19 Nisan 2017 Çarşamba

GÖR-HİSSET-KORU



Öncelikle şunu belirteyim; hayvanat bahçeleri benim gözümde yarı açık cezaevi… 
Ancak, insanoğlunun doğayı acımasızca tahrip etmesi yüzünden belki de binlerce türün yok olmasını da önleyen mekanlar.
Bu ikilem içinde baharın merhaba dediği, güneşin yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde Bursa Hayvanat Bahçesi’ni uzun bir aradan sonra ziyaret etme fırsatı buldum.
1994-1999 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker’in Bursa’ya en büyük armağanı hayvanat bahçesi ve botanik parkıdır. 
Eğer bu iki mekan yapılmasıydı şimdi bu bölgelerde çarpık yapılaşmanın en çirkin örneklerini görecektik.
Oysa şimdi, hem canlı hem de bitki türleriyle bir doğa harikası ve Bursa’nın nefes aldığı mekanlardan biri.
DÜNYAYA ÖRNEK
Yapıma karar verildiği günleri, açılışının yapıldığı 10 Kasım 1998 tarihi daha dün gibi….
O günlerde ekilen küçük fidanlar ağaca, suni oluşturulan göl çevreleri ise çiçek bahçesine dönüşmüş.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Nermin Sığırcı’nın konukseverliği ile hayvanat bahçesini dolaşmadan önce danışmanlık görevini buradaki idare binasındaki odasında sürdüren Erdem Saker’i de selamlıyoruz. O da eseriyle gurur duyuyor. Peyzajı, türleri ve hayvanlar için oluşturulan doğala yakın yaşam alanlarıyla hayvanat bahçesinin dünyada örnek hale geldiğini anlatıyor. Bursa’yı örnek alan bir çok kent hayvanat bahçesi yapımına girişmiş ama hiç biri burası gibi olamamış. Bitki türleri bile özenle seçilmiş.
HAYVANAT BAHÇESİNDEKİ CUMALIKIZIK
Çok nadide ağaçlar hayvanat bahçesinde yer alıyor. En önemlisi de ziyaretçilerin doğayla buluştuğu hayvanat bahçesindeki köy. 700 yıllık Cumalıkızık örnek alınmış. Koyunları, keçileri, tavuklarıyla tam bir Osmanlı köyü oluşturulmuş. Ziyaretçiler doğal ortamda, köylü kadınların yaptığı gözlemelerin tadına bakma imkanı buluyorlar.
Şimdi biraz da hayvanat bahçesinin 19 yıl içindeki gelişimini anlatayım. 
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) üyesi olan Bursa Hayvanat Bahçesi, 206 bin 600 metrekarelik alan üzerine kurulu ve 111 türden bin 200 hayvanı barındırıyor.
Bursa Hayvanat Bahçesi, 19 yıl içinde büyük aşama göstererek, Avrupa hayvanat bahçeleri arasında örnek gösterilecek duruma gelmiş. Hayvanat bahçesinin doğal güzelliği, hayvanların barınma şartlarındaki doğaya uyum, bahçe diğer hayvanat bahçelerinden gelen tür sayısının artmasını da sağlamış.
700 BİN ZİYARETÇİ
Tür çeşitliliği ve hayvan sayısı hızla artan Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Hollanda, Polonya, Almanya’dan getirilen Zürafa, zebra, mongos, walaby,merkat, boa yılanı, halkalı lemur, kırmızı yakalı lemur, kanguru, oklu kirpi, suçlata kaplumbağası, leopar kaplumbağası, piton, eclektus papağanı, kaplan, mara, kapibara, tapir, dev karınca yiyenler büyük ilgi görüyor.
Geçen yıl 700 bin civarında kişi tarafından ziyaret edilen hayvanat bahçesine bu yıl 750 bine ulaşılması bekleniyor. Bu günlerde hayvanat bahçesinde baharla birlikte yeni konuklar için de hazırlık yapılıyor.
PENGUENLER GELİYOR
Belçika ve Hollanda’daki hayvanat bahçelerinden getirilecek penguenlerin kalacakları yerler mayıs ayına kadar tamamlanarak, renkli konuklara hazır hale getirilecek.  Bunun yanı sıra gergedan ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Onun kalacağı barınak için de önümüzdeki günlerde ihale yapılacak.  Daha sonraki konuk ise fil olacak. Sadece fil için 40 bin metrekare alana ihtiyaç bulunuyor. Hayvanat bahçesinde hem filin temin edilmesi hem de barınak çalışmaları önümüzde yıl tamamlanacak.
Hayvanat bahçesinde bugünlerde en çok ilgiyi yeni yavrular dünyaya getiren lemur, zebra ve babun türü maymunlar görüyor. İnsanlardan çekinmeyen lemurlar karın bölgelerinde taşıdıkları yavrularıyla bakıcılarının ellerinden meyve yerken, babun ve zebralar yavrularını gözlerden ırak büyütmeyi tercih ediyor. Kaplanların beslenme saatleri ise hayvanat bahçesinin en eğlenceli zamanı.
 Öncesinde anonslarla duyurulan beslenme saatinde iki kaplanın bulunduğu alan ziyaretçi akınına uğruyor. Kafeslerin çıkarılmadan önce yaşam alanları olan havuzlu bahçedeki üç metrelik direğe asılan tavukları almak için kaplanların yaptıkları çevik hareketler büyük ilgi çekiyor.
ÖĞRENCİLERE TANITIM VE BİLGİLENDİRME TURU
Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Nermin Sığırcı ile sohbetimizi sürdürüyoruz. Amaçları gerçekten alkışlanacak cinsten. Gör-hisset- koru temasıyla doğa ve hayvan sevgisini çevre bilincini geliştirme çabası içindeler. Okullar randevu aldığı taktirde hayvanat bahçesi tanıtım ve bilgilendirmesi eğitimi veriliyor.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’nin koruma kampanyalarına katılarak öğrencilerin doğa ve hayvanların korunması konusunda bilinçlendirilmeleri çalışması yaptıklarını da kaydeden Nermin Sığırcı, “Bu yıl ki kampanyanın adı. Korumak için hala şansımız var” Bursa bölgemizdeki koruma altında olan Karacabey longozundaki doğal yaşam alanları, bu bölgedeki türlerin tanıtımı ve korunması ile ilgili geziler yapılıyor” diye konuşuyor.
Elektrikli araçla hem doğaya hem de ev sahiplerine zarar vermeden hayvanat bahçesi gezisi sona eriyor. İki saat su gibi geçiyor. Çocuklar için mükemmel bir mekan. Gezimiz sırasında miniklerin mutluluklarına şahit olmak da ayrı bir eğlence…
İyi böyle bir mekana sahibiz ve tekrar teşekkürler Erdem Saker….
FOTOĞRAFLAR BERKTUĞ ÖNCÜ




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...