20 Mayıs 2013 Pazartesi

Bursa’nın Rönesanssı ve yerel seçimler





Ak Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, bir yıldan beri sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarının sonucunu Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde tam bir gövde gösterisiyle kamuoyu ile paylaştı.
Birden fazla sloganı olmasına rağmen ana teması “Bursa 2023 Vizyonu” olan proje, Bursa’yı 21’nci yüzyılda, İstanbul, Roma, Paris ve Londra gibi şehirlerle kültürel, ekonomik ve teknolojik alanda yarışır hale getirmek.
Çıta çok yüksek. Bu da hazırlayan ekibin başında bulunan ve Kanada’nın Vancouer Kenti’ni yürüttüğü proje ile dünyanın yaşanabilir kentleri arasında birinci sıraya yükselten Mimar ve Şehir Bilimci Sidney Rasekh’ten kaynaklanıyor.
Kentsel Vizyon Planlama Metodolojisi deneyimi 1981’de Vancouer’da başlamış ve 20 yılın sonunda Birleşmiş Milletler’den alınan “Dünyanın en yaşanabilir kenti” belgesiyle taçlandıran Sidney Rasekh, İstanbul’un yeni havaalanı vizyonunda da imzası bulunan uzmanlardan biri.
Aralık 2012’de Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Rasekh’e ulaşarak Bursa’ya davet etmiş.
Bursa’ya hayran kalan Kanadalı uzmana göre, Bursa 2023 Vizyonu ile yeni bir kültürel, bilimsel ve ekonomik Rönesans yaşatılması gerekiyor. Bu vizyon planın Bursa ve Marmara Bölgesi’nin gelecek kalkınması için de uzun vadeli etkileri olacak.
Rasekh’in çalışmaları sonucu hazırladığı Bursa fotoğraflarının yer aldığı ve İl Başkanı Sedat Yalçın’ın seslendirdiği sunumda oldukça çarpıcıydı.
Tek göze batan ayrıntı ise projenin iddiasına yakışmayan ve oldukça amatör görünen logoydu. Hele Bursa’nın B’sinin kalp şeklinde yapılması ise orta okul öğrencilerinin anı defterlerindeki süslemeleri çağrıştırdı.
Uludağ Üniversitesi Bekir Parlak ise Türkiye’nin kısa bir kentleşme tarihini anlattı. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda dörtte biri şehirlerde olan nüfus oranının bugün dörtte üçe çıktığına dikkat çeken Parlak’a göre, şehirlerin gelişmesiyle Türkiye gelişecek. Bunun gerçekleşmesi için de olmazsa olmazlardan biri dünyanın bir çok kentinde uygulaması görülen vizyon planlar. Türkiye’nin şehirleşme için son dönemde iki önemli yasa çıkardığına dikkati çeken Parlak’a göre, bütünleşik şehir ve kentsel dönüşüm yasalarının uygulamalarıyla kent vizyon projeleri daha da önem kazanacak.
Birazdan projeden söz etmek gerekirse; Bursa 2023 Vizyonu aslında bir şemsiye bunun altında İl stratejik planı, Sektörel master planlar, İl çevre düzeni planı, Nazım İmar planları, Uygulama imar planları ve projeler alt başlıkları yer alıyor.
Bursa 2023 Vizyonu’nun odak noktaları ise yönetişim ve kamu yönetim uygulamalarının iyileştirilmesi, Kentsel gelişim, Alan kullanımı, doğal kaynaklar ve kırsal kalkınma, Ulaşım, Enerji, Ekonomik kalkınma ve rekabetçilik, Sağlık, Bilim ve eğitim, turizm, Akıllı kent ve akıllı teknoloji ve Sürdürülebilirlik.
Kısacası, Bursa’da yıllardır tartışılan büyük dönüşüme bu vizyon önderlik edecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve kentin anayasası olarak nitelendirilen 1/100 bin’lik plan da buna göre şekillenecek, valiliğin yürüttüğü turizm planları da bunun içinde yer alacak.
Şimdi birazda madalyonun diğer yüzüne bakalım. Toplantıya katılanların ortak sorusu, bir siyasi parti il başkanlığı neden buna soyunuyor?
Yanıtı da soruyla veriliyor: Başbakan Erdoğan da Ak Parti Genel Başkanı olarak Türkiye 2023 Vizyonu’nu açıklamadı mı?
Diğer soru ise Sedat Yalçın’ın önümüzdeki dönemde, yeni yasayla sınırları genişleyecek Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı manifestosunu mu açıkladı?
Şüpheleri arttıran ise konuşmaların ardından gerçekleştirilen Bursa fotoğrafları sunumunun sonunda yer alan kareler oldu. Çünkü bu karelerde Yalçın, beyaz gömleğiyle iki çocuğun yanına gelerek onlara geleceği işaret ederek, parmağıyla dalgalanan Türk Bayrağı’nı gösteriyor.
Toplantıya katılanların diğer bir yorumu ise izlenen yöntemle ilgili. Çünkü  BTSO Başkanlığına geçilen İbrahim Burkay, aday olduğunu dile getirmeden yarışa soyunmuş ve “2023 Platformu” sözcüsü olarak kamuoyunun önüne çıkmıştı. Yalçın’ın da toplantısı  akıllara hemen adaylığı getirdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de salondaki en dikkatli izleyiciler arasındaydı. Önümüzdeki günler ne getir ne götürür bilinmek ama Bursa’yı hareketli ve sıcak bir yarış beklediği kanısındayım.
Yarış ve vizyon bir yana toplantının en kayda değer yönlerinden biri de Hatay Medeniyetler Korosu’nun finaldeki konseriydi. Reyhanlı saldırısı nedeniyle yakalarına siyah kurdele takarak çıkan koro üyeleri, muhteşem bir performans sergileyerek, büyük alkış aldı.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...