26 Aralık 2014 Cuma

MEYDAN DEĞİL AVM OLUR

Atatürk Stadyumu’nun yıkılıp yerine meydan yapılması yönündeki karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe girdi. Kararın kamuoyuna açıklandığı günden beri tepkilerini dile getiren sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, stadyumun yıkılmasıyla elde edilecek alana meydan değil, alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı endişesini taşıyor. Karara meclisteki askı süresi içinde itirazlarını yapan ancak 60 günlük süre içinde yanıt alamadıklarını kaydeden Mimarlar ve Şehir Plancıları odaları idare mahkemesine yürütmenin durdurulması ve planın iptali ile ilgili dava açtı.
Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı ikinci oturumu, önceki gün Çarşamba’daki İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç’ün yönettiği oturumda, Altıparmak’taki Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerine meydan yapılması yönündeki 1/5000 ile 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planlarına yönelik askı itirazları reddedildi. Böylelikle uygulamanın önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu.
Konunun uzun süredir Bursa’nın gündeminde olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, alınan kararla meclis iradesinin tecelli ettiğini ifade etti. Projenin tüm kesimlerce tartışıldığını ve onaylandığını, yapılan itirazların ilgili kurumlarca ve koruma kurulunca değerlendirildiğini ve reddedildiğini belirten Ödünç, stadyumun yıkılacağını ve yerine meydan yapılacağını, İpekiş Fabrikası’nın bulunduğu alanda da mülk sahibince termal tesis inşa edileceğini söyledi.
”MEYDAN YAPIYORUZ”
Kararın Bursa’ya katkısı olması dileğinde bulunan Başkanvekili Ödünç, “Bursa diğer şehirler gibi stadyumu yıkıp yerine otel ya da AVM yapmıyor. Orayı meydan yapıyoruz. İnsanlar törenlerini, programlarını yapsınlar diye. Bursa’nın gerçek anlamda bir meydana ihtiyacı var” dedi. Başkanvekili Atilla Ödünç, konuşmasında, yeni stadyumun kullanım hakkı ve gelirlerinin Bursaspor’a verileceğini de kaydetti.
PLAN NOTLARINDAKİ TİCARİ ALAN
Meclisten geçen kararı değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir, plan değişikliklere askı süresi içinde itiraz ettiklerini belirterek, “İdare, yapılacak itirazlara 60 gün içinde cevap vermek zorunda. Cevap vermemesi ret anlamına geliyor. Biz 6n günlük sürenin sonunda Mimarlar Odası ile birlikte baronun desteğiyle 5 Eylül’de idare mahkemesine yürütmenin durdurulması ve plan değişikliğinin iptali ile ilgili dava açtık. Mecliste yapılan görüşme bir prosedürün tamamlanmasıyla ilgiliydi” dedi.
İdare mahkemesine açılan davanın sonucunu beklediklerini kaydeden Karademir, şöyle devam etti:
“Mahkeme umarım ruhsatlar çıkıp, iskan başlamadan kararını verir. Bizim stadyum tartışmasından öte spor ve eğitim alanları ile ilgili itirazımız var. Stadyumu, spor salonunu yasal olarak plandan kaldıramazsınız. Eşdeğer alan yaratmak zorundasınız. Hukuki bir hata söz konusu. Atatürk Lisesi, spor salonu nereye gidecek. Öncelikle bunların halledilmesi lazım. Mahkemeye başvurumuzdaki en temel gerekçe bu. Aynı kararla İpek-İş de kür merkezine dönüşüyor. Plan notlarında, “ticari birimler yer alabilir” ifadesi yer alıyor. Ancak yüzde kaçını oluşturacak diye bir not yok. Afaki bir not ve bu not AVM’nin yolunu açabilir. Bunun örneğini kent meydanı projesinde gördük. Kent Meydanı yapacağız dediler şu anda meydan denilen yerde AVM yükseliyor”
TARİHİ ŞEREF TRİBÜNÜ KALSIN
Meclisten geçen kararı değerlendiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek de, plan değişikliklerindeki ticari alan notlarına dikkati çekerek, “Normalde bu tür yerlerde ticari alan yapılsa bile alandaki yüzdeliği belirtilir. Kararda böyle bir ifade yok ve ucu açık. Bu kararla oraya koca bir AVM dikilebilir” dedi.
Atatürk Stadyumu ile ilgili olarak görüşlerini defalarca kamuoyuna açıkladıklarını da kaydeden Şimşek şöyle devam etti:
“Bizim görüşümüz, Atatürk Stadyumunun tarihi şeref tribününün ve yeşil sahasının korunması. Diğer bölümleri yıkılabilir. İnsanlar buraya özgürce girip çıkmalı ve spor alanı olarak değerlendirmeli”
TUZAKLARLA DOLU KARAR
Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi ve MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın ise, planın tuzaklarla dolu olduğunu savunarak, plan notlarının birinci maddesine dikkat çekti. Aydın, “Osmangazi Meclisi’nde itiraz ettik. Meydan olarak belirlenen ticari alanlar kafeterya ve benzeri kullanımlar yer alabilir. Yapılacak olan projede, ‘belediyenin uygun görmesi yeterli’ diyor. Yüzdesi, emsal yapı özellikleri belirtilmiyor. Yarın önümüze ne çıkacağını bilemiyoruz. AVM’e kadar uzanabilecek bir boşluk” dedi.
MHP olarak bu bölgenin meydan olamayacağı görüşünde olduklarını da ifade eden Cemil Aydın, şöyle devam etti:
”Eğilimli yerde meydan olmaz. Burası ancak Kültürpark’la birleştirilebilir. Şampiyonluğun ve diğer anıların yaşatılması için tribünlerden biri bırakılabilir. Diğer yeşil alanda çocuklara yönelik spor tesisi olarak değerlendirilebilir”
Osmangazi Belediye Meclisi’nden plan geçerken İpek-İş’in yerine butik otel kararının geçtiğini ancak, Büyükşehir Meclisi’nde bunun 21 metre bina yüksekliğine çıkarıldığını kaydeden Cemil Aydın, yapılacak kür merkezi veya otelin bölgenin siliüetini bozacağını kaydetti.
CHP İL BAŞKANI TEREDDÜTLERİMİZ VAR
CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik de, bu konuyla ilgili eleştiri ve endişelerini defalarca kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, “Meydan projesi ile ilgili tereddütlerimiz var” dedi.  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...