1 Temmuz 2021 Perşembe

Çavuşoğlu'nun kritik ziyareti öncesi Batı Trakya'nın sorunları [30 Mayıs 2021 ]

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Atina'ya yapacağı resmi ziyareti öncesi Batı Trakya'ya gidecek olması Yunan basını tarafından gerginlik olarak yorumlandı.

Bugün Batı Trakya'ya özel ziyaretinde Müslüman Türk azınlığın temsilcileriyle görüşecek ve onların sorunlarını ilk elden dinleyecek olan Bakan Çavuşoğlu, aynı gün Atina'ya geçip Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile bir akşam yemeği yemesi, Pazartesi günü de Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüşmesi öngörülüyor.

Yunan basını bu ziyareti gerginlik olarak nitelendirmesi anlamak mümkün değil.

Çünkü Yunanistan'ın Başbakan ve Dışişleri bakanlarının Türkiye ziyaretleri öncesi mutlaka İstanbul'u ve patrikhaneyi ziyaret etmeleri her zaman yaptıkları iş.

Bu tartışma bir yana bu kritik ziyaret öncesi Batı Trakya'daki Türk azınlığın sorunlarını ASTV'de Gözlem Kulesi programına konuk olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Ali Eminlatif anlattı.

Merkezi İstanbul'da bulunan derneğin Bursa şubesi merhum Şükrü Şankaya tarafından kuruldu. Kuruluş amacı Batı Trakya'daki Türk ve Müslüman azınlığın haklarını takip etmek ve kültürünü sürdürmek.

Dr. Ali Eminlatif'in verdiği bilgiye göre, Batı Trakya kökenli bir milyon kişi, 450 bini Türkiye'de olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile ABD ve Avustralya'da yaşıyor. O bölgede kalanların sayısı ise yoğun göç nedeniyle 150 bine kadar düştü. Halen de göç baskısı devam ediyor.

Son aylarda yaşanan olaylar da asimilasyon ve baskıların en önemli göstergesi. Dr. Eminlatif, bunlara örnek olarak, İskeçe'de yapılan askeri tatbikat, Başbakan Miçotakis'in canlı yayınla bağlandığı bir programda bölgede yaşayanlara 'Pomak', konuştuğu Türk öğrenciye de 'Yunanlı' demesini gösterdi.

Aslında Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın, Lozan Anlaşması ve Yunanistan vatandaşlığından doğan hakları var. Ancak bunlar antidemokratik yöntemlerle yerine getirilmeyerek, yıllardan beri sistemli bir etnik kimlik reddi ve asimilasyon politikası uygulanıyor.

Özellikle etnik kimlik inkarı 1987'den sonra daha da arttı. Yunan mahkemelerinin aldığı kararla Gümülcine Öğretmenler Birliği, Türk Gençler Birliği İskeçe Türk Birliği'nin tabelaları indirildi. AİHM yapılan başvuru sonucu dava kazanıldı. Ancak karar uygulanmadı ve tabelalar asılamadı.

Dr. Eminlatif, Batı Trakya'daki Türk ve Müslüman azınlığın yüzde 80-90'ına yakın bölümü tarımla uğraştığını ve ekonomik olarak sadece Yunanistan'ın değil, Avrupa Birliği'nin en geri kalmış bölgesi olduğunu vurgulayarak, Yunanistan'da kişi başına düşen milli gelir 17 bin Euro'ya ulaşırken, bu bölgede 2 bin Euro'da kaldığını söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN EĞİTİM VE MÜFTÜ ATAMASI

Böylesine yakıcı ekonomik sorunlara rağmen yaptıkları ankette eğitimin ilk sıradaki sorun olarak çıktığını ifade eden Dr. Eminlatif, şöyle devam etti:

'1923'te 300 olan okul sayısı maalesef 120'inin altına düştü. Lozan anlaşmasını hükümleri hiçe sayılarak okullar kapatılıyor. Eğitimin kalitesi ise ayrı bir sorun. Yunanistan Batı Trakya'da eğitim değil, eğitimsizlik üzerine kurulan bir politika izliyor. Bu çocukları eğitmeyip, cahil bırakalım haklarını savunmasınlar politikası izleniyor. Yeni açılmak istenen okullara da izin verilmiyor'

Batı Trakya'daki diğer önemli bir sorun ise seçimle gelmesi gereken başmüftülük makamıyla ilgili. Dr. Eminlatif, 'Etnik kimlik inkarı ile birlikte müftülerimizi seçtirmeye başladılar. Seçimle gelmesi gerekirken bu makamlara vekaleten atamalar yaptılar. Dini bilgisi olmayan ancak Yunan hükümetinin sözünden çıkmayanları atayınca Türk ve Müslüman azınlık bunları kabul etmiyor. Batı Trakyalılar da atamayla gelenlerin arkasında namaz kılmayarak tepkilerini gösteriyor'

Dr. Eminlatif, benzeri durumun vakıflar konusunda da yaşandığını ifade ederek, vakıfların da atamayla yönetilmek istendiğini söyledi. Batı Trakya'da mülkiyetlerin de yüzde 83'ten yüzde 23'lere düştüğünü ifade ederek, AB'nin bu durumları görerek dur demesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı Trakya'daki Türk ve Müslüman azınlığın yanında olması güveni arttırdığını da ifade eden Dr. Eminlatif, Yunanistan ile Türkiye arasında Batı Trakya ile ilgili görüşmelerde, bu konuların ele alındığını ancak her defasında Yunanlıların verdikleri sözleri yerine getirmediklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ziyaretinde yine sorunlar ele alınacak ancak Yunanistan'ın bu tutumu sürdürmesi halinde Türk ve Müslüman azınlığın beklentileri karşılanmayacak.

BABACAN: ŞEFTALİ BAHÇELERİ BETON YIĞININA DÖNMÜŞ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, önceki gün Bursa'daki ziyaretlerinin ardından ASTV'de yayınlanan Satırbaşı Özel'in canlı yayın konuğu oldu.

Sevda Kurul'la birlikte yönelttiğimiz soruları yanıtlayan Babacan, konuşmasına Bursa izlenimleri ile başladı. Ailesinin Ankara'da halen devam eden kumaş ticareti nedeniyle Bursa'ya gençlik yıllarında geldiğini ve Sönmez Holding'in önemli bir markası olan ASF ismini hala unutmadığını hatırlatan Babacan, hızlı kentleşme sonucu şeftali bahçelerinin beton yığınına dönmesine üzüldüğünü söyledi.

Bursa'nın kapalı çarşı ve çevresinin dünyanın en güzel eski kent örneklerinden biri olduğunu kaydeden Babacan, İngiltere Kraliçesi'nin Bursa'ya yaptığı gezi sırasında Dışişleri Bakanı olduğunu hatırlattı. O dönemde de Bursa'ya önem verdiklerini ve Kraliçe'nin programına Bursa'yı aldıklarını kaydeden Babacan, Bursa'nın sanayi ve tarım özelliklerinin yanı sıra bir turizm kenti olması gerektiğine de dikkat çekti.

Program öncesi Bursa Hakimiyet Gazetesi'ni de inceleyen Babacan'a program sırasında gazetemiz yazarı Dr. Murat Kuter'in Bursa Hakimiyet'in 41'inci kuruluş yıldönümünde yayınlanan kitabı da armağan ettik.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...