1 Şubat 2015 Pazar

Bakanlık: Yetkili benim


Kış turizm merkezi Uludağ’da yaşanan sorunları anlamak amacıyla 29 Ocak günü Hürriyet Bursa’da yayınlanan “Uludağ’ın karanlık yüzü” başlıklı yazıma Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
Öncelikle kamuoyunun merakla beklediği bir çok konuya açıklık getirdiği için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na teşekkür etmek istiyorum. Çünkü gönderilen yazıda, yetki sorunundan, imar planlarına, kaldırımların neden yapılamadığından personel yetersizliğine kadar bir çok konudaki sorunlara yanıt bulduk. En önemlisi de yetkinin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesinin yasal engelleri anlaşılmış oldu.
PLANLAR İPTAL, YENİLERİ HAZIRLANIYOR
Öncelikle Uludağ için hazırlanan planlarla başlayalım. Bakanlığı gönderdiği yazıya göre, Türkiye’nin en önemli Milli Parklarından biri olan Uludağ’da tüm işlemler 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’na göre yapılıyor.  
Uludağ için de
çalışmalar sonunda Uzun Devreli Gelişme Planı hazırlanarak tasdik edildi  Yapılaşmaya konu olan, Birinci ve İkinci Gelişim Bölgelerine ait koruma maksatlı imar planları ayrı ayrı hazırlanarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun olumlu görüşleri alınarak, mevzuatı icabı Birinci Gelişim Bölgesinin İmar Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından, İkinci  Gelişim Bölgesinin imar planı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.
Uludağ’ı “Davos gibi yapma” hedefi çerçevesinde, Uludağ’a yeni bir siluet kazandırmak amacıyla yarışmasına çıkılarak bir proje hazırlandı.  İşletmecilerin hukuki haklarına müdahale etmeyecek şekilde bir dönüşüm projesi geliştirildi.
Bu çalışmalara paralel olarak bölgedeki otellerde tahsis belgelerine riayet etmeyerek kaçak yapılan ilaveler yıktırıldı. Uludağ'daki yapılaşmaya yeni bir imar düzeni verme noktasına gelindiğinde, Bursa’daki sivil toplum kuruluşlarınca açılan davalar sebebiyle Birinci Gelişim Bölgesi Koruma Maksatlı İmar Planına, kısmi yürütmeyi durdurma kararı alındı.                                            2’nci Gelişim Bölgesinin Koruma Maksatlı İmar Planı ise mahkemece iptal edildi. Bu nedenle  yeniden imar planı çalışmalarına, Bakanlık Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce başlandı.
KAPI YENİLENDİ, PİKNİK ALANLARI OLUŞTURULDU
Bakanlığın yazısı devam ediyor. Yazıya göre,  Uludağ Milli Parkında büyük bir değişim projesi başlatıldı. Bu kapsamda Milli Park’ın giriş kapısı yenilendi, ziyaretçi Tanıtım Merkezi hizmete alındı, günübirlik ziyaretçiler için piknik alanları oluşturuldu,  ziyaretçilerin ihtiyacını karşılamak maksadı ile Karabelen, Kirazlıyayla, Sarıalan ve Çobankaya kamp ve günübirlik kullanım alanlarında, Birinci Gelişim Bölgesindeki caminin altında mevcut bulunan tuvaletlerin bakımı ve temizliği, yenilerinin yapımı, Bölge Müdürlüğü’nce gerçekleştirildi. İhtiyaç durumunda bunların sayısı arttırılacak
YENİ TESİSLER VE OTOPARK YAPILACAK
Ayrıca oteller bölgesindeki turizm tesislerinin yenilenmesi, kayak ana planının yapılması, ziyaretçilerin ihtiyacı olan otoparklar, kır kahveleri, tuvaletler, açık alan etkinlik mekanları   aktiviteler için, projeler hazırlandı ve yapımlarına 2015 yılı çalışma mevsiminde  devam edilecek.
Birinci Gelişim Bölgesinin otopark ihtiyacının giderilmesi için Koruma Maksatlı İmar Planına göre, 400 ve 800 araç kapasiteli iki adet kapalı otopark öngörüldü. Hazırlanan projeler ise onay safhasına geldi. Bu projelerin uygulanmasına bu yıl başlanacak ve otoparklar en kısa sürede hizmete girecek. Bakanlığın Uludağ Milli Parkı’nda 2013-2014 yıllarındaki yatırım miktarı toplamı 18 milyona ulaşırken, bu yıl 20 milyon lira ödenek ayrıldı. 
