22 Eylül 2021 Çarşamba, 08:00
Türkiye sağlık turizmi sektörle son 10 yıldır tanışıyor.
Oysa ABD'de sağlık turizmi ile anılan şehirleri bile var. ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston Medikal Center'in adını merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın by-pass ameliyatı sırasında duymuştum. O yıllarda Özal'ın neden ameliyat için burayı tercih ettiği tartışma konusu olmuştu.
Tercih edenlerinden biri ameliyatı gerçekleştirecek olan Prof. Dr. DeBakey'in alanındaki başarısı ve ünü, ikincisi de ameliyatın gerçekleştirileceği hastane ve çevresindeki konaklama tesislerindeki kaliteydi.
Nitekim yıllar sonra Houston'a gittiğimde Medikal Center'in koca bir kent olduğunu gördüm. Dünyanın her yerinden hastaların tercih ettiği merkez bugün bile şöhretini sürdürüyor.
****
Sağlık turizmi deyip geçmeyin pandemi öncesi yılda 30 milyon insan trafiği ve toplam 500 milyar dolarlık harcama bütçesinden söz ediliyor.
Başka bir çarpıcı rakam daha söyleyeyim; ülkemizi ziyarete gelen bir turistin bıraktığı döviz 600 dolarken, sağlık turizminde en alt sınır neredeyse 10 bin dolar seviyesinde.
Türkiye, son 10 yılda hem özel sektör hem de kamunun sağlık yatırımları ile bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi. Bunu pandemi döneminde Türkiye'nin sağlık hizmetleri sunumundaki farkındalığıyla da gördük.
Ayrıca ülkemizin coğrafi konumu itibarıyla ulaşılabilir olması da avantalar arasında. 4 saatlik uçuş mesafesindeki 57 ülkede yaşayan bir milyar insana hitap ediyor.
Son yıllarda dünya standardının üzerindeki sağlık tesisleri ve nitelikli sağlık personeli, pandemi öncesi Türkiye'yi parlayan yıldız haline getirmişti. Türkiye de, sağlık turizminde 2023 yılı için bir buçuk milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolarlık hedef koymuştu.
Bursa da, bu alanda Türkiye'nin öncü kentlerinden biri. 2011 yılında sağlık profesyonelleri ve turizmcilerden oluşan 16 kent gönüllüsü tarafından Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) kuruldu.
2011 yılından beri Türkiye ve öncü kent Bursa, sağlık turizminde önemli başarı yakaladı. O yıl Türkiye genelinde 156 bin, Bursa'da ise sadece 118 olan yabancı uyruklu hasta sayısı, pandemi öncesi Türkiye genelinde 662 bin, Bursa'da ise 15 bine yükseldi. Türkiye dört kat artış sağlarken Bursa 15 kat büyüdü.
Bu yıl 10'uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan BUSAT, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak önemli bir etkinliğe imza atacak. BUSAT'ın kurucu başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in BUSAT yönetim kurulu ile yaptığı toplantıda yapılması kararlaştırılan 'Pandemi sonrası Sağlık Turizmi Vizyonu' konulu panel, kamu ve özel sektör kurumlarını buluşturacak.
YENİ NORMALE UYUM SAĞLAYAN AYAKTA KALACAK
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde dün düzenlenen panelin tanıtım toplantısına Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Halide Serpil Şahin, BUSAT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Yurdakoş, ve Büyükşehir Belediyesi Dış ilişkiler Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan BUSAT Başkanı Yurdakoş, pandemi ile ortaya çıkan yeni normallere uyum sağlayan ülkeler ve kuruluşların ayakta kalacağını ve rekabet şansını arttırabileceğini vurgulayarak, uyum sağlayamayanların ise gerileyeceğine dikkat çekti.
Bu amaçla ön almak istediklerini ifade eden Yurdakoş, düzenlenecek panelde, yeni normallerle Türkiye'nin uluslar arası sağlık turizminde hak ettiği çok iyi yerlere gelebilmesi için yapılması gerekenlerin masaya yatırılacağını söyledi.
Yurdakoş'un verdiği bilgiye göre, panel, sağlık turizminin kamu ve özel sektördeki önemli aktörlerini bir araya getirecek. Açılışa Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan katılacak. İlk oturumda ise kamu adına, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Alperen Kaçar yer alacak.
İkinci oturumda ise Kocatepe Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, THTC Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Sağlık Turizmi Danışmanı ve Metin Akkök, Sağlık Hukukçusu Prof. Dr. Ayfer Uyanık konuşma yapacak.
Türkiye'nin sağlık turizminin gelecek vizyonunun şekilleneceği panelde, sektör temcileri soru cevap ve önerilerle dile getirecekler.
'SANAYİCİNİN AYAĞINA KADAR GİTTİK, PROJE GÖTÜRDÜK OLMADI'
Gelelim toplantının en can alıcı bölümüne;
Bursa'nın sağlık turizmi için yüksek potansiyeli olan bir kent olduğunu vurgulayan Dr. Yurdakoş'a göre, Bursa'daki sağlık tesisleri üst düzeyde. İstanbul'daki tedavilerin yüzde 99'u Bursa'da da gerçekleştirilebiliyor.
11 Eylül saldırıları sonucu batı ülkelerindeki farklı bakış açısı nedeniyle tercihini Türkiye'ye çeviren Müslüman ülke vatandaşları için Bursa en iyi alternatif şehirlerden biri. Yurdakoş, ' Türkiye ve Bursa özellikle farklı kültürleri hoşgörüyle karşılayan bir kent. Çarşaflısına da modern giyimlisine de hoşgörü ile yaklaşılıyor. Ayrıca Bursa'ya gelenler, hem tedaviden hem de yaşam ortamından o kadar memnun kalıyorlar ki buradan ev satın alıyorlar. Örneğin benim kurumumda tedavi gören 22 yabancı Bursa'dan ev aldı' dedi.
Toplantıda daha önce sağlık turizmi yatırımı gerçekleştirileceği açıklanan Sıcaksu Bölgesi'ndeki yeni yatırım ile ilgili bir soru üzerine BUSAT'ın geçen dönem başkanı Prof. Dr. Sedat Demir, çarpıcı bir yanıt verdi:
'Sağlık turizmini sadece medikal ayaklarıyla değerlendirmek yanlış. Sağlık yaşlanma, yaşlı turizmi, termal sağlık turizmi ile birlikte değerlendirmek gerekir. Bursa'nın bu konuda büyük potansiyeli var ama bugüne kadar değerlendirilemedi'
Hem geçen dönem belediye başkanı Recep Altepe hem de şimdiki başkan Alinur Aktaş'ın sağlık turizmi yatırımcısı çekmek için ne kadar emek verdiklerini bildiğini ifade eden Prof. Dr. Demir, 'Ama maalesef Bursa'nın yerel yatırımcısı sağlık turizmine yatırım yapmak istemiyor. Daha kolay getirisi olan alanlara yöneliyor. Bursa'nın bir çok büyük sanayicisinin ayağına kadar gittik. Proje götürüldü. Bu alanlara yatırım yapmaları teklif edildi. BTSO ile toplantılar yapıldı, belediye başkanlarımız fiilen katıldılar. Ancak maalesef mesafe kaydedilmedi' dedi.
Bu arada, ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki bölümünde BUSAT Başkanı Dr. Metin Yurdakoş'la sektör ve paneli konuşacağız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder