14 Mayıs 2013 Salı

Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar daha eşittir


Sosyal medya kullanıcılarının duyarlılığı sayesinde son yıllarda, insanoğlu ile birlikte yerleşik hayata geçen can dostlarına karşı ilgi her geçen gün artıyor.
Sevimlilikleriyle insanı hayran bırakan kedi videolarından tutun da yarışmalarda akıl almaz gösterileri ile parmak ısırtan köpekler deyim yerindeyse bugünlerin en çok ilgi görenleri.
Topluma öncülük yapan sanatçıların duyarlılığını da unutmamak lazım.
Bunlardan biri olan Ajda Pekkan, son televizyon programına iki köpeği ve sokaktan bulduğu yavru kedisiyle çıkarak, bu konudaki duyarlılığını tüm topluma göstermiş oldu.
Sadece Ajda Pekkan değil, diğer bir çok sanatçı da topluma bu konuda öncülük ediyor.
Ancak bu ilgi ve duyarlılık da can dostlarımızın hak ettikleri biçimde yaşamalarına yetmiyor.
Yine sosyal medyada her gün bir kedi ya da köpeğe uygulanan eziyet ve insanlık dışı davranış da yer alıyor.
Özellikle barınaklardaki kötü koşullar insanların tüylerini diken diken etmeye yetiyor.
Barınak ön yargısı hayvanseverlerin bilinç altına yerleşmiş durumda. Açıkçası yakından izleyen bir hayvansever olarak aynı ön yargıya ben de sahiptim.
Taa ki Osmangazi İlçe Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nin kapısından içeriye adım atıncaya kadar.
Hamitler’de 114 dönümlük alan üzerine kurulu merkezin kapısından girdiğiniz andan itibaren farkı hemen hissediyorsunuz. Ağaçlar içinde bir barınaktan ziyade doğal yaşam merkezi gibi.
Her yıl 3 bin 500 sokak köpeği ve kedinin kısırlaştırıldığı merkezde, 15 bölüm yer alıyor. Hayvanların sağlık durumuna göre ayrıldığı barınakta, kediler ayrıcalıklı, çünkü özel villalarda yaşıyor.
Halen  378 köpek, 240 kedi, 4 at, 7 eşek, 1 keçi, 3 tavşanın kaldığı merkeze yakın zamanda güvercinler de gelecek.
Merkezin başındaki Veteriner Hekim Aysu Altıkardeşler İlman ise mesleğinin ötesinde bir hayvansever. Barınaktaki tüm hayvanları tanımanın ötesinde hepsi ile tek tek ilgileniyor.
Ayağı sakat olan köpekten, iki renkli gözüyle villada salına salına gezmeyi seven Van kedisine kadar hepsinin ayrı bir yeri var.
İlman, merkezi kapalı kutu olmaktan çıkarıp, Bursalılarla paylaşmayı kafasına koymuş. Okullardan gelen öğrencilerin yanı sıra hafta sonu veya boş zamanlarını değerlendirmek isteyenlerin ilgisi üzerine yeni projeler üretme peşinde.
Merkez ile yakından ilgilenen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, tüm projeleri destekliyor. Başta engelliler olmak üzere kapalı manejde at binme faaliyetlerine, bir kilometrelik doğa yolu ile çeşitlendirmek istiyor.
Doğa yolu deyip geçmeyin. Faytonla yapılacak merkez gezisinde doğa yolunda özellikle çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için eğitimli köpekler bulunacak. İsteyenler tasmasından tutup gezdirecek ve onları yakından tanıma fırsatı bulacak.
İlman’ın bir çok hayvansever gibi en çok üzüldüğü konulardan biri de ailelerin çocuklarına karne veya başarı hediyesi olarak aldıkları hayvanlar. Yeterli bilgiye sahip olunmadığı için oldukça narin ve dayanıksız olan bu hayvanların çoğu bir süre sonra atıldığı sokaklarda telef oluyor.
İlman’ın başlattığı proje ile hayvan sahibi olacaklara eğitim verilmesi planlanıyor. Yani bir köpek veya kediyi sahiplenmekle iş bitmiyor. Ona bir ömür boyu aynı sevgiyi beslemek önemli. Barınakta sahiplendirme yaparken uyguladığı kuralı bir kez de kamuoyunun duymasını istiyor. “Eğer bakamıyorsanız. Lütfen bize getirin. Sokağa bırakmayın”
Osmangazi İlçe Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, Bursa’daki sokak hayvanları ve hayvanseverler için bir şans.
Güzellikleri bir yana bırakıp, merkezden ayrılırken, İngiliz yazar George Orwell'in başka anlamda yükleyerek yazdığı ancak düz anlamı bu barınak için geçerli olan "Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar daha eşittir” sözleri geliyor aklıma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...