Bursa'nın hatta Türkiye'nin gözbebeği olan Uludağ'ın turizm potansiyelinin yetki karmaşası yüzünden istenilen ölçüde değerlendirilemediği uzun yıllardan beri tartışılır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında 'Uludağ Davos gibi olsun' talimatı sonrası başlatılan çalışmalar, yine bu yetki karmaşası yüzünden bir türlü hayata geçirilemedi.
İki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Bursa ziyaretinde ilk kez açıkladığı Kapadokya ve Gelibolu'da uygulanan alan başkanlığı formülü Uludağ için umut oldu.
Bursa Valiliği, çalışmalara kısa süre içinde başlayarak, konunun paydaşlarından da görüşler aldı. Hazırlanan dosya bakanlığa gönderildi. Konu aslında hem Kültür ve Turizm hem de Tarım ve Orman Bakanlığını ilgilendiriyordu.
Uludağ'da faaliyet gösteren turizmcilerin ise alan başkanlığı uygulamasıyla ilgili akıllarında soru işaretleri vardı. Bu noktada TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu devreye girerek, turizmcileri önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoyla bir araya getirdi. Bu görüşmelerde turizmciler sıkıntı ve beklentilerini aktarma imkanı buldu.
Uludağ Alan Başkanlığı ile ilgili yasa 1 Ekim'de açılacak TBMM'nin görüşeceği ilk tasarılardan biri olacak.
Çalışmalar kapsamında Uludağ, önceki gün önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Ersin Yazıcı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına AK Parti Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Emine Yavuz Gözgeç, CHP Milletvekilleri Erkan Aydın ve Prof. Dr. Yüksel Özkan katıldı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da mesaj gönderdi.
Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Neşe Çıldık ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Emin Özkan, milletvekilleri ve turizm sektörü temsilcilerine alan başkanlığını anlattı. Sorunlarını bir kez daha dile getirme fırsatı buldu.
Alan başkanlığı projesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifleriyle gerçekleştirildiğini ifade eden Hakan Çavuşoğlu, toplantıyı şu sözlerle değerlendirdi:
'Herkes görüş ve önerilerini ifade etti. Alan başkanlığı tesis edilirken Uludağ'ın özelliklerinin dikkate alınması gerekiyor. Ankara'ya gittiğimizde Kültür ve Turizm bakanımızla görüşerek yasa teklifimizi bu konuları dikkate alarak olgunlaştıracağız. Alan başkanlığı yasasının çıkmasıyla Uludağ'ın dört mevsim kullanılmasıyla ilgili beklentiler karşılanmış olacak. Daha önce yetki karmaşası yüzünden karar alıp ilerlemek zor oluyordu. Artık tek elden karar alınması zaman kaybını önleyecek.'
Çavuşoğlu, alan başkanlığının çalışmalarının yanı sıra yatırımların da devam ettiğini ifade ederek, doğalgazın bu sezona yetiştiğini, suni kar üretimi için de DSİ'nin gölet ihalesini gerçekleştiğini söyledi.
Uludağ'ın Bursa'nın ortak paydası olduğuna da işaret eden Çavuşoğlu, muhalefet milletvekillerine alan başkanlığına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
'DOĞRU BİR İŞİN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ'
Toplantıya katılan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, hem dağ yöresinden hem de orman mühendisi bir babanın oğlu olduğu için Uludağ konusunda duyarlı siyasetçilerden biri.
Uludağ'daki yetki karmaşasının potansiyelin ortaya çıkmasını engellediğini ifade eden Aydın, 'Uludağ'ın benzeri olan yerler 12 ay çalışırken, biz ancak iki ay yararlanabiliyoruz. Toplantı için gittiğimizde Uludağ'ın en güzel zamanlarından biri olmasına rağmen ölü bir şehir gibiydi. Bu mevsimde Alpler'de yer bulamazsınız' dedi.
Yapılan bir araştırmaya göre, Bursa denilince görüşülen insanların yüzde 80'inin aklına Uludağ'ın geldiğine işaret eden Aydın'a göre, Uludağ'ın dört mevsim değerlendirilirse bundan Bursa kazançlı çıkacak.
Önemli bir hatırlatma yapan Aydın, 2018'de Meclis'te Kapadokya Alan Başkanlığı yasası görüşülürken Uludağ'ın da bu kapsama alınmasını önerdiğini vurguladı.
Toplantıda alan başkanlığıyla ilgili desteklerini ifade ettiklerini de kaydeden Erkan Aydın, 'Burası Bursa'nın bir değeri ve kentin menfaati olan bir konuda siyaset gözetmek doğru olmaz. Doğu bir işin her zaman arkasında oluruz' dedi.
TURİZMCİLERİN ALAN BAŞKANLIĞINDAN NE BEKLİYOR?
TÜRSAB Genel Yönetim Kurulu'nda sayman olarak görev yapan Hasan Eker, 20 yıldan beri turizmci olarak kayak mevsimi dışında her yıl 4 bin turist getiren organizasyonlarda imzası bulunan bir isim.
Uludağ'daki toplantıya katılarak görüşlerini açıklayan Hasan Eker ise önerilerini ve beklentilerini şöyle sıraladı:
'-Öncelikle misyonu belli olmalı. Altyapıdan pistlerin, trafiğin düzenlenmesine kadar faaliyetler yürütülmeli,
-Uludağ'ın 4 mevsim turizme açılması için çalışmalar yapılmalı. Milli servet olan oteller yılda sadece 2 ay çalışıyor. Bununla bağlantılı tanıtım faaliyetleri de tek elden yürütülmeli.
-Doğanın korunması her şeyden önemli. Alan başkanlığının görevi turizm alanı tahsis edip bina yapmak olmamalı, milli park hassasiyetleri dikkate alınmalı, sınırları kesin olarak belirlenmeli.
-Yönetiminde vali, büyükşehir belediye başkanı, BTSO başkanının yanı sıra turizmciler de bulunmalı. Profesyonel bir yönetici olarak da genel sekreter olmalı,
-Bütçesi için milli park giriş ücretlerinin yarısı alınabilir. Ayrıca yapılacak büyük bir otoparkın geliri de başkanlığa aktarılmalı, gerekirse Büyükşehir bütçesinden pay tahsis edilmeli.'
Hasan Eker, iktidar ve muhalefetin Bursa ve Uludağ için bir araya gelmesinin siyasi açıdan örnek bir davranış olduğunu da sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder