24 Haziran 2021 Perşembe

Siyasette olduğu gibi aşıda da kararsızız... [31 Aralık 2020]

 Son aylarda televizyonlardaki siyasi tartışma programlarını izlediniz mi bilmiyorum.

Bir araştırma şirketi sahibi ve yöneticisi, en son yapılan anketin sonuçlarını açıklarken, gazeteciler ve siyaset bilimciler bunları yorumluyor.

Siyasette ortaya çıkan tablo ilginç, hangi partiye oy verecekleri konusunda kararsız olanların oranı neredeyse ana muhalefet partisine yakın çıkıyor.

***

Korona gibi virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıkları önlemede en etkili yöntem aşı.

Bilim insanlarının açıklamalarına bakılırsa aşı geliştirilse de koronavirüs en az 10 hayatımızdan çıkmayacak. O yüzden koronaya karşı aşı kullanımı tıpkı grip gibi rutin hale gelecek.

Dün, Çin'den alınan 3 milyon doz aşının Türkiye'ye ulaşması üzerine gazetedeki arkadaşlarla aşı konusunu tartışıyorduk.

Öneri; bursahakimiyet.com.tr editörümüz Coşkun Saitoğlu'ndan geldi: Sosyal medyada anket yapıp takipçilerimize soralım...

Bizim anketimiz öyle araştırma şirketlerininki gibi bilimsel yöntemler içermedi tabii ki.

Aşı ile ilgili soru basit: Aşı olacak mısınız? Üç kısa yanıt: evet, hayır, kararsızım.

Çıkan sonuçları ve yorumları aktarayım.

Toplumun büyük kesiminde siyaset tercihindeki kararsızlık ve tereddüt maalesef koronaya karşı geliştirilen aşı konusunda da var.

Yazımı kaleme aldığı saate kadar 178 kişi ankete katıldı. Yüzde 42,7 oranında evet yanıtı verilirken, hayır yüzde 29,8, kararsızlar ise yüzde 27,5'de kaldı.

Hayır ve kararsızım tercihini kullananların toplamı yüzde 58'e ulaşıyor. Aslında, hayır ve kararsızım tercihi, tereddüdün işareti.

Bunun nedenini ise oy kullanan sosyal medya kullanıcılarının yorumlarında görüyoruz.

Aşının Çin kaynaklı olması birinci tereddüt nedeni. Hatta bir kullanıcı, 'Çin'den kansorejen diye oyuncak bile almıyoruz' derken, diğer bir kullanıcı, Avrupa'nın Çin aşısını tercih etmemesine dikkat çekerek, aşının faz 3 çalışmasının beklenmesi gerektiği görüşünde.

Evet oyu kullananların ise tıpkı benim de katıldığım görüşü dillendirerek, 'Bulursak olacağız' derken, Çin'in sağlık teknolojisi konusundaki ilerlemelerini anlatanlar da var.

İşin özü; Bana göre, ret ve kararsızlığın en önemli nedenlerinden biri de toplumun bu konuda yeterince bilgi sahibi olmaması. Bu konuyu daha çok uzun süre tartışacağız.

O ARTIK DOKTORALI BİR YEREL YÖNETİCİ

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın Özel Kalem Müdürü ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Genel Direktörü Orhan Mollasalih'in akademik kariyer yolculuğunu 2015 yılından beri izliyorum.

Anadolu Üniversitesi İşletme ve Okan Üniversitesi'ndeki yüksek lisans eğitimi alan Mollasalih'ten Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'ndeki doktorasını tamamlayınca ilk bana haber vermesini istemiştim.

Mollasalih, çalışmalarını tamamladı, makalesini yayınladı ve haziran ayından beri doktora sunumu için bekliyordu. Pandemi nedeniyle ertelenen sunumunu önceki gün çevrimiçi toplanan jüriye yapan Mollasalih, doktora unvanlı yerel yönetici oldu.

Tez konusuna gelince; Mollasalih, uzun yıllardır görev yaptığı yerel yönetimde liderlik ve yöneticiliği inceledi.

Mollasalih'in 'Yerel Yönetimlerde kişilik ve mizacın liderlikle İlişkisinin Yönetime Etkisi' başlıklı çalışması Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Literatür araştırmasında da bunu fark eden Mollasalih'e ayrıntıları sordum.

Doktorası için Osmangazi ve Yıldırım Belediyesi'nde çalışan 700 kişiye toplam 720 soruluk anket düzenleyerek, bundan sonuçlar çıkarılmış.

Peki, çıkan sonuç ne? İyi bir yerel yönetici nasıl olmalı?

Ankete katılanlara göre, iyi mizaca sahip ve liderlik vasıfları taşıyanlar daha başarılı oluyor. Tercih ise bu konuda erkek yöneticiden yana.

Doktora jürisinin sunumda kendisine yönelttiği soruyu 'Literatüre ne kazandırdınız' sorusunun yanıtını da anlatan Mollasalih şöyle devam etti:

'Türkiye'de yerel yönetimler, siyasetle kamunun kesiştiği yerler. Başka işlerle uğraşan siyasetçi seçildiğinde memur olarak kamu çalışanın başına geliyor. Buradaki uyum ve başarı, tercih edilen kişinin mizaç ve liderlik özelliklerine bağlı. O yüzden tercihler yapılırken bu özellikler dikkate alınmalı.

Bu çalışma önümüzdeki yıllardaki aday belirleme süreçlerinde siyasi partiler için iyi bir akademik kaynak olacak.'

Mollasalih, önümüzdeki yıllarda akademik çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Kutluyor ve başarılar diliyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

  27 Ekim 2021 Çarşamba, 07:56     Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi. Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'y...