesiyle sona eren kabus sanki yeniden yaşanıyor. Kış aylarında kentin bazı bölgelerinde nefes almak imkansız hale geliyor.
Üstelik yaşanan bu kirlilik devletin resmi ölçümleriyle de kayıt altında. Türkiye’nin havası kirli ilk 10 kenti arasında Bursa ve İnegöl sürekli yer alıyor.
Çevre ve Şehir Bakanlığı’nın sınırlı sayıda da olsa ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler bunlar. Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü sınır değerleri bazı günler 9 kat aşılır hale geliyor.
Kirliliğin en önemli nedenlerinden bir sanayi tesisleri diğeri ise evlerde ısınmak amacıyla kömür kullanılması.
Geçtiğimiz ocak ayında, Hürriyet Bursa’da yazımda bu değerleri Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın görüşleriyle sizlere aktarmıştım. Pala, bu rakamlar karşısında Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü acil göreve çağırmış ve bir an önce kirlilik kaynakları tespit edilerek önlem alınmasını istemişti.

ALTEPE’DEN KÖMÜR İSYANI: DAĞITMAYIN
Aynı günlerde DHA Bursa Bürosu’nu ziyaret eden Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı şapkası da bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den gelmişti.
Altepe, ziyaret sırasında hava kirliliğinin önlenmesi için uygulamak istediği projeyi ilk kez Hürriyet Bursa’ya açıklamamıştı.  Altepe, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı görevi nedeniyle örnek olması açından çevreye daha fazla yatırım yaptıklarını ifade ederek, önümüzdeki yıl Bursa’da devletin kömür dağıtımını bitirmek istediklerini söylemişti. Altepe, konuyu Bursa Valisi İzzettin Küçük’e de aktarmıştı. Bu konudaki görüşlerini  şöyle özetlemişti:
Bursa’nın son yıllarda en çok tartışılan kent sorunlarından biri ulaşım, diğeri ise çevre…
“Hava kirliliğinin önlenmesi için bizim hedefimiz kömürün dağıtılmasını da artık bitirmek. Önümüzdeki sezon için istiyoruz ki artık kömür dağıtılmasın. Doğalgaz fişi verelim ona teşvik edelim. Dağıtılan kömürün toplam değeri ne kadar, tam bilmiyorum ama olsa olsa 20-30 trilyonluk bir miktar. 20-30 milyon için Bursa feda edilmesin” 
Sağlıklı insanlar için temiz havaya ihtiyaç olduğu vurgusunu da yapan Altepe, “Temiz hava lazım. Hastalıkların çoğu havadan geçiyor. Fabrikaların bacalarından çıkan atıklar insanı hasta ediyor. İyi yanma gerçekleşmemesi sonucu çıkan duman ve gazlar direkt nefesle alıyorsun bunu. Sağlık açısından en büyük sıkıntı bu” sözleriyle konunun altını çiziyordu.
Talep valiliğe iletilmiş, belediye kömür dağıtımı istemiyor. Peki, o zaman devletten kömür desteği alan insanlar hava sıcaklığının sıfırın altında 5’lere düştüğü kentte nasıl ısınacak?
Altepe’nin sunduğu çözüm, daha önce hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı başta Yunanistan olmak üzere birçok ülkede uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiş bir proje. Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın da bu konuda 3 yıl önce çalışma yapmıştı. Dünyadaki genel kabul görmüş adı “Yakıt yoksulluğunun önlenmesi”
Altepe’nin önerisine göre, hazırlanacak proje ile belediye sayacı ve sobayı verecek, doğalgaz dağıtım şirketi de abonelik ve depozito konusunda fedakarlık yapacak. Valilik de kömür yerine belirlenen limitte doğalgaz kartı verecek.  Bu konuda ısrarlı olan ve Bursa’nın örnek olmasını isteyen Altepe, önümüzdeki kış kömür dağıtımını istemiyor. Bu proje tam olarak hayata geçmese odun dağıtılması teklifini bile yapmıştı.
20 KİŞİLİK EKİP 3 AY ÇALIŞTI
Dün Büyükşehir Belediyesi’nden Bursa açısından sevindirici haberi aldım.
Başkan Altepe, projeyi bize açıkladıktan sonra hemen talimatı vermiş sanırım.
