Bilim insanlarının yıllardan beri söyledikleri küresel ısınmanın yarattığı iklim felaketleri günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Aşırı sıcak hava dalgaları, seller, orman yangınları doğal afetler her geçen gün şiddetlenerek artıyor.
Geçen hafta Rize'deki sel felaketi, bu hafta Ege ve Akdeniz'deki orman yangınları. Sadece bizde de değil. Kış mevsimini yaşayan Brezilya'da görülmemiş kar ve soğuk hava, NASA'nın paylaştığı görüntü ve verilere göre, kuzey yarım küre alevler içindi.
Sıcak konuyla devam edeyim. 3 gün içinde 7 ilde toplam 71 orman yangını meydana geldi. Bunlardan 57'si kontrol altına alındı. Diğer yangınların sürdürülmesi için çaba gösteriyor ama maalesef uçak sayımızın eksik olması nedeniyle yangınlara müdahalede yetersiz kaldığımız apaçık ortada.
Yunanistan gibi yüzölçümü bizim üçte birimiz kadar bile olmayan bir ülkenin 20 yangın söndürme uçağına karşı bizde uçak yoksa burada bir eksik ve yanlışlık var demektir.
İşin diğer bir boyutu da yangınların çıkışı hakkındaki iddialar. Bunlar Türkiye'nin yıllardan beri uğradığı terör belasının vahşetini de ortaya koyuyor.
***
Oldum olası poyrazı sevmem. Kışın soğuk getirir yaz aylarında ise ağaçları deyim yerindeyse kibrit gibi kurutarak, bir kıvılcımla yangına yol açar. Üstüne bir de hava sıcaklığının küresel ısınma ile birlikte birkaç derece yükselmesini eklerseniz, sabotaj olmasa da ormana atılan bir cam parçası bile yangına neden olabilir.
Sel ve orman yangınlarının yanı sıra dün aslında işin temel kaynağının ne olduğunu anlatan bir haber vardı.
İki binden fazla bilim insanı tarafından imzalanan yeni bir bildiriye göre, küresel ısınma nedeniyle Dünya'nın 'hayati belirtileri' geri döndürülemeyecek şekilde zarar görmüş, Sera gazı konsantrasyonu, buzul erimesi, ormanların yok olması ve mercan ağarması gibi unsurların incelendiği çalışmada, dünyanın 31 hayati göstergesinin yarısından fazlasında kritik eşik geçilmiş.
İmzalanana araştırma oldukça uzun merak edenler internet sitelerinden bulabilir. Birkaç başlıkla işin özetini vereyim. 2020 yılı dünyada kayıtların başlamasından bu yana tarihe geçen en sıcak ikinci yıl olmuş. Atmosferdeki karbondioksit miktarı kayıt altına alındığı tarihten beri en yüksek düzeyinde.
Grönland ve Antarktika'da tüm zamanların en düşük buz kütlesi seviyelerinin kaydedilmiş. Buzulların sadece 15 yıl öncesine göre yüzde 31 daha eriyor.
Bu göstergelerin anlattığı şu bilim insanlarının yıllardan beri dediği gibi küresel ısınma başladı ve hızla iklim kıyametine doğru gidiyoruz. Önümüzdeki dönemde iklim daha şok edici durumlar ortaya çıkarabilir.
Önce bir tespit yapalım: Bir sorunla karşılaştığımızda ilk refleksimiz 'suçlu aramak'. Bu sadece bize özgü de değil, evrensel bir davranış biçimi. Önemli olan benzer olayların yaşanmaması için ne yapmamız gerektiğine hızlı bir şekilde geçmemiz.
Yukarıda anlattığım gibi Türkiye'nin topyekun küresel ısınma ve iklim krizi için stratejisini bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor. Yoksa daha çok tartışmaya devam ederiz.
CHP'Lİ VEKİL SORDU: NEDEN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI ALINMIYOR
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, önceki gün son yıllarda sıkça yaşanan orman yangınlarının önüne geçmek ayrıca söndürme ve kontrol altına alma aşamasında yaşanan idari ve teknik hataların en aza indirilmesini sağlayacak bir yangın eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek ilgili kanunda değişiklik yapılması için kanun teklifi vermişti.
Son 10 yılda ortalama 2 bin 631 adet orman yangınında, 9 bin 96 hektar ormanlık alanın yandığını ve sadece 2020 yılında 3 bin 399 adet orman yangınında 20 bin 971 hektar ormanlık alanın yangınlardan etkilendiğini ifade eden Aydın, yangınlara karşı orman müdürlüğünün yanı sıra hataların en aza indirilmesi için sürekli eğitim merkezleri kurulmasını önermişti.
Aydın, dün de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bakanlık envanterinde yangın söndürme uçaklarının bulunmamasının gerekçesini sordu. Geçtiğimiz yıl Rus şirketle anlaşma yaparak günlük 1.3 milyon TL ödeme yapıldığını hatırlatan Aydın Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:
'Türkiye'de orman yangınlarının her yıl meydana gelmesine rağmen neden yangın söndürme uçağına gereksinim duymadınız? Bakanlığınızın envanterinde şahsınızın da kullandığı uçakla birlikte kaç uçak bulunmaktadır? Bu uçaklar neden kullanılmaktadır?
Orman Bakanlığı olarak yaptığınız ihalede ' Şartnameye su kapasitesi 5 bin litre ve üzerindeki uçakları kullanacağını' belirttiniz. Türk Hava Kurumu'nun elindeki uçakların kapasitesi 4 bin 900 litreydi. 100 LT fark THK uçaklarının devre dışı bırakılması için miydi? Geçtiğimiz yıl Rus şirketle anlaşma yaparak günlük 1.3 milyon TL ödeme yaptınız. Türkiye'deki arazi koşullarına uymayan ve dünyanın en pahalı kiralaması olarak sayılan bu uygulamanız nasıl açıklanabilir? Sizce makul bir kiralama mıdır?'
AK PARTİ'DEN KADIN GİRİŞİMCİ ATAĞI
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı, 'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' sloganıyla 81 İlde Kadın Emeği Türkiye'nin İstikbali Buluşmalarını gerçekleştiriyor.
Projenin amacı 81 ildeki meslek edinmek ve iş kurmak isteyen kadınlara bölgenin coğrafi ve sosyolojik durumu göz önüne alınarak planlanan, İŞKUR, KOSGEB, Ticaret İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı gibi kamu kurum ve kuruluşların sağladığı hibe, destek ve fon projelerini anlatmak. Böylelikle özelde il kapsamında, genelde de Türkiye'de kadının üretime katılımını arttırmak. Kadınları ülke ekonomisine ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamaları için yönlendirmek.
Projenin hedef kitlesi ise il bazında yaklaşık 300, Türkiye genelinde ise yaklaşık 25 bin kadına ulaşmak.
AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Merkez Kadın Kolları Teşkilat Başkanı Emine Yavuz Gözgeç, bu projeyle kadınlara ' Ben yaptım sen de yapabilirsin' inancını vermek istediklerini belirterek, hem girişimci olmak isteyen özellikle kırsal alamdaki kadınları cesaretlendirmek, hem de kurum destekleri hakkında bilgilendirmek istediklerini söyledi.
Gözgeç, şimdiye kadar 20 ilde program yaptıklarını ve 2-3 Ağustos'ta Bursa'da Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Kesir'in da katılacağı toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder