25 Mayıs 2017 Perşembe

YILDIRIM’A YENİ ELBİSE DİKİLİYOR




Bursa’nın doğusunda yer alan Yıldırım, yapı stokunun büyük bölümünün kaçak ve depreme dayanıksız olması nedeniyle kentsel dönüşüm yolculuğuna başlayan merkez ilçesi.
Geçen dönem belediye başkanı Özgen Keskin’in büyük bir hevesle başlattığı hatta uğruna özel bir üniversitede yüksek lisans yaptığı projeler, İsmail Hakkı Edebali’nin 2014 yılında göreve başlamasının ardından çöpe gitti.
Yıldırım’da görev alan belediye başkanlarının kentsel dönüşümden başka çareleri olmadığını bilen Edebali de göreve gelir gelmez yeni projeler için kolları sıvadı.
Dün Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde Başkan Edebali hem kentsel dönüşümü hem de ilçede yapılan diğer çalışmaları anlattı.
Öncelikle biraz sunumun yapıldığı binayı anlatayım. Sanırım Türkiye’de örneği yok. Sadece kentsel dönüşüm hizmetleri için dizayn edilmiş bir bina alt katları otopark. Giriş katında tıpkı diğer belediye binalarında olduğu gibi hizmetler için sıra numarası alınan birim gibi gözükse de amacı ve çalışmaları çok farklı.
Yıldırım Belediyesi, kentsel dönüşüm yapacağı tüm bölgelerin projelerini maketlerini hazırlamış. İkinci katta ise bu maket ve projeler yer alıyor. Diyelim ki Yavuzselim Mahallesi’nde oturuyorsunuz ve binanızın imar durumu ve kentsel dönüşümdeki geleceğini merak ediyorsunuz, başvuracağınız adres burası.
Biraz teknik olacak ama ada pafta bazında, hatta kat katlı bina ve ne kadar hisse alacağınızla ilgili tüm bilgiler bu merkezde toplanmış.
Sunum öncesi masamızı ziyaret eden Edebali’nin hedefi de projeler kadar buralarda yaşayan insanların beklentilerinin karşılanması üzerine yoğunlaşıyor.
Çünkü o da Bursa’ya göç eden bir ailenin çocuğu ve göçle gelen insanların binbir güçlükle dişleri ve tırnaklarıyla yaptıkları evlerle ilgili beklentilerini ve endişelerini çok iyi biliyor.
Endişeyi giderip, beklentiler karşılanmazsa proje yapılsa bile insanların mutlu olmadığı çalışmanın bir anlam ifade etmediğinin farkında. O yüzden bu merkezi kurmuş,  ayrıca mahalle mahalle dolaşarak projeleri anlatıyor. İşin sonunda oluşacak tabloyu görüp ikna olanlar, projenin en büyük destekçisi haline geliyor.
Sunumun ana konusu Ankara Yolu’nun alt tarafında yer alan Arabayatağı, Hacivat, Ulus, Yavuzselim, Çınarönü ve Mevlana mahalleleri için imar müjdesi.
Başkan Edebali’nin verdiği bilgiye göre, mevcut eski planının yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni imar planı onaylandı.  6 mahalledeki 450 hektar alanda 150 bini aşkın insan yaşıyor. Bunun 102 bini kayıtlı . Kayıtsız olanların büyük bölümünü ise Suriyeliler oluşturuyor.  Riskli alan olarak belirlenen bu bölge 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildiği için alım satım inşaat bir yana bir çivi dahi çakamadılar. Bakanlığı yeni onayıyla imar planı hayata geçiriliyor.
Yeni imar planı ile bitişik nizamdan ayrık nizama bu planla birlikte başlıyor.  
Edebali’nin sunumu yaparken gösterdiği maketlerde bir noktaya dikkati çekiyor.  Gecekondudan kurtulurken kimliksiz yapıların Yıldırım’a yakışmayacağına dikkat çekerek, kent estetiği konusuna vurgu yapıyor.

Unutmadan Edebali, sunumuna da ilginç bir başlık seçmiş, “Yıldırım’ın Altın Çağı Başlıyor” Bunu, Yıldırım’a yeni elbise dikiyoruz sözleriyle tamamlıyor.
Startı verilen ve Yıldırım’ın en büyük dönüşüm projesi olan Mevlana-Ulus ‘ta ilk etabın 2018’de tamamlanacağını ve 850 konutun da teslim edileceğini  kaydeden Edebali, “ Yiğitler, Teferrüç, 152 Evler, Beyazıt, Esenevler, Eğitim, Ortabağlar, Güllük, Sinandede, Sıracevizler, Yediselviler, Şükraniye, Değirmenönü, Karapınar ve Kaplıkaya mahallelerimizde planlama çalışmalarını tamamladıklarını anlatıyor.
2 saati aşkın sunum tabi sadece kentsel dönüşümle sınırlı değil. 
Spor tesislerinden tarihi mirasa kadar birçok proje var. Ancak benim en çok dikkati çeken ilçede yaşayan tüm engellilerin doğum günlerinde evlerine kadar pasta götürülerek kutlanması, diğeri de öğrencileri gezileri.
Hep konuşulur, Bursa’da yaşayıp denizi veya Uludağ’ı görmeyenler var. Edebali de 6’ncı sınıf öğrencileri için şehir pasaportu projesi hazırlamış. İlçedeki tüm altıncı sınıf öğrencileri için Bursa gezileri düzenleniyor.  Gerçekten çok anlamlı bir çalışma.
Kentsel dönüşüme dönerken, Yıldırım, bu kadar devasa kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirebilirse gerçekten yeni bir Bursa ortaya çıkar.  Güneşin doğudan yükseldiği gibi kentsel dönüşümün güneşi de Yıldırım’dan doğar.
Buradaki temel nokta, vatandaşın ikna edilmesi ve dönüşüme katkı vermesi.  Tabi bir de projelerdeki devamlılığın sağlanması .
Çünkü bir belediye başkanının görev süresi 5 yıl, ancak bu projelerin hayata geçmesi birkaç beş hatta 10 yılları kapsayacak kadar büyük. 













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...