KARAYOLU İYİLEŞTİRİLECEK
Bakanlık yazısına göre, Uludağ Milli Parkı’na ulaşımı sağlayan karayolunda yapılmak istenen iyileştirme çalışmaları için ilgili kurumlara da izin verildi. 2014 yılında başlanan karayolu iyileştirme çalışmaları devam edecek. Teleferik hattının oteller bölgesine kadar ulaştırılması için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli izin verilerek, mevcut karayolunun taşıma yükünün azaltılması hedeflendi. Oteller Bölgesinin yol ve meydan düzenlemesi işi Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine 2012 yılında protokolle verildi. Ancak bugüne kadar tamamlanamadı. Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Uludağ Milli Parkı’nın atık suyu ve içme suyunun yapım ve işletme işi protokolle 2013 yılında verildi ve bu projede henüz tamamlanmadı.
İkinci Gelişim Bölgesi Koruma Maksatlı  İmar Planına göre alanda yapımı planlanan Kongre Merkezi, bin 200 araçlık otopark, mescit, günübirlik tesis ve spor tesisleri alanı 2886 sayılı kanunun 51/g maddesi kapsamında projelendirilmesi, yapımı ve işletilmesi şartları ile Bursa Büyükşehir Belediyesine 2013 yılında teslim edildi. 
YEREL YÖNETİMLER DEMEÇLE YETKİ İSTİYOR
Bakanlık açıklamasının en can alıcı bölümlerinden biri ise Uludağ’daki yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne devir istekleri oluşturuyor.
Açıklamada, mevzuatı dikkate almayan yerel yönetimlerin sürekli olarak Uludağ'ın Büyükşehir Belediyesine devrine dair basın yayın organlarına demeç verdikleri ifade edilerek, devrin neden olamayacağı şu gerekçelerle anlatılıyor:
Uludağ Milli Parkı’nın 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında “Milli Park” olması, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında ise “Ormanlık Alan” statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün olamamaktadır. Bu hususta Büyükşehir Belediyesince mevzuat değişikliği yönünde girişimleri olmasına rağmen bu gerçekleşmemiştir. Bunun gerçekleşebilmesi için hem Orman Kanununda değişiklik yapılması, hem de Uludağ'ın Milli Park statüsünün kaldırılması gerekmektedir
ZAMAN ZAMAN YETERSİZ KALIYOR
Daha önceki yazımda dile getirdiğim personel yetersizliğine bakanlık da dikkat çekiyor. Açıklamaya göre, bakanlığın Uludağ'ın ulusal ve uluslararası önemini göz önünde bulundurarak buranın yerinden yönetimini sağlamak üzere 15 Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüklerinden birini hususen Bursa'da kuruldu. Ayrıca Uludağ Milli Park Müdürlüğü'nü de muhafaza edildi.Hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesi amacıyla 6 yönetici ve teknik personel, 12 kadrolu işçisi, hizmet alımı ile çalıştırılan 25 temizlik personeli, 4 muhafaza memuru olmak üzere toplam 47 personel ile hizmet veriliyor. Alanın çok büyük olması ve ziyaretçilerin sayısının yüksek olduğu günlerde bu sayıdaki çalışan da zaman zaman yetersiz kalabiliyor.
KALDIRIMI KARAYOLLARI İSTEMEDİ
Daha önceki yazımdaki Uludağ’da anlattığım karayolu kenarındaki kaldırım konusuna da değinen bakanlık,   bu konuyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Uludağ Milli Parkı oteller bölgesinde kar kalınlığı 2-3 metre yüksekliğe ulaşabilmekte ve Karayolları ekiplerince yürütülen karla mücadele çalışmalarında ağırlıklı olarak dozerler kullanılmaktadır. Kar mücadelesinin rahat bir şekilde yapılabilmesi için, altyapı bacalarının yol seviyesinde olması, herhangi bir yükselti olmaması, kaldırım yükseltilerin yapılmaması Karayolları Bölge Müdürlüğünce istenmektedir

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...