19 Ekim 2012 Cuma

Kömür, Keles’in 700 yıllık geçmişini tarihe gömecek


Türkler, Uzak Asya’dan dörtnala gelirken yerleştikleri bölgelere de geldikleri yerlerin isimlerini vermişlerdi.
700 yıl önce bugünkü Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in 20 kilometre uzağındaki Keles’teki Türk boyu da bunlardan biriydi. Daha Bursa kent merkezi fethedilmeden Uludağ’ın eteklerindeki bu bölgeye gelip yerleşmişlerdi. Göç ettikleri bölgeye de çok benzediği için adını da Keles koymuşlardı.
700 yıllık tarihe sahip Keles bugünlerde çok sıkıntılı günler yaşıyor. Aslında son yüzyıldır sıkıntıları devam ediyor. Önce Çanakkale’de ardından Kurtuluş Savaşı’nda verdikleri şehitler nedeniyle bir türlü toplanmamış, uygun üretim yöntemleri geliştiremedikleri için köyden kente göçün kurbanı olmuşlardı.
Son 10 yıldır talih yüzlerine gülmeye başlamıştı. Türkiye’den önce Avrupa’ya ardından tüm dünyaya kiraz ihraç eden bir firma sayesinde, meyve yetiştiriciliğine başlamışlardı. Toprak da uygun olunca Keles ve özellikle Kozağacı bölgesi kirazları iyi para etmeye başlamıştı.
Göç durmuş, tersine göçün hesapları yapılmaya başlanmıştı.
Çünkü Bursa’ya göçenler aslında köylerinde meyve yetiştiriciliği ile daha çok kazanacaklarını fark edince dededen atadan kalan topraklarına önce kiraz, ardından ceviz ekmeye başlamışlardı.
Oysa toprağın hemen 2-3 metre altındaki sinsi tehlike onları bekliyordu.
2006 yılında bölgedeki linyit rezervlerinin değerlendirilmesi amacıyla termik santral gündeme gelince hepsi birden ayağı kalkmış ve bir sepet kiraz ile kömürü masanın üzerine koyup, hangi değerli diye tepkilerini dile getirmişlerdi.
Köylüler ayağa kalkınca bakanlık geri adım atmış ve ÇED raporu sürecinde ihale iptal edilmişti.
Keleslileri tehdit eden tehlike bitmedi aslında.
1 Kasım’da tekrar ihale yapılacak 270 megavat gücündeki termik santral için alan firmaya 13 bin 606 hektarlık alanda kömür çıkarma izni verilecek. Bu Keles’in tamamının yüzde 20,3’ünü oluşturuyor. Yani  Keles’in beşte birinde açık alanda linyit çıkarılacak. Toprak tabakası kaldırılacak ve çıkarılan linyit Kozağacı bölgesinde kurulacak termik santrale taşınacak.
Yapılan hesaplamalara göre bu bölgede 100 bin kiraz, 50 bin ceviz ağacı ekili. Bunların tamamına yakını 30 yıllık maden işletme ruhsatı süresince yok edilecek. Zaten Keles’in 32 köyü var. Bunlardan 23’ü haritadan silinecek.
Kömür, Keles’in 700 yıllık geçmişini tarihe gömecek.
Bölge köylüleri ihale tarihinin açıkladığı günden beri ayakta. Seslerini duyurmak için her yola başvuruyorlar.
21 Ekim Pazar günü de Bursa’da protesto yürüyüşü yapacaklar.
Bursa’nın dağ ilçeleri olarak adlandırılan Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan Yardımlaşma ve Kültür Derneği de (Dağ-Der)  Keleslilere destek verecek.   
25 Kasım’da genel kurul yapma hazırlığı içinde bulunan Dağ-Der’in genç başkanı Erkan Aydın, Keleslilere her türlü desteği vererek yanlarında olduklarını söylüyor.
Dağ-Der de Pazar günü Keleslilerin yanında olacak.
Aslında tüm Bursa’nın Keleslilerin yanında olması lazım.
Çünkü bu termik santral sadece o yöreyi değil, tüm Bursa’yı etkileyecek.
Aslında ihale işinde de bir terslik var. Devlet termik santrali ve kömür alanını ÇED raporu alınmadan özel sektöre ihale edecek. Alan firma köylülerle karşı karşıya gelecek.
O yüzden daha tren kaçmadan ihale yapılmadan köylülerin dinlenmesi ve seslerinin duyulması gerekli. Bu da tüm Bursa'nın onlara destek vermesiyle olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...