31 Ekim 2021 Pazar

Botanik Parkı'nın yeniden planlanması ve Saker'in itirazı

 23 Eylül 2021 Perşembe, 08:09

 
 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, son iki yılda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile önemli projelere imza attı.

Bunlardan biri Tarihi Hanlarla ilgili olan Çarşıbaşı projesi, diğeri de Atatürk Spor Salonu'nun yenilenmesiydi. İki projeyle ilgili gelişmeleri sorduğum Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Çarşıbaşı projesinde belediye ve jürinin bir takım revizyonlar yaptığını ve sona gelindiğini belirterek, Atatürk Spor Salonu'nun ihalesinin yapıldığı söyledikten sonra Büyükşehir ile yapacakları yine bir çalışmayı ilk kez kamuoyuna açıkladı.

Soğanlı Botanik Parkı'nın planlaması için Büyükşehir Belediyesi'nden birlikte çalışma teklifi geldiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

'Botanik Parkı'nın rehabilitasyonu ve master planı için ekip oluşturup, önümüzdeki günlerde incelemeye başlayacağız. Kamuya destek vermeyi önemsiyoruz. Belediyenin burayla ilgili özellikle sıkıntıları var. Doğal rehabilite ve senaryo kurgusunun yapılması konusu ele alınacak'

Botanik Parkı'nın Bursa için ne kadar önemli olduğunu bilindiği için Başkan Şimşek'e buranın özelliklerinin bozulmaması konusundaki endişemi aktardığımda, 'İşin içinde biz olursak güvence olur. Ortak çalışma yapacağız' yanıtını verdi.

Bu gelişmeyi duyururken, projenin altında imzası bulunan Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker'i aramadan olmazdı.

Çalışmayı anlattığımda ilk tepkisi, 'Kılına dahi dokunulmaması lazım. Hele ilave bina akıldan bile geçmemeli. Bir çivi dahi çakılmamalı. Mevcut binalar tarihi Bursa evlerinin özenle seçilmiş örnekleri. Ağaçlardan da bir dal dahi koparılamaz. Doğal sit alanı ve hepsi bir ahenk içinde' sözleriyle oldu.

Saker, ziyaretçilerin kullandığı ve geçen zaman içinde eskiyen yapıların onarımdan geçirilebileceğini, giriş bölümünde düzenleme yapılabileceğini de hatırlattı.

BOTANİK PARKI NEDEN ÖNEMLİ?

Saker'in hayvanat bahçesi ile birlikte botanik parkı yaptırmasının en önemli hedeflerinden biri bu bölgedeki ovanın korunması ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesiydi. Nitekim aradan geçen 23 yılda bu iki yeşil alan kaçak yapılaşmayı önlediği gibi kente de güzellik ve zenginlik kattı.

Biraz da özelliklerini anlatayım: Tam adıyla Soğanlı Botanik Parkı, 400 bin metrekarelik bir alanda kurulu. İçinde 150 türden 8 bin ağaç, 76 türden 100 bin çalı formu, 20 türden 50 bin yer örtücü ve 27 türden 6 bin gül ile bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir doğa bahçesi.

Parkta ayrıca, Japon bahçesi, İngiliz bahçesi, Fransız bahçesi, gül bahçesi, açelya-orman gülü bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, kaya bahçesi, renk bahçeleri, şekilli bitkiler bölümleri bulunuyor. Ziyaretçilerine dinlenme, sağlıklı yaşam için spor yapma imkanı da sunan parkta 12 bin metrelik doğal yürüyüş yolları ve gölet bulunuyor. Parkta inşa edilen 17, 18 ve 19'uncu yüzyıllara ait Osmanlı döneminden kalma Bursa evleri de otel, restoran ve kafeterya olarak kullanılıyor.

Bu güzellik ve zenginliği barındıran Botanik Parkı'nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması Bursa için hayati derecede önem taşıyor. Tam da Bursa'nın yeşil alan miktarını arttırmak için projeler ürettiğimiz dönemde burayı gözümüz gibi korumalıyız.

NİLÜFER LİONS, ULUSAL KONVANSİYONA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Koronavirüs pandemisi hayatın her alanını olduğu gibi sivil toplum ve gönüllü kuruluşların da etkinliklerini olumsuz yönde etkiledi. Toplantıların büyük çoğunluğu çevrim içi yapılırken, toplum desteklerinin kamuoyuna duyurulmasında da güçlükler yaşandı.

Çevre, eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan Nilüfer Lions Kulübü yönetimi Altınceylan tesislerinde 2021-2022 Hizmet Dönemi'nin tanıtımı için basının karşısına çıktı.

Gönüllü bir topluluk olan ve karşılıksız hizmeti amaç edinen Lions kültürü, 1917 yılına kadar dayanıyor. Türkiye'de 1963 yılında Fahrettin Kerim Gökay tarafından ilk kulübü kurulan Lions'ların Bursa'daki ilk kulübünü ise 1971 yılında Feridun Malcılar önderliğinde oluşturuldu.

Bursa Nilüfer Lions Kulübü'nün kuruluş tarihi ise 1980-1981 yılı dönemine dayanıyor. Tüm üyeleri kadınlar olan kulüp o yıllarda Lioness olarak adlandırılırken 1991 yılında Lions statüsüne geçti. Ancak hala tüm üyeleri kadınlardan oluşuyor.

Bu arada bugün ülkemizde 7 bin Lion ve gençlerden olun bin 400 Leo topluma hizmet için çalışıyor.

Nilüfer Lions'un hizmet dönemi başkanlığını ise Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim olan Beril Baylan yapıyor. Baylan, BUSİAD'ın kurucusu Doğan Ersöz'ün kızı ve geçtiğimiz yıllarda BUSİAD Başkanlığı yapan Günal Baylan'ın eşi.

Dünkü tanıtım toplantısına Baylan'ın yanı sıra Çiğdem Karagöz, İffet Ebubekir, Zeynep Aysan, İsmihan Kesim, Zennur Meriç ve Özlem Can katıldı.

Döneminde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Beril Baylan, uluslararası Lions'un önerdiği çevre, açlık, diyabet, görme ve çocuk kanseri alanlarında projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Eğitim alanında da Lion Quest adı verilen uluslar arası bir etkinlik olan '21'inci yüzyılın değişen dünyasında çocuk ve gençlerin olumlu tutum ve davranışlar edinmesinin sağlanması amacıyla sosyal-duygusal gelişimi programı bir devlet okulunda hayata geçirilecek.

Pandemi koşulları projelerin net tarihlerini açıklayamadıklarını ifade eden Baylan, 27-29 Mayıs 2021'de 54'üncü Ulusal Konvansiyona Nilüfer Lions'un ev sahipliği yapacağını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...