Projenin koordinatörlüğü Genel Sekreter Yardımcısı Neşet Çakmaklı tarafından yürütülmeye başlanmış. 20 kişilik belediye ekibi kolları sıvamış. Yılda yaklaşık 5 milyon lira tutarında 10 bin ton kömür dağıtımı yapıldığı için ellerindeki hazır datalarla mahallelerde ev ev dolaşılıp tespitler yapılmış.
2017-2018 sezonu için ilk adım atılmış.
Aldığım bilgiye göre, Osmangazi’de 27 mahalledeki bin 79, Yıldırım’da 6 mahalledeki 543, İnegöl’de de 16 mahalledeki 172 konut belirlendi. Bu konutların bazılarına doğalgaz tesisatı, bazılarına güvence bedeli, bazılarına da soba dağıtılacak. Kimi evlerde de üç uygulama birden yapılacak. Projelerin tamamı belediyenin hizmet alımı şeklinde gerçekleştirilecek.
GÜLÜMSETEN KART SAHİPLERİ
Çalışmada yukarıda belirttiğim gibi en önemli kriter yoksulluk ve kış aylarında kömür yardımı alan kişiler olması. Bu kriter de zaten sosyal yardımlaşma yönetmeliğinde yer alıyor.  Büyükşehir Belediyesi’nin “Gülümseten Kart” sahibi ailelerin de gelir düzeyleri biliniyor.
Tesisat, güvence bedeli ve sobanın yanı sıra bu ailelere belediye kesin rakam belirlenmemekle birlikte 50 ila 70 lira arasında doğalgaz desteği de verilecek. Yani faturaları da belediye ödeyecek.
ÖDÜL ALAN PROJE OLUR
Bu proje belki Bursa’daki kirliliği tamamen önlemeyecek ama bir kamu kuruluşu olan belediyenin artık kömür dağıtımından vazgeçip böyle bir çalışma başlatması bile başlı başına büyük önem taşıyor.
Başka ülkelerde var ama Türkiye’de ilk kez uygulanacak ve önümüzdeki yıllarda konut sayısı artarak devam edecek.
Başarılı sonuç alınırsa sadece Türkiye’de değil uluslar arası ölçüde ödül alacak bir çevre projesi haline gelecek.
Bu çalışma aynı zamanda kirliliğe kirlilik kaynağı diğer bir unsur olan sanayi tesislerine karşı da belediyenin elini güçlendirecek. Belediye artık kapısını çaldığı sanayi tesislerinden kirletici yakıt kullanılmamasını rahatlıkla isteyebilecek. Çünkü daha önce “siz kirlilik yaratan kömürü dağıtıyorsunuz” eleştirileri artık geçersiz hale gelecek.
Prof. Dr. Kayıhan Pala da, yapılan çalışmanın kirliliği tamamen önlemese de önemli bir adım olduğuna katılarak, yaygınlaştırılmasını bekliyor. Pala’ya göre, kömür dağıtımı ve kullanılmasının tamamen önlenmesi gerekiyor. Ayrıca sanayi tesislerinin de buna son vermesi lazım. En önemlisi de DOSAB gibi kömürle çalışacak santralin de bu çalışmalar kapsamında yeniden gözden geçirilmesinde fayda var.
Başkan Altepe, verdiği sözün arkasında durduğunu yürüttüğü proje ile gösterdi. Sıra Bursa Valisi İzzettin Küçük’te.   Valilik geçen kış 41 bin 400 ton kömür dağıtmış, sosyal yardımlaşma eliyle. Tonu 387 liradan toplam 16 milyon lira. Valilik de artık kömür dağıtımından vazgeçerek bu projeye destek vermeli. Hem yaygınlaştırılmasında hem de doğalgaz alımında.
SOSYAL SORUMLULUĞU UNUTMAYIN
Bir görev de hem Bursagaz hem de İngaz’a düşüyor. Bu tür büyük şirketler, sürekli sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor. İşte size sosyal sorumluluk için fırsat. Yaşadığınız ve para kazandığınız kentlerin havasını temiz tutmak için yapılan bu çalışmaya hiç olmaz güvence bedeli konusunda indirimler uygulayarak destek verin.
Çünkü hepimiz aynı atmosferdeki havayı soluyoruz.




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...