08 Eylül 2021 Çarşamba, 08:07
Geçen yıl koronavirüs pandemisinin başlamasıyla inşaat sektörü de krize girmişti. Yaz aylarına doğru hükümetin aldığı teşvik tedbirleri sektöre bir süre nefes aldırsa da ardından gelen girdi maliyetlerindeki aşırı yükselme inşaat ve emlak piyasalarını tekrar zora soktu. Bunun yanı sıra girdilerin yansımasıyla emlak ve özellikle konut fiyatları da uçuşa geçti.
Geçen gün bir arkadaşım anlattı. İnternet sitesinden favorilerine aldığı konutların fiyatlarına iki ay içinde neredeyse yüzde 20-30 civarında artış meydana gelmiş. Geçen yılki fiyat karşılaştırmalarını ise hiç söylemeyeyim.
Dün Sönmez Medya'yı ziyarete gelen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ve Yönetim Kurulu'nda Sayman üye olarak görev yapan Cevat Şahin ile inşaat sektörü, kentsel dönüşüm, depreme hazırlık, kaçak yapılaşma ve ulaşım sorunlarını konuştuk.
Albayrak, 2020 yılının şubat ayında üçüncü kez İMO şube başkanlığına seçilmişti. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde ise aday olmayı düşünmüyor.
Pandemi sektör kadar oda çalışmalarını da etkilemiş. Geçen süre içinde oda olarak hiçbir aktiviteyi tam anlamıyla yapamadıklarından yakınan Albayrak, inşaat sektöründeki maliyet artışlarını ve yükselen fiyatları şöyle değerlendirdi:
'Maliyetler çok yükseldi. Müteahhit bir ürün ortaya koyuyor ve para kazanmak istiyor. Ancak, başta arsa olmak üzere maliyetlerin yüksekliği yüzünden eksi ile başlıyor. Demir, bir önceki yıla göre yüzde 130 arttı. Diğer kalemlerdeki artış ise yüzde 70'in üzerinde. Bu artışlar konut fiyatlarını da uçuruyor. Maliyet artışları nedeniyle müteahhide kızamıyoruz'
Albayrak'ın en çok merak ettiği soru ise şu: Bu evleri kimler alıyor?
Gerekçesini de şöyle açıklıyor; Eskiden karı koca çalışan konut alabiliyordu. Birinin maaşıyla geçinip diğerinin maaşıyla taksit ödeniyordu. Şimdi ikisinin maaşı bir taksit ödemeye yetmiyor. O yüzden çok enteresan buluyorum.
Peki, yeni proje üretiliyor mu?
Bursa'da müteahhitlerin en çok zorlandığı konu arsa temini. Birçok yüklenici arsa bulamadığı için proje geliştiremiyor. Arsa maliyetleri çok yüksek. Bunun önüne geçmenin yolu ise belirli planlama ile kentsel dönüşümden geçiyor. Bu iki yönden faydalı. Hem çöküntü alanları ortadan kalkıyor hem de arsa maliyetleri düşüyor.
Albayrak'a göre, Bursa, bir taraftan dağ, bir taraftan deniz ve ova koruma alanı arasına çıkışmış. Doğu-batı aksında gelişmeye çalıyor. Aslında çok bilinmeyenli bir denklem içindeyiz. Bir taraftan ovayı korumaya çalışırken, diğer yandan ovadaki kaçak yapılaşmayı teşvik ediyoruz.
Buna örnek olarak da İmar Barışı ve ardından kaçak konutlara elektrik, su ve en son doğalgaz bağlanmasını gösteren Albayrak, bunun gerçek kentlilik olmadığına dikkat çekti.
Bursa'nın 1/100 binlik planı konusuna da değinen Albayrak, 'Pandemi döneminde interaktif çalıştay yapıldı. Ondan sonra hiçbir açıklama yapılmadı. Plan ne aşamada onu da bilmiyoruz' dedi.
YILDIRIM'DAKİ DÖNÜŞÜME DARBEYİ İMAR BARIŞI VURDU
Albayrak, imar barışı eleştirilerini sürdürürken geçen dönem Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile aralarında geçen konuşmayı da anlattı:
'Yıldırım'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına en büyük darbeyi imar barışı vurdu. Edebali, inşaat mühendisi bir meslektaşımızdı. Kentsel dönüşüm çalışmaları çok güzel ilerlerken, imar barışı çıkınca görüşmelerin bir gecede kesildiğini anlatmıştı. Böyle bir şey olmaz. Devlet neden böyle bir şey çıkardı akıl alır gibi değil. Sonuçları uzun vadede ülkemiz ve vatandaşlarımız için çok kötü olacak'
Kaçak yapıyı önleme konusunda toplum ve yöneticiler olarak zaafımız olduğunu savunan Albayrak, şöyle devam etti:
' Belki fazla vicdanlı davranıyoruz. Katı kurallarımız yok. Hapis cezası çıkardık. Hala kaçak yapıyı önleyemedik. Dolayısıyla kaçak yapıyı önleyemiyorsa önünü açacak vatandaşın. Diyecek ki şu şartlarda yap bir ev diye ve onu kontrol edecek. Başka şansımız yok. Yoksa Bursa elden gidiyor. Verimli tarım alanlarını bir daha elde etmemiz mümkün değil. Gelecek kuşaklara ve nesillere de bir ihanettir açık açık söyleyeyim. Sahip çıkmamız lazım'
Mimarlar Odası ve İMSİAD ile birlikte aylardır üzerinde çalıştıkları Bursa için kentsel dönüşüm modeli konusunda da bilgi veren Albayrak, organizasyonu BTSO yapıyor. Önümüzdeki hafta basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracağız' dedi.
Albayrak, odanın önümüzdeki aylarda yapacağı iki çalıştay hakkında da bilgi verdi. Birincisi 18 Eylül'de düzenlenecek 'Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle devredilmesi' konulu çalıştay, diğeri ise ekim ayı sonunda yapılacak ulaşım ile ilgili çalıştay.
BOZBEY'DEN ANKARA ÇIKARMASI...
Mustafa Bozbey, 20 yıl Nilüfer belediye başkanlığının ardından 31 Mart 'ta yapılan yerel seçimlerde Millet İttifakı'nın Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştu.
Seçimlerden bir yıl sonra Bursa'yı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nilüfer ve Mudanya'da katıldığı törenlerde yaptığı konuşmalarda önümüzdeki yerel seçimlerde Bozbey'in yeniden adayları olduğunu kamuoyuna açıklamıştı.
Bozbey de, bu açıklamaların ardından CHP milletvekilleri ve İl Başkanı İsmet Karaca ile birlikte sahaya inmişti.
Bozbey, dün Ankara'da Millet İttifakı'nın iki lideriyle yaptığı görüşmeleri sosyal medya hesabından paylaştı.
Kılıçdaroğlu ile oldukça faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini yazan Bozbey, 'Bursa'yı ve Bursalıları çok önemsediğini her fırsatta dile getiren Sayın Genel Başkanımıza, yine güzel şehrimize dair son bilgileri aktardık. Kendisi de hem yerel hem de genel siyasete ilişkin değerli görüşlerini bizlerle paylaştı' dedi.
Bozbey, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'le yaptığı görüşmeyle ilgili olarak da şunları yazdı: ' Hem güzel Bursa'mız hem de ülkemize dair fikirlerimizi ve önerilerimizi karşılıklı olarak paylaşma fırsatı bulduk. Bursa'yı yakından takip eden Sayın Akşener, tüm Bursalı hemşerilerimize selam ve sevgilerini iletti.'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder