24 Mayıs 2013 Cuma

Bursa’nın İstanbul şansı




Avrupa ve Asya arasındaki bu güzellik şairleri dile getirmiş...
Kimi gonca gülünü bırakmış, kimi gözlerini kapayıp dinlemiş, kimi beklemesini istemiş, kimi de cami avlusundan seslenmiş, kimi için aziz olurken, büyük ustanın da gelen vapuru bile ellerini yakmış.
İstanbul’u anlatan eserlerin sadece başlıklarını yazmak bile bir kitap kadar hacim kaplar.
O yüzden asıl konuya geçip, bu güzel kente yaptığımız bir günlük ziyareti anlatayım.
Geçen hafta Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, rotasını turizme çeviren Bursa için önemli bir proje açıklamıştı. Kamberler Parkı’nda, dünyanın bir çok yerlerinde örnekleri olan panorama tarih müzesi ile ilgili projesini açıklamıştı.
Bursa Panorama 1326, Kamberler Tarih Parkı’nda kurulacak ve kompozisyonu da kentin Osmanlılar tarafından fethini anlatacak.
Dündar, dünyanın bu konuda en büyüğü olan İstanbul’daki Fetih 1453’ü yapan ekiple çalışmaya karar vermişti.
Gerçi basın toplantısında, kompozisyonun sürpriz olması istenmiş detay hakkında da bilgi verilmemişti.
Basın toplantısı sonunda, Başkan Dündar’ın sorduğu soru gezinin yapılmasına vesile olmuştu.
Dündar, “Panorama 1453’ü gören var mı?” diye sorunca sadece bir kişi elini kaldırabilmişti.
Hal böyle olunca Dündar, aynı ekiple İstanbul’daki müzeyi ve yapan ekibin atölyesini görmek üzere geziye karar vermişti.
Şanssızlık bu ya Dündar, aniden Ankara’ya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşmeye çağrılınca geziyi onsuz gerçekleştirdik.
Müze, bir zamanlar şehirlerarası otobüs terminalinin bulunduğu Topkapı semtinde kurulmuş, tıpkı bizimkinin kurulacağı daha önce çöküntü bölgesi olan Kamberler gibi.
Topkapı’nın bir zamanlar yaşadığı karmaşadan eser kalmamış, kültürpark gibi bir alana dönüştürülmüş.
Binaya girdikten sonra 20 metre yukarıya çıktıktan sonra 5 metre merdivenle aşağıya inerek, panorama bölümüne ulaşılıyor. Renk, ışık ve ses gösterisi bir anda sizi büyülü atmosferle bütünleştiriyor.
Bursa’nın da bunun bir benzerine sahip olacağı duygusu geziye katılan herkesi heyecanlandırıyor.
İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet ile burun burunayken, Bursa’dakinde Orhan Gazi ile aynı duyguların yaşanacağı anlatılıyor.
Ekibi atölyelerinde de ziyaret ediyoruz. Bugünlerde Çanakkale savaşları panoraması üzerinde hummalı bir çalışma devam ediyor.
Yakında Bursa’nınkine başlayacaklar.
Çanakkale’nin küçük bir modelini de görmek imkanı buluyoruz. Mükemmel bir eser olacağı ve savaşın tüm çıplaklığıyla görüleceği bir eser ortaya konuluyor.
Panorama Bursa ekibin ustalık eseri olacağı için üç boyutlu canlandırmalar da yer alacak. Başkan Dündar tarafından sürpriz olarak nitelendirilse de ayrıntılarını öğrenme imkanı buluyoruz. Panorama Bursa, başbakan bir kompozisyonu anlatacak. Şehrin Bizanslılar tarafından teslim töreninin yer alacağı kompozisyonda o dönemdeki Türkler ve Bizanslıların yaşantılarından kesitler de aktarılacak. En önemli unsurlar tabi ki Uludağ ve Saltanat kapı olurken, Geyikli Baba da geyikleriyle birlikte yer alacak.
Ekibin danışmanı da Prof. Dr. Halil İnalcık olunca ortaya çıkacak eserin dünya çapınca olacağını söylememize gerek yok.
İstanbul gezisi, bu büyülü kentin en önemli unsuru olan boğaz turu ise sona eriyor.
Gezi sırasında İstanbul’un görkemini görünce geçen dönem DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş’in “ İstanbul’un arka bahçesi değil kömürlüğü olsak yeter” sözleri geldi.
Gerçekten de İstanbul bir dünya kenti ve Bursa’nın bu kadar yakın olması hem şans, hem de şanssızlık. Ama Panorama gibi güzel örneklerini alabilirsek ben bir şans...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...