3 Ocak 2013 Perşembe

Darısı Merinos’un başına




İstanbul’dan sonra en büyük ve en önemli fuar alanına sahip Bursa, 10 yıldan beri TÜYAP sayesinde çok önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Dile kolay 10 yıl geçmiş, Sadece 2012 yılında 39 ülkeden 2 bin 190 firma ve temsilcisinin katılımı ile 23 ayrı fuar düzenlenerek 63 ülkeden ve yurt genelindeki 77 ilden gelen 640 bin ziyaretçiyi ağırlamış.
2013 yılı hedefleri açıklayan TÜYAP, 50 ülkeden 2 bin 750 firmayı Bursa'ya getirmeyi planlıyor. Ziyaretçi sayısı çıtası da yükseltilmiş  70 ülkeden 850 bin ziyaretçiyi firmalarla buluşturulacak.
TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün deyimiyle turizm elçisi gibi çalışıyorlar. Geçen yıl fuarlara 250 bin kişi şehir dışından gelmiş. Turizm acentası benzetmesi yanlış olmaz sanırım. Yapılan araştırmaya göre gelenler bir buçuk gün kalıyor ve 700-800 TL arasında harcama yapıyor.
Bursa’ya yılda 500 bin dolayında turist geldiğini düşünürseniz. Fuarlar için gelenlerin yaptığı katkı yadırganamaz. 10 yılda bu rakam 6 milyona ulaşmış.Yani Bursa’nın 3 katı civarında ziyaretçi gelmiş.
Sözü fazla uzatmadan neden darısı Merinos’un başına dediğimi anladınız sanırım. İlhan Ersözlü’ye de Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ni sorduğum da yanıtları ilginçti.
Tüyap’ın Merinos’a ilgisi vefat eden Bursa Büyükşehir eski Başkanı Hikmet Şahin döneminde başlamış.
İnşaat bitmek üzereyken başkanla görüşülmüş, teklif dahi yapılmış.
Ersözlü’ye göre, kongre işi kolay değil, kendi deyimiyle “iki yıl sonrasına ateş ediyorsunuz” yani bugünden başlasanız meyvelerini ancak iki yıl sonra yiyebilirsiniz.
Ramazan aylarında bahçesinde Pazar açıldığı için eleştirdiğimiz, Merinos AKKM bugünlerde kimlere ev sahipliği yapıyor biliyor musunuz?
Yılbaşı hediyelik fuarı altında, incik boncuk pazarına.
Üstelik Bursa’daki binlerce esnafın yılbaşı alışverişini kırarcasına...
Afrika ve uzak doğu ülkelerinden getirilen incik boncuk türü eşyaların satılması, uluslar arası kongrelere ev sahipliği yapması için kurulan ve binbir emekle inşaa edilen Merinos’a hiç yakışmıyor.
Bir hatırlatma daha yapayım. Merinos’un kurulmasına en büyük katkıyı BTSO yaptı. Yani Bursalı sanayici ve tüccarın katkısıyla yapılan bir tesis Bursalı esnafın kısmetini engellemekte kullanılıyor.
Ersözlü de, merkezin bugünkü halinin misyonuyla örtüşmediğini vurguluyor.
Oysa, TÜYAP örneği ortada, çalışılınca emek sarf edilip, özellikle profesyonelce yönetilince neler yapılabileceğini görüyoruz.
Ne diyelim darısı Merinos AKKM’nin başına.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...